Shirazi kakukkfű

1 800 Ft

100 % zataria “shirazi” kakukkfű

Leírás

A Shirazi kakukkfű illata egészen más, mint a mi kakukkfüvünknek. Felismerhető a kakukkfű jellegzetes illata, de nekem sokkal intenzívebb és van benne valami különleges illat, amit nem találok az itthoniban. Érdemes kipróbálni, megszeretni és használni. Tudományos neve Zataria Multiflora Boiss és az egyik perzsa neve a sok közül Avishan shirazi.

A kakukkfű nálunk sem ismeretlen, hatóanyaga főként illóolaja, mely timolt és karvakrolt tartalmaz, ami az illólaj 30-70 %-át tartalmazza, ezért sokkal inkább illóolajának használata ismert.

Kakukkfű nagyon sok létezik a világon. Mindegyik más és más hatóanyag szempontjából, attól függően, hogy földrajzilag hol terem, milyenek a termesztési körülmények, betakarításkor milyen az idő… és ez a nem mindegy!

Híve vagyok annak, hogy az ételeinkhez helyi, közeli, hazai termesztésű alapanyagokat vásároljunk lehetőleg olyan eladótól, ahol a termesztés, tenyésztés ismert számunkra. Az eladásra szánt gyógynövényeimet éppen ezért olyan helyről szerzem be, ahova elmentem személyesen és megnéztem milyen körülmények között dolgozzák fel, hogyan tárolják és fontos e számukra a hatóanyagtartalom vagy csak a kereskedelemből származó pénz a lényeg. Amikor megkapok egy egy szállítmányt és kibontom, minden alkalommal elámulok, mennyire gyönyörű tud lenni egy-egy szárított drog.

DE! Ahogy a hazai gyógynövényfeldolgozó is elmondta, a drog hatóanyagtartalma sokkal fontosabb, mint az, hogy az magyarországi termesztésből származik e. Ugyanis, amikor nem élvezeti értékét értékeljük és nem azért isszuk, mert kellemes és finom, hanem egy felborult egyensúlyt szeretnék visszaállítani, akkor a helyzet az, hogy szervezetünkből valami megfogyatkozott, lecsökkent, vagy eltűnt. Ekkor azonban elengedhetetlen, hogy a terápiás dózis megfelelő hatóanyagot tartalmazzon a hiánypótlásra és ekkor nem az a lényeg, hogy magyarországi e gyógynövény.

A kakukkfűvel elképesztő gyors hatást tudunk elérni köhögés, torokfájás esetén. Ekkor érdemes teáját egy kis mézzel elkészíteni és naponta háromszor inni. A teát azonban mindig frissen készítsük, ha édesítjük, mert a levegő baktériumai erjedésbe hozzák az édes méz szénhidrátjait, vagy cukrot és az nem jó.

A shirazi kakukkfűvet ugyanúgy használhatjuk, mint a mi vad kakukkfüvünket, vagy kerti kakukkfüvünket: nehézlégzésként hörgőtágító, emésztésnél puffadásokat enyhíthetünk vele külsőleg gyógyfürdőt vehetünk, torokfertőtlenítéshez gargarizálunk. A kakukkfű az egyik legerősebb növényi antibiotikum. A hagyományos perzsa orvoslásban használják menstruációs problémáknál, fogfájásnál, májbetegségeknél is. De akárhonnan származik is a kakukkfű, pajzsmirigy problémánál mindig óvatos körültekintést igényel!

 

További információk

Tömeg N/A
Egységár

36 000 Ft/kg

Kiszerelés

50g

Származási hely

Irán

Cím

Go to Top