A BOLDOGSÁG öt alappillére, avagy tanuljunk boldognak lenni a gyerekektől!

Nic Marks jóllét és boldogságkutató, a Happiness at Work felmérés és a Boldog Bolygó Index alternatív gazdasági mutató kidolgozója szerint a BOLDOGSÁGHOZ ÖT ÚT vezet, melyet mindenki megtehet a körülményeitől függetlenül. Ez az öt út megteremti a boldogság feltételeit, és pozitív folyamatot indítanak el bennünk és a környezetünkben. Miközben az előadását hallgattam azon gondolkodtam, nem lehet, hogy a gyerekek azért vannak a földön, hogy a felnőtteket emlékeztessék, miként kell boldognak lenni? Csak figyelni kell rájuk és tanulni tőlük, amit már rég elfeledtünk és ők is elfogják felejteni, ahogy kezdenek felnőtté válni, ha nem vigyázunk rájuk. Talán ha felismerjük és nyitottak vagyunk, még mi is megérthetjük a Boldogságot.

1. Építs kapcsolatokat! Kapcsolódj! Gondolj valakire, aki fontos Neked és lépj vele kapcsolatba!– a gyerekek mindennel és mindenkivel kapcsolatra törekszenek, ismerkednek a fákkal, rácsodálkoznak az állatokra, más gyerekekkel vidáman játszanak ítéletmentesen, igénylik a kézzel érinthető kapcsolatokat…

2. Légy aktív! Törődj a testeddel, légy aktív! Már öt perc séta is felfrissíthet! – mozgás, sport, a fizikai állapot erősítése, melyek jót tesznek a lelki egészségnek. A gyerekek örökmozgók, keresik a mozgás lehetőségét és vidámak és kacagnak, míg rá nem szólnak, Ülj már le! Ne rohangálj! Nem tudsz nyugton maradni? Aztán leülnek és szomorúakká válnak.

3. Légy figyelmes! Légy jelen! Éld át tudatosan a jelen pillanatot! Figyelj a lélegzésedre, vagy keress valami szépet és csodáld meg! Figyelj a környezetedre, a benned zajló folyamatokra, a körülötted lévő szépségre. Lásd meg a szépet a tavaszi napsütésben, a lehulló falevélben, a giliszta gyűrűinek színeiben. Ily en a gyerek? Igen, mindenre figyel és aktívan, érdeklődően.

4. Tanulj folyamatosan! Tanulj!Ez egy tökéletes nap arra, hogy tanulj valami újat! – Frissen tart bennünket az életen át tartó tanulás, legyen az egy jó recept kipróbálása. És a gyermek? Mindent tudni akar, mindent érteni akar és százszor kérdi válaszát várva. Majd jön a felnőtt és Ne kérdezz már annyit!

5. Adj! Tegyél a mai napon valamilyen önzetlen dolgot másért!– önzetlenség, nagylelkűség élménye pozitív lelkiállapotba juttat. Egyszerűen jó érzés másoknak adni. Odaadta már neked a gyermek legkedvesebb játékát? Odabújt már hozzád, hogy szeretetet adjon? Anélkül, hogy bármit kért volna érte? Igaz, hogy igen? Amíg a felnőtt meg nem tanítja neki, mit adhat és mit nem.

TANULJUNK A GYEREKEKTŐL ÉS MERJÜNK BOLDOGNAK LENNI!

6. Tűzz ki célokat! Gondold át, milyen cél hatna Rád most inspirálóan! Jegyezd fel!

7. Állj talpra! Nehézségekkel szembesülsz? Mire tanít ez Téged? Milyen lehetőséget kínálhat Neked?

8. Légy hálás! Vedd észre a történesek pozitív oldalát! Miért lehet ma igazán hálás? Add át magad a hála érzésének!

9. Fogadd el Önmagad! Válaszd ki egy tulajdonságodat, amire igazán büszke vagy! Mit köszönhetsz ennek?

10. Keresd az értelmet! Gondolj bele, mi az a rajtad túlmutató dolog, amelynek részese vagy és értelmet ad a minennapjaidnak!

Ha csak boldogok akarnánk lenni, az könnyű dolog volna; ámde boldogabbak akarunk lenni a többieknél, s ez bizony csaknem mindig nehéz, mert a többieket boldogabbnak véljük annál, amilyenek valójában. (Montesquieu)

(Nick Marks előadásáról és a Boldogságról információkat a Venustus konferenciáján hallottam)