LAPACHOfa kérge

ADAPTOGÉN 

Vannak gyógynövények, melyek harmonizálják az immunrendszer működését. Ha kell lassítja a túlműködő szervet, ha kell felgyorsítja az alulműködőt, egyensúlyra törekszik.

Az ilyen gyógynövények hatnak ahol szükséges és békén hagynak, ahol nincs rá szükség.

Az emberi testnek állandóan alkalmazkodnia kell mind külső mind belső körülményekhez. Ezekhez a változásokhoz való alkalmazkodó képességünk (adaptálódásunk) erősítése az ADAPTOGÉN gyógynövények segítségével lehetséges, melyek segítik a szervezet öngyógyító erőit, erősítik az immunrendszert, szabályozzák az anyagcsere-folyamatokat, a vér és a testnedvek összetételét, a belső környezet állandóságát.

LAPACHOfa kérge

Tabebuia impetiginosa

Ez a különlegesen szép fa Közép- és Dél-Amerikában található. Lila vagy rózsaszín virágai vannak, de lehet találkozni sárga vagy fehér levelűekkel is. Hosszú élettartama alatt akár 20 méter magasra is megnő. Drogja a fa kérge, mely repedezett, kemény és sötétbarna színe van. Érdekessége, hogy a fa legalább 40 éves kort ér el, mikor a kérgét drogként lehet használni és nem kell a fát kivágni hozzá, a kéreg újranövekszik. (drog = a fitoterápia a növénynek azt a részét, melyben a hatóanyag megtalálható, drognak nevezi).

A lapacho kémiai összetételét és biológiai hatását több mint 20 éve kutatták a tudósok. Főkomponensei között szerepelnek a naftokinonok (a legnagyobb mennyiségben: lapachol, alpha és béta lapachon), furanonaftofinonok és antrakinonok, benzoesav, benzaldehidszármazékok, flavonoidok és egyéb vegyületek. Kisebb mennyiségben sók, ásványi anyagok (kalcium, vas, magnézium, mangán, jód, bór, bárium), illettve nyomelemek találhatóak benne, mint réz, arany, ezüst, cink, molibdén. A xiloidin és a lapachol növényi antibiotikumok, melyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Nem tartalmaz koffein származékot, ezért lefekvés előtt is nyugodtan fogyasztható.

LAPACHOfa kérge

Inkák ősi kincse

Dél-Amerika őslakosai, az inkák („Kallawaya” indiánok (vándor gyógyítók) ) generációk óta öröklik az ősi tudást, mely lehetővé teszi számukra, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az amazóniai őserdők nyújtotta előnyökből. A lapacho terápiás hatásai évszázadok óta fennmaradtak ezen ősi tudásnak köszönhetően, amit ma már tudományosan is vizsgálnak kutatók.

A lapachót számos kultúra használta, az inkák leszármazottai ma is használják kivételes gyógyító tulajdonságai miatt és az élet fájának nevezik.  Az inkák mindig is gyógyító italnak tekintették a Lapachót,  mert az influenzás fertőzésekben eredményesnek bizonyult a baktériumok és vírusok ellen, és megerősítette az immunrendszert.

LAPACHO

Dr. Walter Accorsi

Dr. Walter Accorsi dél-amerikai orvos számos farmakológiai vizsgálatot végzett és vizsgálta a növények fő hatóanyagait. Tapasztalatai alapján számolt be arról, hogy a lapacho tea használata során megszűntek a betegségek által okozott fájdalmak, és a szervezet megsokszorozta a vörösvértest termelését. Vizsgálatai szerint a lapacho kérgét teaként fogyasztva használható rákos daganatok, vérszegénység, gyomor problémák kezelésére és fájdalomcsillapítóként.

Orvosok és betegek teaként fogyasztva gyógyulásokat jegyeznek többek között leukémia, ízületi gyulladás, nátha, rák, candida esetében. Valamint fertőzések, immunproblémák esetén erősítik a sejtek szerkezetét és segítenek a gyulladásos folyamatok helyreállításában.

LAPACHO

a tea elkészítése

Mivel a fa kérgéről van szó, ezért az elkészítés során a hatóanyag kivonása főzéssel történik. 1-2 evőkanál/0,5 -1 liter víz, 5’ főzzük, majd 15-20 percig áztatjuk, leszürjük és utána naponta háromszor fogyasszunk belőle. Ha nagyobb mennyiséget készítünk el, akkor hűtőben tárolva megőrzi azt a jó tulajdonságát, hogy hatóanyagait nem veszti el. Rendszeresen fogyasztva 6 hét után 4 hét pihenőt kell tartani.

A lapacho teát különösen szeretik, mert enyhe íze kissé édes, vaníliára emlékeztet. Az édes íze miatt közkedvelt fogyókúrák idején is.  Ahhoz, hogy valóban érezze a vanília ízét, figyeljen arra, hogy ne maradjanak kéregdarabok a teában, mert akkor íze kissé keserű lehet. Érdemes kipróbálni hogy ízlik, ha szárított gyümölcsöket adunk hozzá, télen pedig mondjuk fűszereket, mint fahéjat vagy szegfűszeget.

Amennyiben tinktúrát készítünk, úgy 1: 5 arányban érdemes alkoholban áztatni (1 -a lapacho, 5 -alkohol, legideálisabb a vodka) és 50-100 csepp ajánlott, naponta 1-3 alkalommal.

LAPACHO

a gyógyító erő

– fájdalomcsökkentő
– fekély és ízületi gyulladás
– gyulladásos bőrbetegségek: ekcéma, pikkelysömör, gombás fertőzések
– gátolja az emberben a káros bélbaktériumok szaporodását
– csökkenti a megfázásos és fertőzéses betegségek tüneteit
– enyhíti a szív- és érrendszeri betegségek panaszait
– csökkenti a reumatikus fájdalmakat
– javítja a vérképet
– helyreállítja a gyomor- és béltraktus zavarait.
– növényi antibiotikum
– csökkenti a rák tüneteinek intenzitását.
– javítja az immunrendszer minőségét.
– tisztítja a vért
– javítja a csontvelő aktivitását.
– csökkenti a cukorbetegség kockázatát
– gyógyítja a hólyagfertőzéseket
– javítja az ízületi gyulladást
– megszünteti a gyomor-bélrendszeri problémákat.
– segít az influenza és annak tüneteinek enyhítésében
– megszünteti a fertőzéseket, parazitaellenes
– tanulmányok igazolják, hogy antimikrobiális hatást fejt ki egyes Candida fajok és más gombatörzsek ellen

LAPACHO

Kutatások a rákos megbetegedéseknél

A lapacho erős rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik a különböző daganatos sejtekkel szemben , mivel befolyásolja azok szaporodását.

In vitro kisérletekben a β-lapachon citotoxikus aktivitást mutat a különböző emberi sejtvonalakkal szemben. Tanulmányok vannak rákellenes hatásával az alábbiakkal kapcsolatban: leukémia, hólyagrák, prosztata, tüdőáttét, tüdőrák, rosszindulatú melanoma, valamink emlőrák.