GYÓGYÍTÓ SZIVAR, az égő gyógynövény az én kedvencem és amire esküszöm főleg a téli időszakban, mikor sokan az influenzától, megfázástól szenvednek. Ismertebb nevén: moxa-szivar fekete ürömből. Létezik füst nélküli is, de én imádom az ürömfű levelének füstjét. Már megszoktam és ha egyszer megszokod, akkor érzed füstjének nyugtató hatását az idegrendszerre.

Moxaszivar

Mondják hasonlít a marihuana-ra. Nem tudom. Lehet ezért érzem jól magam kezelés közben? Mintha gonosz szellemek távoznának belőlem füstjével, magukkal cipelve minden kárt okozni vágyót testemből.

Gyógynövényszivar – imádom

KÖZVETLEN moxibustio, amikor közvetlenül a bőrre helyezik a moxa gyapotból készült moxakúpokat. A pici kúpokat meggyújtják, néhányszor megismétlik és heg marad utána. Nagyon hatásos, de én nem használom, mert senkit nem akarok megégetni. A nyoma ott marad.
KÖZVETETT moxa-kezelés esetében a moxa kúpok alá, a bőr fölé a kezelendő pontra friss gyömbér szeletet vagy fokhagyma szeletet, vagy sót teszünk. A szeleteket átszurkáljuk, hogy ezeken az apró lyukakon keresztül a hő behatoljon a bőr rétegei alá magukkal szállítva a gyógynövényalátét illóolaját is.

Ürömgyapot

KÖLDÖK KEMENCE – A köldök a belső szervek gyökere. A köldök kemence felmelegít, hasznos haspuffadás, székrekedés, hasmenés, bélgázok esetén, enyhíti a pangást, menstruációs problémákat, csökkenti a stresszt. A kezelés erősíti a fizikai egészséget, segít betegségek megelőzésében. A kemencében használt moxa szivar fekete ürömfűből készül, mely a hagyományos kínai orvoslásban csípős és meleg hatású gyógynövény. A köldökön keresztül serkenti a yang energiákat mind a 12 meridiánban, így erősítve a sejtek működését, növelve a szervezet ellenálló képességét.
A kezelést a has illóolajos átmasszírozása előzi meg. Az alkalmazott illóolajok hatóanyagai a masszázs és a hő hatására a köldökön keresztül bejutnak a szervezetbe, segítik a sejtek regenerálódó képességét, test-funkciókat, lassul az öregedési folyamat, helyreáll a belső elválasztású mirigyekben fennálló rendszerezetlenség.


A köldökre jade követ helyezünk és erre tesszük rá a köldök kemencét az égő moxa szivarral. A kezelés ideje alatt a test és az elme csendben van.
Sokan szenvednek túlsúlytól, melynek legfőbb oka a rendszertelen táplálkozás, túl sok hideg étel, túl sok munka, rossz minőségű alvás, illetve hormonális zavarok lehetnek. A hagyományos kínai orvoslás elmélete szerint az elhízás a lép nem megfelelő működésében keresendő, mely nem tudja ellátni a testnedveket keringető tevékenységét, így a folyadék pang a szervezetben. A köldök kemence hője kapcsolatba kerül a lép és gyomor funkciókkal, feltölti e szerveket energiával, ezáltal elősegít azok megfelelő működését.
A kezelés nem alkalmazható terhes nők és lázas betegek esetében, ittas embereken, intenzív edzés után, étkezés előtt és után 30 percig,
Használata körültekintést igényel, mivel a moxa hőmérséklete nagyon magas, a köldök pedig érzékeny.

Köldökkemence

Mikor használjuk terápiára a moxaszivart?

A kezelés feltöltő hatású, ezért minden olyan esetben, amikor valamilyen energia elakadás van a szervezetben, vagy elégtelenség. Elsősorban az egészség megőrzésére, immunrendszer erősítésére, de betegségek esetében is, mint pl. megfázás, influenza, emésztési zavar, hasmenés, mensturációs probléma, reumás panaszok, egyes asztmás esetekben, vese- és hólyagproblémáknál, halláscsökkenés, fülcsengés, nemi működés erősítésére…

Mikor nem használjuk terápiára?

Várandós kismamáknál, lázas betegeknél, éhes vagy jóllakott emberen, fertőző bőrbetegségnél…