Felrobban a net a matcha tea receptektől és az élettani hatásaitól és ezúttal senkit nem érdekel a benne található koffein mennyisége, mert azt olvassák természetes koffein van benne és az jó. Persze, hogy jó, de elárulok egy titkot! Mindegyik teában (camellia sinensisben) természetes koffein van! Meg természetes csersav! És természetesen hat a szervezetre.
Nekem sem a koffeinnel, sem a csersavval nincs bajom, csak tudni kell hol a határ. Szuper hatóanyagok a gyógyításban és számos pozitív tulajdonságát ezeknek köszönheti a tea, a camellia sinensis (fehér, zöld, oolong, fekete, puerh és a matcha tea is idetartozik). Az igazi japán matcha teával abszolút minden rendben van, DE.
Jó ha tudsz néhány dolgot!
A matcha tea egy nagyon finom, nagyon különleges, nagyon drága japán fehér vagy zöld tea gőzölt tearügyekből porrá őrölve. Egy kezdő teás szerintem ne ezzel próbálkozzon belépni a teák birodalmába. Szokatlan ízvilággal rendelkezik, nagyon spenótos, nagyon zöld, nagyon erőteljes, aminek az elkészítésére oda kell figyelni, ha élvezni akarjuk.
Az árával is meg kell barátkozni. Tudnod kell, hogy rendkívül hosszadalmas, macerás és nagy odafigyelést igényel a termesztése és feldolgozása. Nem véletlenül drága. Minden japán tea és minden japán teás eszköz drága. Nincs olcsó! Csak viszonyításként az ár miatt. Nálam 2.000,- Ft általában egy 50 g tea. A matcha teának 10-15 ezer Ft-tól kezdődik 30-40 g-ja!
Árnyékolt tea. Eleinte azért árnyékolták, hogy megvédjék a tavaszi szélsőséges időjárástól, fagyoktól a cserjéket. Az árnyékolásnak köszönhetően megnő a klorofill tartalma, ettől lesz nagyon élénk zöld a színe és ezért szeretik használni ételek színezésére. A fokozatosan visszaadott fény a növényekben csökkenti a csersavtartalmat. Szedés után megrázzák egy kicsit, majd besütik, hogy ne induljon meg az oxidáció a leveleken és hónapokig érlelik hűtőházakban, majd egy speciális eljárással porrá őrlik.
Nagyon fontos, hogy prémium minőségű legyen a matcha tea és kellenek hozzá a speciális eszközök is. Nem flancolásból, hanem mert másképp nem tudod finoman elkészíteni és a drága pénzért megvett teád a polcon fogja várni a végítéletet.
A matcha teáknál el kell felejteni a teáskanálnyi mennyiséget, ha egy adagot ki akarunk mérni. Inkább a teáskanál nyelének a végével próbálkozz, ha nem veszed meg a speciális adagolópálcáját.
Nehogy egy teáskanálnyi mennyiséget akarj elkészíteni 2,5 dl vízzel! Annak ellenére, hogy a matcha teában kevesebb a koffein, por állaga miatt halmozottan sokkal több koffein fog oldódni egy teáskanálnyi teából, mintha ugyanabban a teáskanálban tealevelek lennének. Por állaga miatt azonnal oldódik a koffein, míg a levélteákból fokozatosan. A matcha csersavak a termesztési eljárásnak köszönhetően szelídülnek, de még így is van benne bőven.
Egy finom matcha teának krémes az öntete! A habos, krémesen tejszínes, buborékmentes állagot, a chasen (speciális habverő) segítségével érjük el. Kis adag, szűrőn átszitált teához (kb. 5 g borsónyi mennyiség), kis adag víz (60 ml 90 fokos víz) szükséges. A tea krémes állaga attól is függ, hogy átszitáltad e a teát felhasználás előtt. Érdemes, különben csomós lesz és a teát nem sikerül elkészíteni!
Elkészítheted hígabb teának is, tehát nem habosan tejszínesen krémesre, de még krémesre. Ekkor 2 g teához 80 ml 75-80 fokos előzőleg felforralt és visszahűtött vizet adunk. Jól látod, még ez sem 2,5 dl, bár a tea grammsúlya annyi, mint egy adag tealevél, amit egy bögréhez teszünk. A víz hőfoka miatt alacsony koffeintartalom lesz az öntetben, de lesz.
A speciális kialakítású csésze, amit a matcha tea elkészítéséhez használnak, a chawan kb. 10 cm átmérővel rendelkezik, hogy kényelmesen fel tudjuk benne habosítani a teát.
Persze mindent le lehet modellezni. A habverő helyett lehet tejhabosítót használni, a speciális csésze helyett müzlis tálat, a speciális adagoló helyett a kiskanál nyelét, szita helyett szitát, matcha tea helyett porrá őrölt zöld teát, nem igazi matcha teát, csak hasonlót, de a végeredmény nem lesz ugyanaz.
Egy rosszul elkészített és még inkább rosszul elfogyasztott matcha tea ütni fog és az fájni fog!
Vagy azért, mert csalódni fogsz az ízében, vagy mert a koffein és csersav megdobogtatja a szíved.
A koffein főleg a központi idegrendszerre fejt ki enyhe stimuláló hatást. Ennek köszönhetjük élénkítő, frissítő hatását. Javítja a szellemi teljesítőképességet, koncentrálóképességet, tisztább és gyorsabb gondolkodást, jobb általános test koordinációt produkál, fokozza az izmok teljesítő képességét, tágítja az agyi ereket (fejfájás esetén), javítja az agy, a szív, a bőr, az izom vérellátását, vízhajtó, fokozza a bélmozgásokat. Kutatási eredmények azt sugallják, hogy a koffein az allergia kezelésében is szerepet játszhat, hiszen képes csökkenteni a szervezetünkben termelődő hisztamintszintet, ha az allergénnel találkozik.
A matcha teát hűtőben kell tartani, mert nagyon érzékeny a külső hőmérsékletre és hamar oxidálódik a zöld színe. De ott se tartsuk sokáig, mert átveheti a többi étel szagát. kb 2-3 hétig, max. 1 hónapig. Épp ezért nem érdemes nagy tételben vásárolni. A 30-40 g-os kiszerelés pont elég. Hidd el az is nagyon sok, ha egy hónap alatt szeretnéd elfogyasztani. Úgyhogy hajrá és minden nap matcha tea, matcha latte, matcha süti és hívd a barátokat! Ne feledd, nem koffeinmentes a tea és a sütiben is ott lesz a koffein. Gyerekeknek nem adnám! Amikor először vettem matcha teát, még egy év után is volt a 40 g-os kis dobozban, mert nem tudtam minden nap azt inni.
MINDENKÉPP ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI ÉS MEGSZERETNI!
Utóirat:
Az igazán jó matcha teákat az erre specializálódott teaházaktól érdemes megvásárolni, nem tőlem, én nem tartok ilyen teát. Saját használatra én is mástól vásárolok. Viszont a TEAkészítő műhelybe viszek, meg fogjuk kóstolni, hogy kipróbáld, mielőtt nagyon sok forintot áldoznál a teára és az eszközökre.