Az őszi léböjt kúrára való felkészítő napok elengedhetetlen résztvevője. Magas a víztartalma javítja a vérkeringést, segíti a salakanyagok kiürülését, tisztítja a májat.

A nyári forró napok után, mikor az oxigén már elszökött a világból, jólesik hűsítő nedve. Megakadályozza, hogy a vér besűrűsödjön. Kálium tartalma segíti a szív munkáját.

Az a rengeteg víz segíti a szervezet mosógépének, a vesének munkáját.

Van benne minden féle földi jó, szelén, K-vitamin, likopin. „A likopin nevű hatóanyagnak szerepe lehet a koleszterin anyagcserében, szállítását az LDL végzi. Az intestinalis mucosán keresztül passzív diffúzióval szívódik fel. A vékonybélben beépül a kilomikronba és a nyirokrendszeren keresztül kerül be a májba, ahol felhalmozódik a hepatocitákban, illetve kisebb arányban a lépben is”…. 🙂 🙂 🙂  (nem én vagyok ilyen okos, ezt olvastam egy okos könyvében), de szerintem elégedjünk meg azzal, hogy jó, hogy finom, hogy most terem (nem véletlen), hogy lassítja az öregedést, tisztítja a vért, lúgosító hatása miatt gyomorsavlekötő (a nyers lé, a főzött már nem!). MERD ÉLVEZNI AZ ÉTELT!

Ha valaki érzékeny a friss paradicsomra, szórja meg sóval, hogy levet eresszen. Öntse le a levet és nem lesz gondja!

Télen nem veszek „friss” paradicsomot, de nem nélkülözhetem, ezért megaszaltam sütőben, üvegbe tettem pár gerezd fokhagymával és felöntöttem olívaolajjal. Kedves ismerősöm kiszámolta, hogy mennyi áramot fogyasztok és mennyit fogok fizetni. Megérte? Meg. Mert paradicsom és mert télen megeszem. A bolti nem olyan finom, mint amilyet én csinálok. Különben is, mondtam már?, paradicsom imádó vagyok. Mikor a lányomat megszültem, a kórházban semmit nem kívántam enni, viszont paradicsomlevet ittam egyszerre egy litert és ezt napjában többször. Ez azóta is így van, ha iszom, rögtön egy litert. Nem bírok két decinél megállni. Ez vagyok, ilyen vagyok. 🙂

Paradicsom aszalás

A paradicsomokat felnégyeltem, magokat kiszedtem.

Sütőrácsra alufóliát tettem, ráültettem a paradicsom negyedeket és megsóztam. A só elősegíti, hogy a nedvek felszínre kerüljenek, könnyebben, talán hamarabb érek az aszalás végére és a tartósításban is szerepe van.

Bár így is nagyon sokáig, legalább 8 órán át tartott az aszalás alacsony hőfokon elektromos sütőben. Nincs aszalógépem, egyelőre nem is lesz. Próbáltam már, nekem nem jött be, de ez nem azt jelenti, hogy az nem jó. Egyszerűen a használat metódusai zavarnak, pl. a tálcák időnkénti cserélgetése. De ha valaki szereti, használja azt.

Amikor készen lett, a levegőn hagytam kihűlni.

Pucoltam fokhagymát, két gerezd került egy üvegbe. Beletettem az aszalt paradicsomokat, felöntöttem olívaolajjal és így is hagytam egy kicsit állni, mielőtt a tetőt rácsavarom.

Sokszor előfordult az elmúlt években, hogy a lezárt üvegben valami történt és nyomta ki az olajat. Mindig csak azt vettem észre, hogy olajtócsában áll az üveg. Ha hagyom teljesen kihűlni, tovább szikkadni a levegőn és pihentetem az olajban mielőtt lezárom, akkor úgy tűnik a levegő eltűnik, nincs oxigén a palackban és nem nyomja ki az olajat.

Legyen szép napod!