Izgatottan vártam az elmúlt hétvégét, nagyon készültem az idei Életmód Völgykatlan táborra, mert egy igazán különleges dologgal akartam a résztvevőket megismertetni, mégpedig a kakaóval.

De nem akármilyen kakaóval! Nem azzal a kakaóval, amiért bemegyünk a közértbe és megvesszük, hanem az igazi kakaóval. Azzal a kakaóval, amit régen ünnepélyes szertartások keretében ittak a maja civilizációban, mert nagyon értékes árucikk volt, természetfeletti erőt tulajdonítottak neki időszámításunk előtt 600 évvel. Maga a kakaó ismerete és fogyasztása több ezer évre nyúlik vissza.

Mi az, hogy igazi kakaó?

Egy növény, ami táplálékul szolgál, mindig annál értékesebb, minél kevésbé roncsoljuk szét a növényi mátrixot. Ez a mátrix úgy áll össze, hogy a benne lévő hatóanyagok szinergia hatásban vannak egymással, ami azt jelenti, hogy együtt eredményesebbek, erősebbek, mint külön-külön. Ha a mátrixból akár csak egy dolgot is kivesznek, vagy módosítják, minél jobban feldolgozzák, már borul a harmónia, a hatásfok gyengül, mert mindenkinek megvan a maga szerepe a rendszerben és előfordul, hogy nemcsak a hatásfok gyengül, hanem már egyáltalán nem arra jó, amire eredetileg a természet megalkotta.

A ma ismert kakaó és az igazi kakaó között nagy a különbség. Ennek oka a 18. századra vezethető vissza, amikor egy holland úriember (C.J. van Houten) 1828-ban feltalálja a kakaóprésgépet, melynek segítségével ki tudják vonni a kakaó zsíranyagtartalmát. Ezen túlmenően a kakaó savasságát enyhítve alkáli sókat adnak hozzá, létrehozva a ma ismert holland kakaót. A holland megnevezés tehát a feltalálóról az eljárásra, a kakaó feldolgozásának módjára utal. Ennek mindenki örült, főleg a cukrászipar és a háziasszonyok, de a növényi mátrix nem. Lindt (tudod, a Lindt csokis) pedig felfedezte, hogy ha kakaóvajat adnak a masszához, akkor egy még finomabb, még krémesebb, még olvadósabb, sima csokoládét lehet létrehozni.

Ezzel az örömmel el is indult a bűnös listára történő felvétele a kakaónak. Azzal, hogy a zsírt kivonták a kakaóból, a növényben található zsírban oldódó vitaminok, ásványi anyagok, hatóanyagok már nem tudják ellátni megfelelően a szerepüket. Az alkalizálás és a hozzáadott cukor tovább rontott a helyzeten és az ezáltal létrejött káros egészségügyi problémák miatt egyre bűnösebb az élvezete.

Az igazi kakaó rendkívüli antioxidáns hatással bír, tartalmaz Omega-6, Omega-3 zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat: A, D, E. Ha nincs zsír, ezek a vitaminok nem tudnak hasznosulni. Nagyon sok vasat tartalmaz, melynek a felszívódását a réz segíti, ami a kakaóban szintén jelen van, aztán a sok magnézium az agy és izmok egészségét támogatja, kálium, kalcium, szelén, cink, B-vitamin komplex, C-vitamin. A theobromin csökkenti a köhögést és ébreszti az öröm, boldogság hormonunkat. Az igazi kakaó segíti az egészséges szív- és érrendszert, egyensúlyba hozza a vércukorszintet, támogatja az agy vérellátását, hozzájárul a tökéletes emésztéshez. Kutatásokat végeznek és egész jó eredmények születnek a kakaó és a demencia, Alzheimer-kór megelőzése kapcsán, a 2-es típusú cukorbetegség, koleszterinszint csökkentő hatás tekintetében, trombózis megelőzésében.

A táborban tehát én az igazi kakaót hoztam el és ebből készítettem el az istenek táplálékát. A kakaó eredeti szóösszetétele a maja időkből azt jelenti, hogy együtt igyunk csokoládét. Hát akkor igyunk együtt, és ehhez megteremtettem a szertartás feltételeit is.

Kakaó, az istenek táplálékaKakaó, az istenek táplálékaKakaó, az istenek tápláléka

Amíg én a kakaóitalt készítettem 100 % perui criollo teljes zsírtartalmú kakaóból és rózsavízből, addig megkértem a táborozókat, hogy a tábor fölé magasodó szentély padlójára készítsék el a tábor rétjéről gyűjtött vadvirágokból, levelekből, kövekből a közös mandalát. Amikor készen vannak, öltözzenek át fehér ruhába és majd együtt fogunk felmenni a szertartás helyszínére. Így is lett.

Mielőtt a „templomba” beléptek megtekinthették a főszereplőt nyers, igazi állapotában (ez is nagy élmény volt, még soha nem látták így a kakaót), meggyújtottak egy fehér mécsest, kaptak 3 db különleges csokoládé korongot, beléptek, letették a tibeti hangtálak elé elhelyezett padra és sorban helyet foglaltak.

A bűvös kakaóital ceremoniális elfogyasztását megelőzte a csokoládé kóstolás művészetének kezdő szintű elsajátítása. Először meséltem nekik magáról a kakaóról, annak jótékony hatásairól, majd megmutattam, hogyan érzékeljék a csokoládé keménységét, hogyan kell levegőt venni, hogy felfedezzék az aromás jegyek illatát, mit csináljanak, hogy az ízérzékelő bimbóikkal kiteljesedjen az élmény.

A tibeti hangtál meditációval elkezdődött a ceremónia, a hálaadás, kapcsolódás belső önmagunkhoz, megnyitottuk a szívünket és felkészültünk az üzenetek befogadására.

Kakaó, az istenek táplálékaKakaó, az istenek tápláléka

Csodálatos élmény volt megvalósítani a kakaó szertartást és a táborozóknak is velem együtt megélni a pillanatot. A lelkem tele van köszönettel, hálával a csokoládé iránt, a táborozók iránt, és bármilyen furcsa, magammal szemben is hálát érzek, amiért ezt kitaláltam és olyan élményt nyújtottam ami felejthetetlen lett és ezt el kellett, hogy meséljem.

Nézd meg a fényképeket a Facebookon, hogy teljesebb legyen a kép mindarról, amit most leírtam neked.

Majd nézz be a webshopba a kakaós termékekhez!

A Sambirano Gold superfood keverékei egyszerűen imádnivalóak. A reggeli turmixba szoktuk mi beletenni és ebben a nyári melegben 1 jégkockával, ennyi pont elég reggelire. Többet nem kívánunk enni.

A kakaóbab töretek a kedvenceim. Jó, mindegyik kakaós termék kedvenc, de főleg a pörkölt kakaóbab töret. Amikor a joghurtos müzlimre teszem, vagy a gyümölcssalátámra és az első falattal a számba kerül, roppan a fogam alatt, mmmm, egekbe repülök, annyira finom.