MORINGÁRÓL ÁLTALÁBAN

Moringa Oleifera

A Moringa gyógyhatását már több ezer éve ismerik, az Ayurvéda 4000 éve használja, a tudományos vizsgálatok látószögébe azonban még nem rég került. +/- 1300 tanulmány foglalkozott már a moringa előnyeivel, gyógyító tulajdonságaival.

Több, mint 90 védővegyületet tartalmaz, klf. antioxidánsokat, polifenolokat, flavonoidokat, gyulladásgátló vegyületeket, quercetint (megakadályozza az allergiát, a gyulladást okozó anyagok termelődését), esszenciális aminosavakat, C-vitamint, béta-karotint, kalciumot, káliumot, nátriumot, A-vitamint, öregedésgátló vegyületeket. Meglepően nagy fehérjeforrás, melyek biztosítani tudják az emberi sejtalkotó kilenc esszenciális aminosavak meglétét. Ez az oka, hogy az Egészségügyi Világszervezet figyelmének középpontjába került és a harmadik világ országaiban a súlyosan alultáplált gyerekeknél étrendkiegészítőként alkalmazza.

Számos farmakológiai vizsgálat kimutatta,

hogy a Moringa használata igen széleskörű

– fájdalomcsillapító
– gyulladáscsökkentő
– lázcsillapító
– rákellenes
– antioxidáns
– anémia
– ízületi gyulladás és más ízületi fájdalom (pl. reuma)
– allergia, asztma
– székrekedés, hasmenés, hasi fájdalom
– segíti az egészséges emésztést
– gyomor- és bélrendszeri fekélyek, görcsök
– krónikus fejfájás
– szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás
– vesekövek
– pajzsmirigybetegségek
– hormonegyensúly felborulásából adódó probléma (pl. PCO(S), klímax)
– cukorbetegség
– alacsony nemi vágy
– bakteriális, gombás, vírusos és parazitás fertőzések
– központi idegrendszer megfelelő működése
– májvédő
– bőr problémák, sebgyógyító

RÁK

a világ halálozási listáján az elsők között szerepel

A kemoterápia, sugárterápia a rosszindulatú daganatok egyik kezelési módja, amely súlyos mellékhatásokkal jár és költséges. Ezért kutatók olyan alternatív megoldásokat keresnek a növények, fák között, amelyek a rák kezelésében bevethető lehet. Így került előtérbe a Moringa is, melynek bioaktív összetevői számos betegség ellen hatékonynak bizonyult, fogyasztása a rák esetében jobb túlélési arányt és jobb életminőséget mutatott.
Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy a Moringa sejtszaporodást gátló, daganatellenes hatása és a rákos sejtek áttétképződését gátló hatása miként viselkedik a hasnyálmirigy rákos sejtjeivel szemben. Következtetésként megállapították, hogy a Moringa csökkentette a hasnyálmirigy rákos sejtjeinek túlélését és az áttétek képződését, valamint jelentősen gátolta a tumor növekedését.

INZULIN REZISZTENCIA, CUKORBETEGSÉG

PCO(S) Policisztás ovárium szindróma

Az inzulinrezisztencia gyakori metabolikus rendellenesség a policisztás petefészek szindrómában. Nem megfelelő szénhidrátbevitel esetében az inzulin nem tudja bevinni a glükózt a sejtekbe. Felhalmozódik az inzulin, felhalmozódik a glükóz a vérben. Az inzulin mérges lesz és elkezdi birizgálni a petefészek felszínén a tesztoszteron receptorokat, androgén tüneteket produkálva. A megemelkedett tesztoszteron és az inzulin megakadályozza a peteérést, létrejönnek a gyöngysoros petefészekciszták, aminek eredménye ovuláció hiánya, meddőség.

Kimutatták, hogy a Moringa csökkenti a vér inzulinszintjét, csökkenti az androgéneket, ezáltal megakadályozza újabb ciszták kialakulását a PCOS-ban, csökkenti a ciszták számát és átmérőjét.

A Moringa tartalmaz klorogénsavat, amelyről kimutatták, hogy gyorsítja az anyagcsere folyamatokat, főleg a szénhidrát anyagcserét. A klorogénsav lehetővé teszi, hogy a sejtek átjárhatóak legyenek, a cukor mielőbb bejusson a sejtekbe és a hasnyálmirigynek csak annyi inzulint kelljen termelnie amennyire pont szükség van. Ha túl sok inzulin kering a vérben, az a zsírraktárakba kerül, aminek hízás az eredménye. A felesleges cukor a zsírraktárakat gyarapítja, miközben a sejtek energiahiányban szenvednek. A hasnyálmirigy ezért még több inzulint termel, és óhatatlanul tart a beteg a cukorbetegség felé. Súlyosabb esetben felborítja a hormonegyensúlyt pont úgy, ahogy azt fentebb említettem.

