Szervezetünk egészsége fenntartása érdekében sokat foglalkozunk a sav-bázis egyensúly fontosságával.

Betegségeink kialakulásának hátterében az egyik legfőbb ok a szervezet elsavasodása, melynek oka a mozgáshiány, a stressz, a kevés vagy nem megfelelő folyadék bevitele, gyógyszerek és az egészségtelen étkezés. Ezért étrendünkbe igyekezzünk minél több olyan táplálékot beiktatni, melyek hozzájárulnak az egyensúly fenntartásához. Például TEÁT! J  Annak ellenére, hogy sokszor úgy említik, mint savasító táplálékot cseranyagtartalma miatt. A camellia sinensis (fehér, zöld, oolong, fekete, puerh tea), rooibos, mate vagy a lapacho tea  pH értékei 6-7 között mozognak. Egyes fehér tea 7 fölötti értéket is mutathat (a pH 7 érték jelenti az egyensúlyt pH 1 (savas) és pH 14 (lúgos) értékek között). De a gyümölcstea NEM! Vagyis igen. Szóval igen savasít és nem, nem lúgosít.

Bizonyítandón ma reggel főztem egy piros bogyós gyümölcsökből készült egyébként isteni finom teát, és készítettem egy igen markáns, második szüretből származó fekete teából teát.

Gyümölcstea pH értéke

A pH értéket tesztcsíkkal ellenőriztem. A gyümölcstea pH 3, a fekete tea pH 7. Gondoltad volna?

Második szüretből származó markáns indiai fekete tea pH értéke

Testünk öngyógyító mechanizmusa a pH egyensúly fenntartásakor működik megfelelően. Szervezetünk mindent megtesz azért, hogy a vér enyhén lúgos egyensúlyi állapotát megtartsa. Amikor az átlagosnál több sav kerül a szervezetbe a szövetekből lúgos ásványi anyagokat vesz el (nátrium, kálium, kálcium, magnézium). Normális esetben ezekből az anyagokból elegendő van, de megfelelő étrenddel az utánpótlásról mi magunk is gondoskodhatunk, különben a kálciumot kivonja a csontokból, a magnéziumot az izmokból… olyan helyekről, ahol azoknak normális feladataikat kellene ellátniuk. Az immunrendszerünk amennyit tud semlegesít, a többi pedig lerakódik a különböző szervekben (szívben, májban, vastagbélben, hasnyálmirigyben…). Ám még mielőtt erre kerülne a sor átmeneti megoldásként a zsírszövetek megkötik a savas hulladékokat a mellekben, a csípőn, a combokon, a hason. Ha nincs megfelelő mennyiségű zsírszövet, akkor létrehozza, mert mindent megtesz azért, hogy a létfontosságú szerveinket megvédje. Ha figyelünk étrendünkre, nem lesz szükség a zsírra és eltűnik. (ps.: testsúly problémák más okokra is visszavezethetőek)

Miként járul hozzá a tea a sav-bázis egyensúly fenntartásához?

– A tea (fehér, zöld, fekete…stb…) többek között tartalmaz magnéziumot, mangánt, kálciumot, fluort, vasat, káliumot, C- és E-vitamint.
– A stressz pH zabáló. Amikor teázunk pár percre elfelejtjük a világ zaját, relaxálunk, stresszmentes környezetet biztosítunk magunknak. A fekete tea jótékony hatással van testünk stressz-hormon szintjére.
– A tea nélkülözhetetlen eszköz folyadékháztartásunk egyensúlyban tartásához.

(Normálértékek: a vér pH: 7,3-7,45; nyál pH 6,5-6,85; vizelet pH: 5,8-6,8)

Ne felejtsd el, hogy a tea nem csak a hideg idők itala! Nyáron is szükség van rá! Sőt tavasszal is és ősszel is!

KEEP CALM AND DRINK TEA!

Szuper hűsítőket lehet készíteni belőle nyáron is!

Nem filteres teákkal készült a teszt!

A filterekbe kerülő teáknál a teszt nem ilyen eredményeket hoz!