A HKO 5 alaptétele a Csillagok háborújában

Nincs olyan generáció, aki ne hallotta volna már George Lucas nevét és ne látott volna már legalább egy részt a Star Wars filmekből.
Talán olyan ember sincs, aki ne hallott volna valamilyen formában a Hagyományos Kínai Gyógyászatról, annak Yin Yang elméletéről, az Öt elem tanáról. A Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz kölcsönös egymásrahatásáról és az emberi egészség megőrzésével összefüggő kapcsolatáról.

Mivel a fitoterápia mellett a hagyományos kínai orvoslás bizonyos területeivel is foglalkozom, izgalmas volt összehozni a filmet a HKO-val. Az összefüggések ismeretében egész más volt megnézni a filmeket. Az analógiák érdekesek, így úgy gondoltam megosztom veletek.

A Star Wars filmek megálmodója, alkotója, George Lucas elismerte, hogy számos forrás ihlette: hinduizmus , a buddhizmus , a Qigong, a filozófia, a klasszikus mitológia, a római történelem, a konfucianizmus, taoizmus …stb… és kijelentette: „A film(ek) spirituális valóságának nagy része az összes vallás szintézisén alapul…, ahogyan az ember felfogta az ismeretlent és a nagy titkot, és megpróbálta kezelni ezt vagy azt”. (wikipedia)

1. Ahol Qi van, élet van!:

Soha nem szabad lebecsülni az Erőt, nagy hatalma van, kitartást ad. Az Erőnek nem számit a méret, összetartja a galaxist. Az életből árad, ezért nagy. Összeköt és megvilágosít minket. Nem az izmainkban, hanem magunk körül kell érezni az Erőt, mindenütt, közted és köztem, a fákban, a kövekben, mindenütt.” – Obi-Wan Kenobi

Hogy megismerd az erőt, még sokat kell tanulnod” – mondta Yoda.

Először is meg kell értenünk, hogy az anyag, a test, mint olyan nem létezik. Az ember az anyagnak és az energiamozgásoknak végtelenül sokszínű egymásba fonódása.  A testünk és minden, ami minket körülvesz, az egész világ rezgés. Ez a rezgés önmagában nem létezik, egy álló hullám. Ahhoz, hogy működjön, éljen, mozgásban legyen, energiával kell ellátni és információval. Ez ad nekünk ERŐT. Ez adja az energiát, ez adja a Qi-t. Amikor megszületünk az energiaáramlások összegyűlnek, s a halálunkkor szétválnak.

2. Yin és Yang örök küzdelme:

Mindig csak ez a kettő létezik. Se több, se kevesebb. Csak ez a kettő.” – Yoda a Baljós árnyakban a sithekről –

Egyszerre mindig csak kettő létezhet, egy mester és egy tanítvány. Sem több, sem kevesebb. Az egyik, hogy birtokolja a hatalmat; a másik, hogy sóvárogjon a hatalom után!” /Darth Bane a Sithek sötét nagyura is megalkotta a kettős szabályt ugyanazon az oldalon/

Kétpólusu a világ, amiben élünk, ez a kettős szabály. Mindennek megvan az ellentétpárja. Igen – Nem, Nő – Férfi, Világos – Sötét, Evés – Ivás, Alvás – Ébrenlét, az Erő sötét oldala – az Erő világos oldala …stb…, minden vagy Yin, vagy Yang.  Az egészség ezek egyensúlyától, a Yin-Yang egyensúlyától függ. Nem létezik egyik a másik nélkül és mindig harcolnak egymással. Örök ellentétek. Ahogy a jó és a gonosz erők. Az egymásra ható erők állandó dinamikus mozgásban vannak; ezért a világegyetemben semmi sem állandó, semmi sem stabil vagy végleges. Az ellentét elengedhetetlenül hozzátartozik az élet lényegéhez. És ez a kétpólus megtalálható az egyiken és a másikon belül is külön külön.

3. Az érzelmek ereje:

A félelem a Sötét oldal kapuja. A félelem dühöt szül, a düh gyűlöletet, a gyűlölet pedig kínt és szenvedést.” – Yoda –

A hagyományos kínai orvoslás elmélete szerint a túl gyakori és túl erős érzelmi intenzitás károsító hatású. A szervezetet ért külső és belső hatások nyomán kialakuló érzelmi reakciók kulcsszerepet játszanak a testi hatások létrejöttében, a szervek működésében zavar támad, az energia szabad áramlása korlátozottá válik és betegség jön létre.

4. Stresszkezelés:

A félelem tudata megóvhat, ha nem nő túl rajtad.” – Qiu-Gon Jinn Obi Wan Kenobinak –

A félelemmel nincs semmi baj mindaddig, amíg nem bénítja meg magukat. Ne szégyenkezzenek miatta. A félelem természetes vészjelző, életben tartja magukat, hogy harcolhassanak.” – Adar Tallon admirális

A félelem rossz tanácsadó – mondja egy magyar közmondás is. A filmben Yoda és Obi-Wan Kenobi megmutatják Luck-nak a nyugodt elme fontosságát. A HKO szerint a nyugodt szellem táplálja az Erőt.

5. Az esszencia a test gyökere:

Engem kicsinek látsz nem igaz? Hát tudd meg, a látszat csal… …mert velem van az Erő, és az Erő hatalmas.” – Yoda –

Az esszencia, az élet esszenciája adja a tápláló alapot minden szöveti és szervi működéshez, a szervezet aktivitásához. Meghatározza milyen hosszan maradunk egészségesek, s meddig élünk.

 

Már nem emlékszem pontosan, mikor és hol találkoztam ezzel az összehasonlítással, de egy jegyzetemben azt találtam, hogy

a Chinese Acupuncture and Moxibustion Revised Edition és a Statements of Fact in Traditional Chinese Medicine kiadványból származnak és azokat a gondolatokat egészítettem ki a sajátommal.

 

Ne feledd, a jelen a fontos! Arra összpontosíts! Érezz, ne töprengj!” – (Qui-gon Jinn) –