A megközelíthetetlen RÁK

Szórakoztató Fitoterápia

A Rákot egy durva szó keménnyé és megközelíthetetlenné teszi. Teájának a dél-afrikai rooibos teát választottam a virágok táncával. Illatosan édes, mézes, különleges. Kék búzavirággal, napraforgószirommal és rózsával, melyhez az eper, grapefruit és vanilia aroma különlegesen elragadó ízt ad. A rózsa a szeretet és az odaadás virága. Csak szeretetet tud adni a tea, amire a Ráknak igen nagy szüksége van. Teájában a méz édes fűszeres emléke. A Rák kevés embert enged közel magához, ám azok szinte korlátlanul kihasználhatják határtalan segítőkészségét, gondoskodó hajlamát. Számára a legmegnyugtatóbb hely az otthona, a családi kör a lélek lakhelyén. Hozzá mindig mindenki haza érkezik, és mindenkit e nemes, egyedülállóan fűszeres teával kínálhat.

Miért a Rooibost választottam?

Beléptünk a RÁK időszakába. Az asztrológia azt mondja, a Rák feladata az élet megőrzése. Tavasszal a természet megtermékenyült, Tavaszra Nyár következett. A gyümölcsök növekednek. Az élethez megfelelő hőmérséklet kell, napfény, energia, TŰZ és VÍZ kell. Nyáron mindez halmozottan van jelen. Nyáron a Szív TŰZes energiája érvényesül. Az emberi test ciklikus körforgásában a Szív veszi át a Máj energiáját. Ahhoz, hogy a Szív jól tudjon dobogni, érted lángolni, nyáron Tűzben égni, uralkodni az érzelmeken, a Májnak elegendő vért kell kibocsájtania. Ha ezt nem tudja megtenni, a Szív dobog, de csak üresen és gyengén. A Szív energiát ad a Májtól kapott vér keringéséhez, hogy táplálja a testet, meghatározza a vérnyomást, a testhőmérsékletet. Mozgásban van minden, hőt termel, miközben a külvilágban a Nyár melege perzsel.

A Rák az asztrológia szerint Víz elemet képvisel, a víz pedig érzelmeket, szeretet. A Rák időszakában a Nap a legmagasabban jár. Általában szárazság uralkodik, vízre lenne szükség. Szükség van ilyenkor a vízre, locsolni kell, mert a tűz felperzselhet mindent. Csökken a Vese munkája (kevés a víz), karcos lesz (a Rák a legsebezhetőbb, legkarcosabb karakter). Szeretetre vágyik és ezt a szeretetet (víz) kiprovokálja bármi áron. Te azt hiszed, hogy kihasználod szeretetét, pedig ő használ téged. De értsd meg, az életet életben kell tartani, meleg van, az élethez víz (szeretet) kell. Elősegíteni a vérkeringést, érett gyümölccsel támogatni a vesét.

A Rák jegyében járunk.

Meleg van, nyár van és ha nem figyelünk, nem iszunk eleget, nincs elegendő folyadékbevitel, a Vese vizére szükség lenne, hogy a Máj kellő mennyiségű, minőségű vért tudjon átadni a Szívnek. A Szív a belsőnkben folyamatos mozgásban van, hőt termel, miközben a külső környezet is meleg. Az egyensúly felborul, víz kell. A szervezetünkben a belső nedvesség csökken, a meleg felszárít mindent. Ha csökken a szerves folyadékok mennyisége, a Vese nem tudja megfelelően ellátni a napi tisztítást, felhalmozódnak a méreganyagok, a vér mennyisége csökken, lassul a keringés, punnyadni szeretnél, mert ennyire vagy képes. A Szív ver rendületlen, de tikkadt szöcske, terhelt.

Az elveszett nedvességet pótolni kell, az élethez víz kell. A tea elsősorban a napi folyadékpótlásban játszik szerepet, másodsorban pótolja azokat az anyagokat, amelyek belőlünk hiányoznak vagy épp megfogyatkoztak. És itt jön a képbe a ROOIBOS.