BŐRPROBLÉMA

védi a bőrt különféle fertőzésekkel szemben

A Moringa olyan természetes antibakteriális, gombaellenes, vírusellenes hatású vegyületeket tartalmaz, mely védi a bőrt különféle fertőzésekkel szemben. pl. lábgombásodás (lábszag), pattanások, korpásodás, candida fertőzés, segíthet megszabadulni a korpásodástól, felveszi a harcot az ínybetegségekkel, segíthetii a sebek, égési sérülések gyógyulási folyamatait.

A Moringa olaja bőrre kenve, megöli a baktériumokat, rendszeres használata helyreállítja a bőr védekezőképességét.

A bőrproblémák összefüggésben lehetnek a cukor anyagcserefolyamatok nem megfelelő működésével, így az előzőekben említett inzulinrezisztencia, illetve PCOS meglátszik a bőr egészségének állapotán is.

KOLESZTERIN

B3 vitamin

Mivel magas fehérjetartalmú, gazdag forrása a TRIPTOFÁN aminosavnak (esszenciális sejtépítő, az emberi szervezet nem képes előállítására, táplálékkal szükséges bevinni). A szervezetnek erre az aminosavra van szüksége ahhoz, hogy B3-vitamint állítson elő. A B3 vitamin csökkenti a koleszterin szintet, az érszűkületet, májvédő hatású. Hiányában fáradtság, álmatlanság, pattanásos bőr jelentkezhet.

ALVÁS, DEPRESSZIÓ

Alacsony libidó

A B3 vitamin mellett TRIPTOFÁN aminosavra van szükség a SZEROTONIN hormon (kiegyensúlyozottság, elégedettségérzés hormonanyaga.) előállítására, mely az alváshoz szükséges MELATONIN előanyaga. Az alvásra pedig nélkülözhetetlen szükségünk van, hogy elkerüljük a depressziót, pánikbetegséget, hangulatváltozást. A mellékvese felelős többek között a stressz kezelésére, a nemi hormonok termeléséért. A mellékvese napi regenerálódására az éjszaka folyamán kerül sor, az alvás REM fázisában. Ezért nagyon fontos, hogy az alváshoz szükséges melatonin rendelkezésünkre álljon, mely a mély alvást biztosítja. Mivel a mellékvese a nemi hormonok termeléséért is felelős, így fordulhat elő, hogy a moringa magas fehérjetartalma elősegíti a triptofán aminosav létét a szervezetben és elindul a láncreakció. Ezáltal lehet az, hogy szabályozza a szexualitást, javítja az alacsony libidót és az étvágyat.

PAJZSMIRIGY

Riadó- és harckészültség

A MELATONIN hiányból eredő nem alvás és az elégedettség hormon (szerotonin) hiánya a pajzsmirigyet azonnali reagálásra készteti és alulműködésre állítja be a szervezetet. A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek a szervezet anyagcseréjét – a sejtek anyagcseréjét is beleértve! – szabályozzák. Minden stresszhelyzetre „riadó- és harckészültséget” idéz elő. Ha pedig egyfolytában az „élet harcában” élünk, akkor szervezetünk is örökké riadókészültségben van, előbb utóbb kimerül. A moringa gazdag olyan antioxidánsokban és vegyületekben, amelyek javítják a pajzsmirigy egészségét.

MAGASVÉRNYOMÁS

Vese- és Májvédelem

MAGAS VÉRNYOMÁS

A vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a Moringa vérnyomáscsökkentő hatása hasznos lehet a magas vérnyomás elleni természetes megoldásoknál.

VESEVÉDELEM

Gyulladásgátló tulajdonságának köszönhetően régóta használja az Ayurvéda gyomorfekély kialakulásának megelőzésére, vesekárosodás, emésztési panaszok, gombás fertőzések, mint pl. Candida kezelésére. Képes harcolni a vesekő, húgyúti fertőzések ellen.

MÁJVÉDELEM

Kimutatták, hogy a moringa olaja segítette a máj működését, a szervezet méregtelenítését a nehézfémektől.

Figyelemre méltó, hogy a moringa fa képes kimerült, száraz talajon is növekedni,

ott ahol más típusú növények, fák nem tudnának fennmaradni.

Érdekes, hogy a rooibos is rettentő száraz, zord körülmények között nő. Ő még annyit hozzátesz, hogy csak és kizárólag Dél-Afrikában nő, sehol máshol a világon és így kerül a legkiválóbb, legsokoldalúbb gyógynövények közé.