Sokan azért idegenkednek a teától, mert kissé vagy nagyon keserűnek érzik, attól függően milyen teát ittak, amikor ez a tény örökre rögződött bennük. Ha nagyon keserűnek érezte, bizonyára fekete teát, ha kevésbé, akkor inkább zöldet ihatott. Az is lehet, hogy túl sokáig hagyta ázni, vagy sok teát tett a vízbe, vagy egyszerűen nem jó teafüvet használt. Ezer meg egy oka lehet e keserűségnek, de induljunk ki ebből, aztán vegyük sorra a többit.

A különbség a két tea között a fermentáció, ami a keserű íz jelenlétét indokolja. Fermentáció már a legkisebb fizikai behatástól megindul a tealeveleken, ezért szedés után azonnal szárítják (fehér tea) vagy sodrás után besütik (zöld), hogy mielőbb megállítsák ezt a folyamatot. A vörös teánál (értsd nálunk fekete tea) pedig pont erre dolgoznak rá. Egy shu puerh pedig…, nos, ne ezzel kezdjenek a teával barátkozók.

A keserű íz tehát egyrészt a fermentáció jelenlétének az oka.

Másrészt a tea polifenolokban (csersav) nagyon gazdag, ami némi fanyarságot kölcsönöz a növénynek, amolyan védelmi funkciót betöltve, hogy jött ment járókelő állatok ne kapjanak rá idő előtt és növekedni tudjon. Ezek a polifenolok forróvízben azonnal oldódnak. Elkészítjük a teánkat, s rögtön az első felöntéskor ott hemzsegnek a csészénkben, majd a szánkban keserűségünkre.

Harmadrészt keserű ízt kölcsönöz a koffein (tein), ami egy természetes rovarölő szer, ami megvédi a növényeket attól, hogy a rovarok felfalják őket. Ha jól megnézed az első csésze teád, a felszínen úszni látod az oldott koffeint apró pici csillámokként (a koffein nagy mennyisége az első percben azonnal oldódik forró vízben).

De valóban keserű lenne a tea?

Az előzőekből az derül ki, hogy igen. DE! Ahogy az első kortyot a szádba veszed (iszod) megindul a nyáltermelés a keserű íznek köszönhetően. És ekkor történik a csoda. A nyál enzimjei a teában lévő szénhidrátokat glükózzá (egyszerű cukor, fő energiaforrása a szervezetnek) alakítják. Ettől a ténytől viszont édesnek érzed a teát. Minél többször öntöd fel a teád annál kevesebb koffein és polifenol marad benne, viszont a szénhidrátok jelenlététől egyre inkább édesebbnek érzed.

Tehát a vége mégis csak az, hogy a tea nem keserű, hanem sokkal inkább édes. 🙂

Edzett teafogyasztók már észre sem veszik, hogy keserű lenne a tea.

Számukra minden tea édes élet!