A nyár egyik legfinomabb gyógynövényszörpje frissítő alkoholos vagy alkoholmentes koktélok kiegészítője lehet.

Télen pedig torokgyulladásra, immunrendszer erősítésére a tél támadásai ellen napi egy-két kiskanállal.

A zsálya az egyik kedvenc gyógynövényem. Ahogy mondani szokták, akinek kertjében zsálya van, az beteg nem lehet. De nemcsak ezért termesztem, hanem mert illata rabja lettem. Készítettem már belőle virágvizet nyári testpermetnek, arclemosónak, krémek, szappanok, samponok vízbázisához, fogyasztom a szárított leveleket teának, használom fűszernek…stb…

Idén először szörpöt készítettem az orvosi zsálya leveleiből. Gondoltam, csapdába ejtem az illatot és megőrzöm télire. Ahogy szedtem a leveleket, a rózsa rám nézett, ahogy csak egy rózsa tud, mikor a közelében vagyok. Így ő is jött a kosaramba.

A szörp gyönyörű szép piros színéhez mindkét növény hozzáadta a maga tudását. A rózsa pirosat, a zsálya inkább bíbor színt kölcsönzött neki. A barna nádcukor pedig elmélyítette ezeket a színeket.

Az illata lenyűgöző. A zsálya élénkítő, vitalizáló hatását a rózsa szenvedélyessé teszi. A szaglás elengedhetetlen az emberi élet számára. Az illatok közvetlenül az agyba jutnak el. Nincs cenzúra, nincs szűrő, nincs semmilyen védelem, mint más érzékszerveink, a látás vagy hallás esetében. Ha egy illatot megérzünk azonnal befolyásolja életműködésünket, közérzetünket, viselkedésünket.

A zsálya illóolaja megnyugtatja az idegeket, a rózsa támogatást nyújt és segít a kellemes hangulat, a tökéletes boldogság megteremtésében. Az illóolajok kicsalogatására a szörp alapjául szolgáló víz és cukor elegye lett a kivonószer.

Zsálya Rózsa szörp receptje

1 liter víz (szűrt víz)
1 kg finomítatlan barna nádcukor
(Lehetne méz is, de annyi méz nincs a világon, amennyit én a szörpökhöz elhasználok. 🙂 )

Nagyon lassú lángon hagyom, hogy a cukor elolvadjon a vízben

zsálya
rózsa

Annyi levelet és szirmot teszek bele, hogy a szirup ellepje őket. Szeretem, ha nem csak mutatóban vannak a növényi részek, ezért tényleg addig teszem bele, amíg már többet nem lehet. 🙂

1 teáskanál borkősav (inkább kóstold meg, nehogy túl savanyú legyen az ízlésednek)

1 éjszaka

A langyos szirupban hagyom ázni minimum 1 éjszakát, de inkább 24 órát, ha lehet. A szirupnak azért kell langyosnak lenni, mert a nem meleg, nem forró, hanem tényleg csak langyos szirupban való áztatáskor jobban oldódnak a hatóanyagok, illóolajok.

Amikor eltelt az idő, a szirup teljesen kihűlt, ezért picit rámelegítek, hogy a növényi részekről jobban lecsússzon a máz, amikor szűröm le.

Miután leszűrtem, a szörpöt felforraltam egy pillanatra. Ha nem szűrt vizet használtál, akkor érdemes felforralni egy pillanatra csak, így sterilizálni a vizet, különben megromolhat.

Sterilizált üvegekbe töltöm, végül melegdunsztba tenni és hagyni kihűlni. Ennek több módja is lehet.

  1. Ha felforraltad a szörpöt, akkor forrón mérd üvegekbe, csavard rá a tetejét, pár pillanatra fordítsd fejjel lefelé és bugyoláld be plédbe, hagyd ott kihűlni.

2. Tedd vízzel teli edénybe az üvegeket, forrald fel a vizet benne a szörpös üvegekkel és abban hagyd kihűlni.

3. Rutinos szörpgyártó csinálja úgy, ahogy megszokta, mert az a tuti!

Hogy kell e bele tartósítószer?

36 % cukortartalom felett már nem kell tartósítószer a lekvároknál, mert a cukor tartósítja. Itt több a víz, ezért 1:1 arányban használjuk a vizet a cukorral, nincs szükség további tartósításra, de ha biztosra akarsz menni, vagy nem vagy biztos az üvegek sterilitásában, egy ici picit tegyél bele (nátrium benzoát). A borkősav amellett, hogy szintén tartósítja a szörpöt, hozzájárul a kocsonyásabb, gélesebb, sziruposabb állaghoz.

A következő bejegyzésben arról mesélek, hogy miért használok befőzésekhez finomítatlan barna nádcukrot, miért borkősavat és a citromsavat miért csak takarításhoz.

Gyere és olvass tovább a Gondolataimban!