Az előző bejegyzésben olvashattál arról, hogy milyen isteni finom szörpöt készítettem zsályából és rózsából. Ehhez a bejegyzéshez kapcsolódóan szeretnék némi magyarázatot adni, hogy a szörpöt miért finomítatlan barna nádcukorral és borkősavval készítem.

Cukor:

Ahogy írtam az előző bejegyzésemben, készíthetném mézzel is a szörpöt, az lenne a legtutibb, de minden szörphöz nem tudok mézet használni. Nem vagyok méhész, hogy kilószámra legyen, így meg sokba kerül. 🙂 A cukor is tökéletes, a lényeg, hogy jó minőségű legyen.

Egy korábbi bejegyzésemben már olvashattál részletesen a cukorral kapcsolatos gondolataimról, itt most csak annyit, hogy a valódi, finomítatlan cukrokban minden megvan, ami a cukrok emésztéséhez, anyagcsere folyamataihoz elengedhetetlen. Egyben van a növényi mátrix.

A szervezet önmagában nem tudja elégetni a cukrot, kell hozzá ásványi anyag és enzim. Enélkül nem égnek a cukrok. Az égéshez kell egy pici só, ásványi só, ami a finomítatlan barna nádcukorban benne van: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán, szelén, B-vitaminok. A méz az enzimekkel lenne a legtökéletesebb. Barna nádcukornál arra figyelj, hogy rá legyen írva, hogy finomítatlan és ne barna színezékkel legyen színezve.

A finomított, fehérített cukrok, édesítőszerek mind nélkülözik a cukrok emésztéséhez szükséges természetes feltételeket (ásványi anyagok, enzimek). Becsapják a szervezetet, a hasnyálmirigy megsértődik, a máj mérges lesz. Ezért használok finomítatlan barna nádcukrot a szörpökhöz és mindenhez, amihez cukor kell.

Mi nem eszünk sok cukrot úgy általában. Szerintem a mindennapokba jó, ha egy kiló elmegy egy évben, de ha veszek csak ilyet és a befőzésekhez, szörpökhöz, lekvárokhoz is csak ezt használom.

Feltűnhetett az is, hogy miért borkősavat használok és miért nem citromsavat, amit általában a receptek ajánlanak. Ennek is a természetessége a magyarázat. Arra törekszem, hogy minden, amit megeszünk, az a lehető legtermészetesebb legyen és a lehető legkevesebb feldolgozási folyamaton menjen keresztül.

Citromsav:

Savanyúságot szabályzó anyag, E330 ízesítőszer. Nem antioxidáns, de segíti az antioxidánsok munkáját. Nem rákkeltő anyag, de a Wikipédia azt írja, hogy a sűrített citromléből tojásfehérjével derítik, majd kalcium-karbonáttal és -hidroxiddal telítik, majd forralják, centrifugázzák, ólommal bevont keverőgépben kénsavval még melegen elbontják, aztán vákuumkészülékben besűrítik, a szennyezet citromsavat kristályosítva megtisztítják. Ipari mértékben magas szénhidráttartalmú alapanyagokból (pl. kukorica) állítják elő, melyet savtermelő fonalas penészgombafajokkal (pl. Aspergillus niger) fermentálnak bioreaktorokban. Egy génmanipulációról szóló előadásban dr. Kalmár Gergely növénygenetikus azt mondta, hogy a citromsav előállításakor génmanipulált kórokozót használnak.

Borkősav:

Savanyúságot szabályzó anyag, E334 savanyítószer és antioxidáns. A törköly lepárlásából visszamaradó anyag. Szobahőmérsékleten és atmoszferikus nyomáson fehér kristályokat alkot. Ennyi. Nekem ezek után szimpatikusabb és természetesebb borkősav használata, a citromsav megmarad a takarításhoz. Még akkor is, ha nem rákkeltő. A borkősav hozzájárul picit a kocsonyás, zselés, krémes állaghoz is.

Jó befőzést!

Készítsetek minél több szörpöt, mert télen jól jön az ásványi anyagokban és vitaminokban hiányos szervezetünknek!

Még valamit!

A szörpöket nem csak vízzel lehet felönteni, hanem teával is. 🙂

Ha szörphöz használod, akkor inkább az ízesítés nélküli natúr teákból érdemes válogatni.

Szerintem a fekete tea, rooibos tea a legjobb, de ebben az esetben használhatsz zöld teát is, vagy fehéret, mert az ízt a szörp fogja markánsan adni és nem csak egy meleg limonádét iszol, hanem kellemes ízű üdítőt.

Nyáron hűtve, télen melegen.

Gyógyteákból is készíthetsz nyári frissítőt. Ehhez a szörphöz értelemszerűen a zsályából vagy a rózsából készült tea szuper választás, de próbáld ki, öntsd fel cickafarkfű teával, rozmaringgal vagy mentával. Meg fogsz döbbenni, hogy mennyire finom lesz! Nagyon finom párosítás a moringával, galagonya virágos ágvéggel, citromfűvel is.

Ezer és egy fantasztikus ötlet, kísérletezz bátran az ízekkel te is, mert most nem a gyógyító erőre kell koncentrálni, hanem az élvezetre, hiszen nyár van, dolce vita!

Neked melyikkel a legfinomabb?