Brazil Santos Yellow Bourbon – 100 g

1 500 Ft

100 % arabica kézműves babkávé francia pörköléssel

Szelíden édeskés, közepesen testes, igen zamatos kávé. Feltűnő érzékszervi tulajdonságai egyértelműen észrevehetők a csészében.

(A kávéhoz tartozó fotó illusztráció. Én készítettem, de nem erről a kávéról.)

Kategória: Címkék: , ,

Leírás

A pörkölés felfedezésével és az abból készült ital elterjedésével a XVI. század elején megjelennek a kávéházak az arab világban és a törököknél, amikor még a kávé ritka és igen drága élvezeti cikk volt. Az arábiai gyöngyszem a hollandok figyelmét is felkelti (mint minden, amiben pénzt láttak), és saját ültetvényeket akarnak. A Holland Kelet Indiai Társaság az Indonéz szigetvilágot szemelte ki a kávé telepítésére és az 1700-as években már több kávét termesztett, mint az arabok. Roppant nagy boldogságukban eldicsekedtek vele XIV. Lajos francia királynak, aki szintén belekezdett indonéz gyarmatain kávét termeszteni, s lett versenytársa a hollandoknak. Bourbon szigete 1638 óta francia terület, melyet kezdetben fegyencgyarmatként használtak. Mai nevén Reunion, ahol kávét (Red Bourbon), cukornádat termesztenek, illetve jelentős katonai támaszpont.

A Red Bourbon vulkánikus talajról származó kiváló minőségű kávécseresznye, melynek magjai akkor kerültek Braziliába, amikor a kávéhozamot szerették volna megnövelni. Szerelmek, nászágyak, cselszövések árán a kávé eléri Brazíliát. A termesztés során azonban egy furcsa dolog jelentkezett. A természetes vörös Bourbon kávécseresznyék mutációjaként létrejött a sárga színű Bourbon kávécseresznye, legalábbis úgy vélik. Nem volt különösebben sokat termő, de néhány gazdálkodó elfogadta és megmaradt termesztésénél.

Viszonylagos érzékenysége miatt a Yellow Bourbon termesztése nagyobb figyelmet és gondozást igényel más fajtáknál. A Sárga Bourbon általában akkor nyújtja a legmagasabb minőséget, ha a tengerszint feletti magasság legalább 1000 méterre növekszik és a betakarítási és a betakarítást követő folyamatok jól végrehajtódnak.

További információk

Egységár

13 000 Ft/kg

Go to Top