A köpölyözést már az ókorban is ismerték, használták és Magyarországon sem volt ismeretlen a népi gyógyászatban, mint „pohárvetés”.

A köpölyözés egy fordított masszázs, nem nyomással, hanem húzással dolgozik. Segíti a szervezet működésének egyensúlyát, a vér keringését, az energia áramlását. Ennek következtében hatékony segítség fájdalmak csillapításában, reumás betegségek, hideg kórképek kezelésében.

Száraz cuppogtató köpölyözés –  amikor enyhe vákuumot képzünk és rövid ideig tartjuk a harangot a bőrfelszínen, cuppogtatunk. Ezt az eljárást alkalmazhatjuk az arc és nyak területén az összehúzó hatás elérésével, amikor a célunk a bőr alatti kötőszövetek felfrissítése, a bőr feszessé, rugalmassá tétele.

Olajos, hosszantartó köpölyözés – ilyenkor a hajszálerek kitágulnak. A vákuum szívó hatása miatt helyileg vérbőséget okoz és vérhiányt a távoli szövetekben, ahonnan elszívja a vért. A szervezet a vérhiányt pótolni igyekszik, a hajszálerekből az „elöregedett” vér eltávozik és helyére friss vér kerül. Megmozgatja a salakanyagokat és kaput nyit a távozásukra. Mivel a köpölyözés ideje alatt vérbőség alakul ki, a vértől megduzzadt sejtek érfala áteresztővé válik, így alkalmasak a hatóanyag felvételére és továbbítására. Ezért nagyon fontos, hogy milyen minősége van az olajnak, amit használunk, milyen növényi hatóanyaggal dolgozunk, mi a célunk a köpölyözéssel, mivel a hatóanyag robbanásszerűen jut be a szervezetbe, eléri a mélyrétegeket, ahogy a vákuum megszűnik.

Nekünk nőknek a narancsbőr jelensége sok kellemetlenséget okoz. Már nem is annyira a pasiknak akarunk tetszeni, hanem minket zavar, nekünk nem tetszik. Aztán persze ha nem lenne, büszkén mutogatnánk a férfiaknak. Főleg ebben a gatyarohasztó melegben előkerülhetnének az alig ruhák (majd 40 fok van, mikor ezt a bejegyzést írom). Na, de van. A köpölyözés e rettentő jelenség eltűntetésében rendkívül sokat segíthet. A köpölyharangban létrejövő vákuum a zsírsejteket feszültté teszi, mérgükben szétpukkannak és a zsír a nyirokereken eltávozik. A narancsvidék kisimul, rugalmas lesz. Plussz mozgás, nyári táplálkozás, sok folyadék és jöhet a mini ruci, fürdőbugyi.

Köpölyözés történhet

 • üveg köpöllyel – az égő vatta tüze elvonja a levegőt a harangból és egy gyors mozdulattal a bőrfelszínre helyezve vákuum alakul ki, beszíppantva a bőrfelszínt
 • műanyag köpöllyel – egy pumpa segítségével érjük el a vákuumhatást.

A köpölyözés szemmel látható nyomot hagyhat a kezelt területen, melynek színe a szervezet, az adott testrész állapotáról ad információt és a kezelések során egyre halványabbak lesznek, mely a javulást mutatják.

Ha a folt sötét-lila:          a vér pang az adott szervnél, testrésznél, elégtelen a vérellátás

Ha élénk-vörös:               a vér és az energia áramlása elégtelen, betegségre utaló jel

Ha sötét-vörös:                megnövekedett vérzsír

Milyen esetekben hatásos kezelési mód?

 • Fájdalmak (fej, lumbágó, váll, hát, ízület) csillapítására alkalmazható, mert a kezelés során fájdalomcsillapító vegyületek szabadulnak fel
 • Vérnyomásproblémák
 • Görcsoldás, menstruációs panaszok, klímax
 • köhögés, légúti problémák
 • közérzetjavítás, emésztési panaszok
 • immunerősítés (serkenti a fehérvérsejtek képződését),
 • méregtelenítés (narancsbőr)
 • Belső szervek működésének fokozása a megfelelő akupunktúrás pontok kezelésével reflexes távolhatással, az idegvégződések ingerlése
 • felfrissít, energetizál

Ellenjavallatok:

 • vérszegénység, leukémia, trombózis, vérzékenység, visszér
 • fekély vagy duzzanat, érzékeny bőrfelület, bőrsérülés