A szervezet egészséges léte függ az anyagcsere minőségétől. Anyagcsere pedig akkor van, ha eszel! Ezt nem nagyon kell bizonygatni, igaz?

TÁPLÁLÉK – régi mondás, azzá leszel, amit eszel. Vitathatatlanul itt kezdőik minden, tehát nagyon fontos életünkben az egészséges étrend, sőt az, hogy egyáltalán egyél. Betegség idején a szervezet böjtöl, nincs kedved enni, de hogy a betegséged megelőzd, enned kell, táplálékot kell magadhoz venni. A legyengült szervezetet könnyebben támadja meg a vírus! Enned kell! Nem felfalni a készletet, hanem normális mennyiségben.

Sok egészséges étrend létezik a földön, amit követnek emberek. Szerintem az egészséges étrend nem azt jelenti, hogy mindenkire ugyanaz vonatkozik, mert nem vagyunk egyformák, nem egyformán szeretjük az ízeket és nem egyformán szalad a vér az erekben. Nem egyforma sebességel történik az anyagcsere, én a szénhidrátot jobban kedvelem, te a fehérjére esküszöl és ez nem véletlen. Személyre kell szabnod az egészséged jelentő ételt, egy biztos enned Neked is kell.

Néhány alapszabály a táplálékfogyasztáshoz, bármilyen étrend legyen számodra egészséges:

A jó emésztéshez fontos a rágás. Minél tovább rágunk, annál több nyál választódik ki és a nyál lényeges az egészséges emésztéshez.

A nyál fontos enzimeket tartalmaz, amelyek megkezdik az emésztés folyamatát. Nagyon lúgos kémhatású, ezzel előkészíti a táplálékot a gyomor és a belek számára. Miután a táplálék átjut a gyomorba és a patkóbélbe, onnan kezdve már savkiválasztással találkozik.

A lúgos anyaggal átitatott táplálék kiegyensúlyozza a gyomorban lévő savas környezetet és megvédi a gyomrot a túlsavasodástól, amely máskülönben gyomorpanaszokhoz vezet.

Ha a táplálékot elmulasztjuk kellőképpen megrágni, a gyomor belső környezetében nem lesz elegendő lúg az erős savak kiegyensúlyozására. Ezek a savak kilyukaszthatják a gyomrot és gyomorfekélyt, illetve emésztési megbetegedéseket okozhatnak.

Ne igyál evés közben vagy közvetlenül evés után. Minél többet iszunk, annál inkább kimossuk a nyálat a szánkból.

A jól megrágott ételt könnyen emésztjük és a salakanyagoktól is könnyen szabadulunk meg. A csak részlegesen megrágott ételt nem tudjuk teles egészében megemészteni és kiüríteni. A fel nem használható anyagok kiürítése nem történik véletlenül, ezért igyekezz rendszerességet vinni bele és minden nap legyen ürítésed!

NEM ELÉG, ha eszel, az évszaknak megfelelően étkezz! A többit, ha szükséges bízd szakemberre.

A megfelelő emésztés elősegítésének egyik legkézenfekvőbb segítsége egy finom tea elfogyasztása. Hashajtást nem csinálunk, mert nem szeretnénk, hogy a belek ellustuljanak és ne mozogjanak, de például a fekete tea hozzájárul a tökéletes emésztéshez. Ilyenkor ne ízesítsd mézzel, mert a keserű hatóanyagai fognak nekünk segíteni!

Azoknak, akik nem szeretik a fekete teát, íme egy herba tea összeállítás:

Fodormenta – hogy ne savanyodj be

Apróbojtorján – hogy ne legyen lyukas a gyomrod

Citromfű – az aggodalmak elkerülése végett

Kamilla – hogy ne rágódj és aggódj folyton

Gyömbér – engedd el magad!

Diólevél – a hasad ne menjen sehova

A jókedv ne kerüljön el! Mosolyogj teázás közben!