Sokan azért nem isznak teát, mert tartanak annak koffein (tein) tartalmától.

A koffein hat a szervezetre, főleg a központi idegrendszerre fejt ki enyhe stimuláló hatást. Az alkaloidok csoportjába tartozó nitrogéntartalmú vegyület. Lúgos kémhatású és vízben jól oldódik. Ennek köszönhetjük élénkítő, frissítő hatását. Tisztább és gyorsabb gondolkodást, jobb általános test koordinációt produkál, fokozza az izmok teljesítő képességét, tágítja az agyi ereket (fejfájás esetén egy jó fekete tea többet ér, mint egy tabletta), fokozza a bélmozgást, vizelethajtó.

Vannak emberek, akiknél egy ún. lassú anyagcsere gén miatt a koffein lebontási ideje lelassul és tovább marad a szervezetben (normál esetben átlag 4 óra alatt ürül). A terhesség is lassítja a lebomlás sebességét. Kimutatások szerint ezeknél az embereknél sincs probléma, ha napi 300 mg alatt van a bevitt koffein mennyisége (30-50 mg/2 dl tea).

Évtizedekig hitték, hogy a koffein emeli a vérnyomást. Klinikai és laboratóriumi vizsgálatoknak nem sikerült ezt bizonyítania. Sokkal gyakrabban jelentkezett magas vérnyomás olyan embereknél, akik nem fogyasztottak koffeint. Döntő magyarázat azonban még nincs, ezért mérsékelt fogyasztás mellett döntsenek a magas vérnyomásban szenvedők.

Jó hír, hogy a teából a koffein valamennyire kivonható. A koffein a legintenzívebben magas hőfokon és az első percben oldódik. Ezért, ha az első perc után a vizet leöntjük a teánkról, és újabb ugyanolyan hőmérsékletű vízzel felöntjük, már a koffein nagy részétől megszabadultunk. A tea koffeintartalma több tényezőtől függ, így a levél méretétől, korától, melyik szüretből származik, a víz hőmérsékletétől, feldolgozásától.

Az, hogy a már elkészült zöld teában kevesebb a koffein, mint a fekete teában az inkább annak köszönhető, hogy alacsonyabb hőfokon kerül felöntésre és nem feltétlen a levél koffeintartalma miatt. A zöld tea leveleinek koffeintartalma ugyanis magasabb, mint a fekete teáé. A zöld teában a koffein csersavhoz kötődik, nem engedi el, ezért a koffein felszívódása lassúbb a szervezetben. Egy rosszul elkészített zöld teától az éjszakai ébrenmaradás biztosított. A fekete teában a fermentációnak köszönhetően a koffein elengedi a csersavat, így az hamarabb felszívódik és ürül a szervezetből.

Végül még egy apró, de fontos dolog. A tea koffeinje a bélrendszerben szívódik fel és nem a gyomorban, így nem irritálja azt. Mivel egy része csersavhoz kötve található így a bél nyálkahártyáját összehúzza és lassúbb a felszívódás üteme. Ennek köszönhetően a tea lassabban hat, de hosszabb távon tart frissen. Ha élénkítő hatását szeretnénk kihasználni a teának, célszerű akkor fogyasztani, amikor még frissnek érezzük magunkat, hogy mire a nap folyamán periódikusan változó éberebb és álmosabb időszakunk álmos szakaszába érünk, addigra a tea elérje hatását. Ha akkor iszunk teát, amikor már bágyadtabbnak érezzük magunkat, a tea teinjének hatóanyagai az éber szakaszban aktiválódnak.