zöld tea 38 %, narancshéj, csillagánizs, mandula darabok, sárgabarack mag, kardamomhéj, szegfűszeg, rózsabors, fahéj darabok, rózsaszirom, aroma
Gingerbread = mézeskalács 🙂
1 700 Ft
zöld tea 38 %, narancshéj, csillagánizs, mandula darabok, sárgabarack mag, kardamomhéj, szegfűszeg, rózsabors, fahéj darabok, rózsaszirom, aroma
Gingerbread = mézeskalács 🙂
A teakeverékben nincs gyömbér (ginger)! Mézeskalács (gingerbread) mellé vedd meg!
Miközben írom ezt a bejegyzést, ez a tea gőzölög mellettem és a pár nappal ezelőtt elkészített mézeskalácsot eszem. Sok jó recept létezik, nekem ez vált be. Puha, omlós, finom és nem keményedik meg. Régi recept; még a lányom kisiskolás volt, mikor a délutános tanítónénije, Mónika néni leírta nekem. 🙂
Íme a legfinomabb mézeskalács recept a karácsonyi ünnepekre:
3 tojás sárgája, 15 dkg cukor (én barna nádcukrot használtam), 1 ráma margarin (Magyarországon nálunk ez egy kocka ráma margarin, 25 dkg), 2,5 dl méz (idén aranyvessző méz volt kéznél, azt használtam), 2 dkg fahéj, 2 dkg mézeskalács fűszerkeverék (az általam értékesített karácsonyi fűszerteámat használtam, nem klasszikus bolti tasakost, mert ez a keverék szerintem nagyon el van találva. Pont olyan arányban, pont olyan fűszerek, ami a mézeskalácsnak isteni ízt kölcsönöz. Az illata pedig attól lesz fantasztikus, hogy ezt a keveréket frissen őrlöm mákdarálóban teljesen porrá. Az illóolajok, mintha csak arra vártak volna, hogy kiszabaduljanak, fantasztikus illattal hintik meg a mézeskalácsom – kattints ide ha megszeretnéd nézni ezt a fűszert: c-LOVE) és 2 kávéskanál szódabikarbóna.
A következő feladat, hogy ezeket az összetevőket kikevered, majd 60 dkg liszttel összegyúrod. Én apránként adagoltam hozzá a lisztet. Ha készen van, akkor egy éjszakára betettem a hűtőbe. Valószínű, hogy egy-két óra is elegendő, nekem pont úgy jött ki a lépés, hogy másnap tudtam kinyújtani, kiszúrni mintákkal.
A tepsibe zsírpapírt tettem, rátettem a figurákat és forró sütőben hirtelen ki kell sütni. Ez tényleg hirtelen. Olyannyira, hogy az első adagot simán odaégettem. Nem kalkuláltam azzal, hogy hőlégkeverésesre állítottam be a sütőt és hamarabb fog eljönni a „hirtelen” süsd meg. A második tepsinél már figyeltem és tényleg alig 5 perc talán. Végül sikerült kisütni az adagot, 3 tepsivel lett.
Még forrón bekentem a sütik tetejét tojássárgájával és sütöttem a többit.
A mézeskalács sütik nagyon szépek, ha meg vannak írva, de én szeretem, ha ez a máz beteríti a mézeskalácsokat és nem pereg, porlik szét a számban, amikor beleharapok, hanem a megszáradt máz a felszín alatt krémes marad.
MÁZ: 12 dkg finom porcukor, 1 friss tojásfehérje.
A tojásfehérjét kikevertem jó keményre, majd apránként hozzáadtam a finom porcukrot. Biztos így jó, de én közben néztem az állag alakulását és mielőtt az egész cukormennyiséget belelöktem volna, kicsit hamarabb úgy gondoltam, na, ez most lesz jó. Még kicsit folyik, de már nem csöpög, ahogy a habverőt kivettem, beletettem töltőzsákba és a töltőzsákkal próbáltam „írni”. Elfojt az egész, illetve összefojtak a pöttyök, és azt mondtam, szuper, pont így akarom. 🙂 Szóval az igazsághoz hozzátartozik, hogy írni akartam a kalácsokat, de nem jött össze. A végeredmény viszont sokkal fantasztikusabb lett, mert nem keményedett meg a máz kőkeményre. Nem fojt le a sütiről, hanem szép vastagon bevonta a máz. Ezt már nem kell sütőbe tenni, mert megszárad a máz a kalácsony. Hamar száradt volna, ha a teljes cukormennyiséget belekeverem a tojásfehérje habba, így viszont másnap reggelre lett igazán jó. De akkor nagyon. Beleharapok a finom puha mézeskalácsba, a puha mázba és ….mmm…. , mellé ez a tea. Komolyan mondom isteni. Tegnap a déli kávémhoz ettem a mézeskalácsból, erről már ne is beszélek, mert szavak sincsenek rá. 🙂
Próbáld ki Te is!
Tömeg | N/A |
---|---|
Egységár | 34 000 Ft/kg |
Kiszerelés | 50g |