Miért nem ismerjük emberi fogyasztásra alkalmas növényként?, pedig az egyik legtáplálóbb növényünk, tele ásványi anyaggal (szerves kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, jód, béta-karotin), vitaminnal (B-vitaminok, C, D, E, K, U), klorofillal, minden olyan földi jóval, aminek eredményeképpen szépek és egészségesek lehetünk. Az állatok takarmányozására használják, talajjavításra használják, emberi fogyasztásra pedig nem annyira elterjedt itthon, Magyarországon.

Nézzük mire is lehet jótékony hatással!

– Kúraszerűen alkalmazva meggátolja az érfalakon az esetleges rögképződést, ezáltal megelőzhető lehet az infarktus. Szaponin tartalmánál fogva segít azoknál a betegségeknél, ahol a koleszterin lerakódása okozza a gondot. Ilyen a Szív- és érrendszeri betegség is. A szaponin meggátolja a táplálékkal felvett koleszterin felszívódását és megköti a szervezet saját koleszterinjét.

– L-borostyánkősavat tartalmaz, amely a legújabb kutatások szerint felelős a kötőszövetek rugalmasságáért, az öregedésért.

– A változókor felé közeledve egyre többen találkoznak pajzsmirigy rendellenességekkel, ahol legtöbbször a pajzsmirigy működéséhez nélkülözhetetlen JÓD-felvétel elégtelen. A lucerna képes arra, hogy a talajból felvegye a szerves kötésű jódot, így fogyasztásával mi is hozzájárulhatunk a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. A jód fejleszti a memóriát, javítja a szellemi teljesítőképességet.

– A pajzsmirigy nem megfelelő működésének oka lehet a stresszes életmód, az idegrendszer kimerülése. Ebben az esetben a pajzsmirigy hormonjai érzékelik a veszélyt, az anyagcsere folyamatokat minimalizálja, a szervezetet készenléti funkcióra állítja be, aminek következménye a pajzsmirigy alulműködése lesz. A lucerna KLOROFILL-tartalma hozzájárul a stressztűrőképesség fokozásához, ezáltal segítve a pajzsmirigy működését.

Trombózisra való hajlam ellenszere. Ha valaki fogamzásgátlót szed, akkor érdemes alkalmazni, mert azok, mármint a fogamzásgátlók okozhatnak mélyvénás trombózist. DE! Csak kúraszerűen a ciklus második felében, a tisztulást megelőző időszakban!

– A lucerna KLOROFILL és VAS tartalma szerepet játszik a vérképzésben. A vérszegénység a nőknél nagyobb százalékban fordul elő a havi menstruációs vérzéssel elvesztett vér mennyisége miatt. A menopausa időszakában sok nő igen bő vérzésre panaszkodik, mely akár két hétig is eltarthat az egyébként 5 nap helyett. Ez nyilvánvalóan vérszegénységet von maga után és azt, hogy kevés a vas a vérben. A lucerna vastartalma segít a megfelelő vér kialakításában. A vas hasznosulásához a szervezetnek rézre van szüksége, ami szintén jelen van a lucernában. A réz ezentúl gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A lucerna fogyasztása hosszútávon gátolja a véralvadást, ezért vérzékenység esetén csak rövidtávon alkalmazzuk további vérzéscsillapító növényekkel társítva.

– Mivel a vörösvértestek képzése a csontvelőben történik, nem kell nagyon sokat magyarázni, hogy miért fontos a csontok megfelelő állapota. A csontok állapota pedig a KALCIUM mennyiségétől függ. A lucerna szerves kalciumtartalma biztosítja a csontozatok jó minőségét, megfelelő kötőszövet meglétét. Csontritkulás esetén, illetve a kor előrehaladtával, változókor idején, menopausa után a csont mész- és szervesanyag tartalma fogy, rugalmassága csökken, ezért van szükség jó minőségű kalcium pótlására.

Kismamák számára is elengedhetetlen az optimális kalcium szint megléte, hogy a magzat csontozata és belső szervei megfelelően alakuljanak. De óvatosságra szólít, mert vetélést okozhat.

– A kor előrehaladtával a véredények megkeményedhetnek, aminek következtében megemelkedik a vérnyomás. A lucerna hatóanyagai lágyítják a vérereket, ennek megfelelően hatással van a vérnyomás normalizálásában. A magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyt fölemeli.

– A lucerna SZÖVETÉPÍTŐ, ha olyan növényekkel társítjuk, melyek szintén erősítik, segítik a szövetépítést. Ezért ilyenkor a rooibossal keverem, ami a japánok szerint egy anti-aging növényke és hozzáteszem a szintén lúgos hatású szövetépítő kedvencemet, a moringát.

– Ha önmagában használom, akkor nem szövetépítő, hanem SZÖVETLEÉPÍTŐ, mely csökkenti a raktárszövetek mennyiségét. Ezért így a hamarosan kezdődő léböjtnél (tavaszi nagytakarítás a szervezetben – tisztítás, méregtelenítés) veszem hasznát több szempontból is.

Például azért, mert a böjt első napjaiban nagyon fontos a béltisztítás. Miért?, mert bár azt gondoljuk, hogy ha rendszeres a székletürítés, akkor nyilván ürül minden abban felhalmozódott méreg, emésztetlen táplálék (ez majd tovább rohad vagy erjed itt), de nem. Nem ürül rendesen. Tudod milyen hosszú a vastagbél? 1,5 m, ami csak úgy nem fér el olyan kis területen, tehát össze van hajtogatva és kiöblösödések vannak rajta. Ezek a kiöblösödések nyálkahártyaredőket hoznak létre. A vastagbél csak időközönként végez perisztaltikus mozgást, ami a béltartalmat, ez 8-12 órát időzött a vastagbélben, a végbél felé hajtja. A vastagbélnek rendkívül jól kell működnie, hogy minden rendben legyen, a mi a mai rohanó világban ez nem így van. Mert pl. nem ürítünk rendszeresen, minden nap. Vagy a vastagbél nyálkahártyája nem megfelelő. Vagy azért, mert nincs rendesen bélperisztaltika, nincs meg az a féregmozgás, ami a székletet előrevinné. Ha minden rendben lenne itt, akkor nem lenne annyi vastagbél problémával küzdő beteg.  A lucerna rostanyagai segíti a belek mozgását, a salakanyag távozását.

Én minden évben kétszer beiktatom a léböjtöt az életembe, mert meggyőződésem, hogy az egészség megőrzése érdekében ennek megvan a létjogosultsága. Sokan sokfélét mondanak. Akik nem csináltak még tavaszi/őszi nagytakarítást a szervezetben, azok ellenzik, akik csináltak, azok azóta is csinálják.