Embert próbáló időszak járja. A Föld böjtre fogta a világot. 🙂 A sok korlátozás kihozza az ember vicces énjét kínjában. 🙂

Legutóbb akkor dekoráltam az ételeket, amikor a gyerekek még kicsik voltak. Amikor elklészült a dekoráció, felismertem benne az önimádó Julien királyt, akinek még a reggelijében is saját képmása mosolyog.

Julien király reggelije:

Avokádós túrókrém:

1 db érett avokádó, löttyintésnyi lime-lé, egy kis tubus brinza juhsajt, egy negyed rész tehéntúró, egy kis fej vöröshagyma, ízlés szerint vaj és joghurt. Só,  bors, pici oregano és a titkos összetevő, a sumac.  A sumac egy keleti fűszer, kicsit citrusos, vörös színű és erős antioxidáns. Elhagyható, vagy pótolhatod mással. Nekem azért van otthon, mert a barátnőm a török utazása alkalmával ezt hozta vásárfiaként. Áldom érte, mert nagyon finom! 🙂 Beszerezhető itthon is, de ha nincs sem kell kétségbe esni. Az egészet aprítógépbe tettem és krémet készítettem belőle. Ezután jött a mindfulness tevékenység, amikor arcot adtam az egésznek aszalt paradicsommal és savanyú uborkával. 🙂 Nem Julien királynak készült, de az lett belőle. 🙂 Király!

Julien joghurtos szárzellerje:

Imádom a szárzellert, de meg kell hagyni van egy jellegzetes íze, ami megosztó lehet. Viszont zöldfűszeres sóval meghintve, pici olívaolajjal meglocsolva és görög joghurttal összekeverve nagyon fincsi! Nem tettem bele fokhagymát, de még az is mehet bele. Mire jó? Arra, hogy megegyük. Minden amit eszünk, mert ehető, értünk van. Azzá leszünk, amit eszünk. A táplálék a legfontosabb életelemek egyike. Ha nem eszel nincsenek anyagcserefolyamatok. A szárzeller sok víztartalmával, rostjaival és sok sok ásványianyagaival, vitaminjaival segít a salakanyagok könnyebb eltávolításában.

JULIEN király kenyere:

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy amikor nagyon nem volt pénzem, akkor megvettem egy házi malmot és így a búzából ennek segítségével készíthetem a kenyerünket. Igen, jól olvasod, amikor nem volt pénzem. Vagyis amikor a legkevésbé kellett volna arra költenem a pénzem, hogy házi malmot vegyek, mert hogy nem olcsó. De már megszoktam, ilyen vagyok. Ez idegesít sokszor, de mintha akkor valaki más lennék és mire észbekapok, már megvettem. Te is vagy így néha? A lényeg,  hogy gyártom a kenyereket, ezeket jobban szeretjük, mint a bolti kenyereket. Mindig variálom. Ezúttal:

Teljes kiörlésű búzaliszt (560 g), Tej(3,5 dl), Vaj (70 g), Só (2 kiskanál), Cukor (1 evőkanál), Élesztő (2 kiskanál). A tejtől és a vajtól kicsit kalácsos íze van, de épp ezért nem sok cukrot tettem bele, hogy ne legyen túl édes. Amitől mégfinomabb lett a kenyér, a pirított dió őrölve, egész mák és chia mag. A kenyeret kenyérsütőgépben készítettem el, mert nem tudtam kifacsarni annyi időt magamtól, hogy begyúrjam, pihentessem, újragyúrjam, mert közben a kertben is kertészkedtem. De a szokásos módon szerintem ugyanúgy elkészítheted. A kenyér sokkal könnyebben emészthető, ha meg van egy kicsit pirítva, nálunk ez alap. A magokkal sült pirított pirítóstól Julien király dalra fakad – Riszálom úgyis, úgyis! Riszálom! Úgyis!

Boldog Húsvétot! Tojást ne felejtsetek el főzni! Meg sonkát!

Utóirat:

A Wikipédián olvastam a Makikról:

„A Duke Egyetem Főemlős Központjában Elizabeth Brannon tanulmányozta a fajt, és az állatok meglepően jól oldották meg a számítógépes feladványokat. Megállapította, hogy a majmok és a félmajmok különbözősége nem annyira értelmi, mint inkább motivációs. A makik egy érintőképernyős monitoron egymás után különböző képeket láttak, és a megjelenés szerinti sorrendbe kellett őket rendezniük. A feladatot ügyesen végrehajtották, de csak akkor, ha valamilyen édességet remélhettek a jó megoldásért. A majmok szórakozásból is megoldanak ilyen feladványokat, és nem várnak jutalmat. A makik viszont igen, sőt, odáig mentek, hogy egymás orra elől happolták el a nyereményt: az a maki, amelyik hamarabb elkészült, odament a társa számítógépéhez, és befejezte annak megkezdett megoldását, hogy ő kaphassa meg a nyereményt.”  – Szerintem egy ilyen reggeliért is kapnának a makik. 🙂

Julien király reggelije

Julien király reggelije