A rooibos egyedülálló a maga nemében. Egyedülálló, mert csak Dél-Afrikában és ott is csak Western Cape tartományában nő a Cederberg hegységben, kb. 300 km-re Cape Towntól (Fokváros). Egyedülálló az éghajlati szárazság zsarolása, a 12 évente szinte percre pontosan érkező tűz pusztítása, a hangyák elengedhetetlen magcsiszolása. Egyedülálló magas ásványianyag tartalma, Magnézium, Kalcium, Fluor, Vas, Réz, Cink, Kálium. Számottevő polifenoltartalma és csak a rooibosban található antioxidánsai, az aspalathin és notofagin, melyek a természetes kalóriamentes édes ízt biztosítják. Ezt az édes ízt igen intenzíven érezzük a száraz tea illatán és az elkészült italban egyaránt. Ez az édes íz segíti a belső nedvességtartalmat megteremteni. Anélkül, hogy bonyolult biokémiai folyamatokba mennék bele, képzeld el, amikor egy tányér gyümölcsöt cukorral szórsz meg. Levet ereszt. 1 gramm glükóz 4 gramm vizet köt magához. Erre a folyamatra van szükségünk, erre a kinyert esszenciára, hogy a belső nedvességet megteremtsük. Nagyon fontos a víz (a Rák „vizes” jegy és egyébként vízben is él), a belső nedvesség jelenléte. (Ezért érzékeny a rák szeretetre?) A nyári nap melege, energiája a szívet nagyobb munkára készteti, ami öröm és boldogságérzetet hoz, a szerveink ellátva vérrel, tökéletes. Ez az energia, az öröm túlcsordulása, a heves vérmérséklet az idegrendszert megterhelheti, a stressz könnyebben okoz galiba libát. A tűz ellen víz kell. A rooibos két egyedülálló polifenolja, a már említett aspalathin és notofagin enyhíti a stresszt, a szorongást, csökkenti a kortizol stresszhormon jelenlétét a vérben. Ez a dühös kis alfahím rendesen be tud kavarni a hormonháztartásba és az éjszakai alvásba. Minél kevesebb van belőle, annál jobb.

A Rooibos sok ásványi anyagot tartalmaz.

Az ásványi anyagoknál az a lényeg, hogy a megfelelő mennyiségben és arányszámban legyenek jelen a szervezetben. Se többe, se kevesebbe. A megfelelő arányt kívülről mesterségesen bevinni elég nehéz, mert minden mindennel összefügg és az sem mindegy, hogy kinek ki fogja a kezét, hogy be tudjon épülni a szervezetbe. Ezért célszerű a legtermészetesebb megoldásokat választani és bízni a természetben, bízni a rooibosban, ahol a vas mellett rögtön ott van a réz, a magnézium mellett a kalcium. A magnézium nyugtatja az idegrendszert, hiányában krónikus álmatlanság jelentkezhet, így tehát a rooibos elősegíti az alvást. A kalcium segíti a melatonin hormon előállítását (az agy kalciumot használ a melatonin előállításához), ami az alvást elősegítő hormonunk. Gyerekeknek este lefekvés előtt 1-2 órával adhatjuk nyugodtan, hogy el tudjon aludni.

A RÁK időszakában Hurrá, itt a nyár! Irány a várva várt Nap, vízpart és napozás. Csak óvatosan, mert a jóból is megárt a sok. Leéghetsz és vörös leszel, mint a rák. Kísérletek bizonyítják, hogy a rooibos kivonatok képesek eltávolítani azokat a sérült bőrsejteket, melyek érzékenyebbek, és ki vannak téve az UV sugárzásnak. A bőrrák kialakulásának korai szakaszában antioxidáns hatása, polifenol tartalma megállítja a rákos sejtek szaporodását. Dél-Afrikában a napsütéses órák száma miatt az egyik legmagasabb a bőrrák előfordulásának aránya, így nem véletlen, hogy erre külön figyelmet szentelnek. Mivel a bőrrákosodás 80 %-a 18 éves kor előtt jelentkezik, figyelni kell a gyerekekre. Különösen 1 éves kor előtt, amikor a bőr még nem termel elegendő melanint (pigment) a bőr nap elleni védelmére.

Egy kis érdekesség

Az antioxidáns táplálkozási hulladékgyűjtő, mely eltávolítja a szabadgyököket és ebből az antioxi-ból sok van a rooibosban. A szabadgyökök felhalmozódásának következménye az öregedés és a rák. Az antioxidánsok hatására fellélegeznek az erek, megfelelően működnek a hajszálerek, aminek az eredményeként nő a libidó és optimális lesz a szex. Nem ezért választottam a rooibost a Ráknak, de akár jó is lehet, hogy ne hátráljon meg.

Ezért választottam a Rooibost a RÁK időszakához.

És most jöjjön, hogy milyen gyógynövényeket és miért azokat választottam?

KAMILLAVIRÁG – hogy megeméssze az emészthetetlent

AKÁCVIRÁG – a gyomor nyugtatására

ORBÁNCFŰ – a szellem kimerültsége ellen

CSIPKEBOGYÓ – a zsíros ételek emésztésére

BORSMENTA – megkönnyebbülést hozó hűsítés

APRÓBOJTORJÁN – hogy ne menjen a hasa sehova