avagy: igyunk valamit!

Hamarosan itt vannak a mínuszok, a meleg idő után zokon vesszük a hideget. Pedig sok szempontból jó ez, kell ez, nekünk is, a földnek is, mi halandók meg melegítsük magunkat ahogy kell. Mondjuk teával. 🙂 Készüljünk a télre, erősítsük magunkat, kondizzuk az immunrendszerünket, tartsuk edzésben, támogassuk, mert a hideg idő szervezetünk munkáját igencsak nehezíteni fogja.

Adjunk neki segítséget!

Télen a Tüdő és a Vese mozgástere szűkített. Mindkét szervünk szerepet játszik a vízháztartásban. Fontos a bevitt folyadék mennyisége, minősége. Azonban nehéz eltalálni, hogy ilyenkor mennyi az annyi, ami elég. Sokszor mondják, hogy most is idd meg a 2-3 litert, de én azt gondolom, hogy ami nyáron 2-3 liter, az télen nem lehet annyi. Télen a hidegben kevesebb folyadékra van szükség. A vese energiamaximumán dolgozik, próbál minden felesleges folyadéktól megszabadulni, hogy a hidegben a szervezetet védje. A folyadék megfagy, megdermeszt, a szervezet zsírpárnákkal körbevesz, védi a létfontosságú szerveket.

Észrevetted, hogy keveset iszol, mégis sokat pisilsz? Ha erre még megemeled a folyadékbevitelt, akkor a Vesét kiütöd és könnyebben felfázol, megfázol. Ugyanakkor a folyadékra mégis csak szükség van, mert nem száradhatunk ki. De akkor mennyit is?

Próbáljunk meg figyelni belső igényünkre. Annyit igyunk, amennyi jól esik és ne annyit, amennyit előírnak. Ha szomjasnak érzed magad igyál, de akkor igyál és ne elodázd! Hideg téli napokon az immunrendszerünkre nagyobb feladat hárul, mint általában, gyengébb is, mint általában. A hideg összehúzza testünket, riadttá teszi, megdermed, nehezebben veszi fel a harcot a külső betolakodókkal szemben. A sötét órák száma több, mint a világos órák száma, szinte örök sötétség, a szervezetet nincs, ami ébressze, hol a Nap? Ennek ellenére ébrednünk kell, mert menni kell, teendő van ezer és e küzdelemben kellene toppon maradnia a szervezetnek. Ez belső feszültségeket okoz, szomorúságot, sérülésektől való félelmet, bizonytalanságot és az immunrendszernek már nem csak a bacilusokkal kell megküzdenie, hanem belső érzelmeinkkel is. A külső és belső támadások megbénítják a szerveket, működésük nyűgös lesz, a védelem meggyengül, melynek első jelei a borzongás, fejfájás, testi fájdalmak, megfázás, majd az influenza tünetei.

A feladat a hidegnek meleget csinálni, hogy harmónia legyen. Sok közül az egyik lehetséges alternatíva, ha melegítő teákat iszunk. De nem feltétlen az a meleg tea, ami meleg, hanem ami felmelegíti a szervezetet. A melegítő teák a gyógyteák, mint a bodzavirág, a hársfa, a gyömbér. Lefekvés előtt készítsünk gyógyteát és fogyasszuk el olyan melegen, amilyen melegen csak tudjuk. Bújjunk be az ágyba a takaró alá hermetikusan, hogy beinduljon az izzadás. Ha nem tartjuk melegen a szervezetünket, akkor az emésztőrendszerünkben is komoly gondok lesznek és hányás, hasmenés okozhat problémát.

Korán sötétedik, hajlamosak vagyunk a dolgokat sötétebben látni. Szomorúak vagyunk és hatalmába kerít minket a félelem. Teljesen természetes jelenség, ha nem viszed túlzásba. Engedj utat a szomorúságnak és tartsd féken a félelmed! Esténként szánj magadra egy kis időt! Vonulj el kedvenc teáddal, gyújts egy gyertyát és egyszerűen csak légy csendben!

CSÍP, a mindenit TEA:

A betegség kialakulásának lehetséges fizikai okai a mozgásszegény életmód, tétlenség, amit ilyenkor télen be szoktunk iktatni az életünkbe. Ez a tejes tea nem csak finom, de kellemesen fűszeres, csípős és felmelegít. Télen a szervezetünk hajlamos száradni (Gondolj a kezeidre, neked is száraz télen?), ez a tea az összetevőivel egyszerre véd a fertőzésektől és tartja nedvesen a nyálkahártyákat. Imádom!

  • 2 tk natúr fekete tea
  • 1 tk c-love fűszer-teakeverék (fahéj, kardamom, bors, gyömbér, szegfűszeg)
  • 1 tk szárított gyömbér
  • 0,5 kiskanál chili paprika (A paprika erősségétől függ a mennyiség. Kellemesen csípős legyen, ne lángoljon! A tej lágyít az erősségén.)
  • 1 kk kurkuma
  • opcionális: 1 kupica Baileys vagy valami hasonló, mert ez passzol ehhez a teához

Elkészítés: Az összetevőket összekeverem és 1 dl víz + 2 dl teljes tej elegyéhez teszem. Felmelegítem őket, főzöm 5 percig (ha tovább fő se baj), majd leszűröm. Legalább 2 teáskanál mézet tegyél bele, hogy jó édes legyen. Ekkor tedd bele ha akarod, a Baileys-t és még forrón idd! Amennyire bírod a forróságot. Ne aggódj a méz miatt, hogy forrón teszed a tejes teádba! A méznek alig vannak vitaminjai, aminek ártana a forróság, a milliónyi ásványi anyagai sokkal fontosabbak és azok bírják a gyűrődést. A koffeintől se tarts, mert a tej semlegesíti.

Elkészíted? Megkóstolod? Mit gondolsz? Ha nem tudnád, hogy teából van, ugye hogy olyan, mintha egy isteni pikáns capuccino-t innál? Ha nincs otthon kávéd, de beugrott egy vendég és épp inna egy feketét, lepd meg ezzel és figyeld a tekintetét! Azt fogja mondani: Azta, ez de finom! Milyen kávé? Te pedig elégedetten gyújts egy gyertyát, csukd be a szemed, egyszerűen maradj csendben, ne szólj egy szót sem, csak kortyold a teád! Ő meg hagy gondolkodjon mi lehetett ez az isteni fekete.