Szervezetünk egészsége fenntartása érdekében sokat foglalkozunk a sav-bázis egyensúly fontosságával. A betegségeink kialakulásának hátterében az egyik legfőbb ok a szervezet elsavasodása, melynek oka a mozgáshiány, a stressz, a kevés folyadékbevitel, gyógyszerek és az egészségtelen étkezés. Ezért étrendünkbe igyekezzünk minél több olyan táplálékot beiktatni, melyek hozzájárulnak az egyensúly fenntartásához. 

Gyümölcstea pH értéke

Gyümölcstea pH értéke

Például TEÁT!  

Annak ellenére, hogy sokszor úgy említik, mint savasító táplálékot cseranyagtartalma miatt, a camellia sinensis (fehér, zöld, oolong, fekete, puerh tea), a rooibos, a mate vagy a lapacho tea  pH értékei 6-7 között mozognak. A pH 7 érték jelenti az egyensúlyt pH 1 (savas) és pH 14 (lúgos) értékek között. A gyümölcstea pH értéke azonban 1-3 között mozoghat attól függően, hogy milyen gyümölcsökből áll össze. A piros bogyósok savasabbak, a sárga gyümölcsökből készülteket hívják  savcsökkentett teáknak.

El is hiszem, ha látom, hát lássuk!

Előkészítettem négyféle teafüvet. Zöld tea, fekete tea, rooibos tea és  gyümölcstea. Mindegyiket felöntöttem a megfelelő hőfokú vízzel és az eredmény az lett, hogy a gyümölcstea kivételével, mindegyik pH semleges értéket mutat. 

A pH értéket tesztcsíkkal ellenőriztem. Fontos megjegyezni, hogy a teák jó minősége elengedhetetlen, ha megfelelő pH értéket szeretnénk tőle látni. A filteres tea és a jó minőségű szálastea pH értéke között is különbség van, hiába mind a kettő zöld tea, vagy fekete vagy rooibos….stb…

Zöldtea pH értéke

Zöldtea pH értéke

Testünk öngyógyító mechanizmusa akkor működik a legoptimálisabban, ha a pH egyensúly fenntartása megfelelő.

Szervezetünk mindent megtesz azért, hogy a vér enyhén lúgos egyensúlyi állapotát megtartsa. Amikor az átlagosnál több sav kerül a szervezetbe, a szövetekből lúgos ásványi anyagokat vesz el (nátrium, kálium, kálcium, magnézium). Normális esetben ezekből az anyagokból elegendő van, de megfelelő étrenddel az utánpótlásról mi magunk is gondoskodhatunk, különben a kálciumot kivonja a csontokból, a magnéziumot az izmokból – olyan helyekről, ahol azoknak normális feladataikat kellene ellátniuk. 

Az immunrendszerünk amennyit tud semlegesít, a többi pedig lerakódik a különböző szervekben (szívben, májban, vastagbélben, hasnyálmirigyben). Ám még mielőtt erre kerülne a sor, átmeneti megoldásként a zsírszövetek megkötik a savas hulladékokat a mellekben, a csípőn, a combokon, a hason. Ha nincs megfelelő mennyiségű zsírszövet, akkor létrehozza, mert mindent megtesz azért, hogy a létfontosságú szerveinket megvédje. Ha figyelünk étrendünkre, nem lesz szükség a felesleges zsírra és eltűnik. Halkan megjegyzem, mert nem szeretünk hangosan beszélni róla, de a testsúly problémák más okokra is visszavezethetőek.

A tea az egyik legjobb eszköz arra, hogy a tökéletes sav-bázis egyensúlyt fenn tudjuk tartani a szervezetünkben. Miért? Mert…

– A tea (fehér, zöld, fekete, rooibos…) többek között tartalmaz magnéziumot, mangánt, kálciumot, fluort, vasat, káliumot, C- és E-vitamint, így nem a szövetekből fogja elvonni a szervezet, amikor kell.Vadvirágok

– A stressz pH zabáló. Amikor teázunk, pár percre elfelejtjük a világ zaját, relaxálunk, stresszmentes környezetet biztosítunk magunknak. A tea jótékony hatással van testünk stresszhormon szintjére.

– A tea nélkülözhetetlen eszköz folyadékháztartásunk egyensúlyban tartásához.

Szervezetünk pH szabályozását a tudatunkkal nem kell túlzásba vinni. Ha kicsit több a sav, akkor ne gyümölcsteát igyunk. Mivel a szervezetben mindenhol más pH érték a nyerő, kiegyensúlyozott étrenddel és italfogyasztás mellett majd ő eldönti, hogy hol milyenre van szüksége és szabályozza, megvannak hozzá az eszközei. Igyekezzünk pH semleges folyadékokkal segíteni a mindennapokban.

Normálértékek: a vér pH: 7,3-7,45; nyál pH 6,5-6,85; vizelet pH: 5,8-6,8

Egészségünk testünk bankjának széfjében van elhelyezve, melyet több kulcs nyit és egyik a másik nélkül még nem nyitja a zárat. A TEA a egészségmegőrzés/gyógyítás egyik kulcsa. Nélküle nem nyílik a zár. Az egészségmegőrzés többi kulcsát a mozgás és pihenés, az alvás és ébrenlét, az elfogyasztott étel és ital őrzi, meg nem árt levegőt venni. 

További szép életet!