MINDEN HOLT ANYAG LERAKÓDIK! Rudolf Steiner – A waldorf iskolák megalapítójának 1924. évi előadásából

Az emberi szervezet állandó egyensúlyra törekszik. Csak olyasmit enged bejutni, amit fel is tud dolgozni. Ásványi anyagokra csak meghatározott mennyiségben és arányban  van szüksége az egyensúly fenntartásához. Se többre, se kevesebbre. Ha nincs elegendő, akkor nincs égés a szervezetben, ha több van, lerakódik.

A „jó” ásványi anyagok mellett a szervezetnek szüksége van a „rosszakra” is – réz, ólom, foszfor, arzén… De ezekből is csak annyira, amennyit ő maga elő tud állítani. Akár jó, akár rossz, egyszerre lehet méreg és ellenméreg a szervezet számára.

Ha valaki elzsírosodik, a szervezete ARZÉNT fog termelni, ami harcol az elzsírosodás ellen. De ha az arzén felhalmozódik a szervezetben, akkor a vérerekben nagy kárt okoz.

Az ÓLOM súlyosan mérgező, de ha az emberi szervezet nem állítaná elő, akkor csontjaink megpuhulnának. A felesleget kiizzadjuk. Ha nem tudjuk kiizzadni rombol. (Ezért fontos a mozgás izzadása!)

Ha méreg kerül a szervezetbe, igyekszik megszabadulni tőle és ilyenkor érzünk hányingert. Rosszabb esetben ellenanyagra van szüksége, ami megköti a mérget és aztán egy erős hányással megszabadul tőle. Ilyen ellenanyag ásványi méreggel szemben a langyos víz + nyers tojás összekeverve. A fehérje megköti a mérget és lehet üríteni.  Fordítva is igaz. Ha túl sok fehérje került a szervezetbe (savasodás, lerakódások, köszvény, immungyengeség…) a szervezet ellenanyaga a RÉZ, mely fontos szerepet játszik a fehérjeszintézisben.

Minden növényben, amit megeszünk van növényi méreg, melynek ellenanyaga a csersav. Ilyen csersav található például a fekete kávéban vagy a fekete teában, de a tölgyfa vagy a fűzfa kérge is tartalmaz. Az ellenmérgek csak úgy tudnak semlegesíteni, ha élet van bennük.

Mindig életnek kell lennie abban (át kell mennie élő biológiai folyamaton), amit beviszünk a szervezetbe, mert minden holt anyag lerakódik! Az élő szervezet pedig csak élő anyagból tudja előállítania azt, amire neki szüksége van. Ha kívülről pótoljuk, a szervezet ellustul.

(Rudolf Steiner – A waldorf iskolák megalapítójának 1924. évi előadásából)

…. 1924 óta sokat változott a világ, fejlődött a technika, felgyorsult az élet, szennyeződött minden, a víz, a levegő, az étel, a lélek, ezért mindenképp szükségünk van az ásványi anyagok pótlására.  Az ma is igaz, hogy egészséges esetben pont annyira, amennyire a szervezetnek szüksége van. Nem többre. A szükséges mennyiséget kell pótolni, az információt megmutatni, segíteni abban, hogy mit kell csinálnia. Nem szabad engedni, hogy a túl soktól ellustuljon. … – Amikor akupresszurával kezelek valakit, akkor sem az aktuális helyszínen kezdem a kezelést, hanem a „jó” oldalon, mert ez az oldal fogja megmutatni a „rossz” oldalnak, hogy normál körülmények között, hogyan kell működnie. Tanítani fogja! – …

A kelleténél többre akkor van szükség, ha az egyensúly felborúlt és a pótlásra nagyobb az igény. De ezt sem kell örökké! Igyekezzünk élő ételekkel pótolni és minimálisan hozzátenni az étrendkiegészítőket.