Hogyan készüljünk az ősz hihetetlen érzékenységére, hogy minket ne sértsen?

A Nyár búcsúzni készül. Változás kezdődik. A hajnalok hűvösebbek, hidegek, párás, nedves minden, de napközben még kellemes. A termések begyűjtése elkezdődik, lekvár készülődik. A gyümölcsökből kinyerjük a lényeget, eltesszük télire. Már nincs elegendő meleg, energiájából, erejéből veszít a nap, az esszenciája átalakulóban. Lassan pihenni tér a természet és benne az ember. Mielőtt elaludna még szép ruhába öltözik. Színes falevelekkel dicsekszik, elbűvöl kedvesen. Nyugodt harmónia jellemzi, fesztelen párbeszéd. Elköszön mindenkitől, elmondja mit tanult az élettől. A nedvkeringés lelassul, a színes falevelek barnára váltanak, majd a fák nedvkeringése leáll, a levelek lehullanak és a természet elcsendesedik.

Az ősz beálltával az élet maximumáról az élet minimuma felé haladunk. Az életfeltételek megléte egyre korlátozottabb.

Az emberi szervezetben, hasonlóan a természethez, ugyanazok a folyamatok zajlanak. Az indián nyárral elkezdődik az átalakulás, érezzük, hogy megkezdődött a változás. A levegő lehűlt, a Nap eltűnt, fáradtnak érezzük magunkat, mert a Nap energiája, hőmérséklete nem tud kellő energiát biztosítani a szervezetben a testnedvek keringetéséhez. A táplálékok esszenciája nem jut el a végtagokig, a hús és az izmok veszítenek vitalitásukból. Itt fáj. Ott fáj. Miért fáj? A nedvesség besűrűsödik, nyálka lesz, váladék alakul ki, ez megzavarja a tüdőt és bőséges váladékkal lesz köhögős.

Az élethez táplálék, víz, megfelelő hőmérséklet, oxigén és napfény kell. Ezek az életfeltételek!

De mi történik Ősszel?

TÁPLÁLÉK – Minden élő táplálkozik és táplál. A természet gyönyörű, megérlelte a gyümölcsöket, a nap erejével megtermelte a gyümölcscukrokat, hogy energiát adjon nekünk a télre. Készítsünk lekvárt, eleget! A szervezet a táplálékból kinyeri a lényeget, de az esszenciát eljuttatni test szerte egyre nehezebb, és gyakran érzed, hogy nincs étvágyad, nyugtalanul alszol, fáradt vagy, emésztőszervi problémáid vannak és herpeszed, görcsöl a lábad, nehezek. Ilyenkor jól jön a borsmenta, apróbojtorján, cickafark, izsóp, gyermekláncfű, kamilla, körömvirág…

VÍZ– az élethez víz kell. A nyár melege felszikkasztott szinte mindent. A szervezet a vízből nem tud tartalékolni. Mindenből tud, szénhidrátból, fehérjéből, de vízből nem. A vizet hígításra, mosásra használja és a szennyvizet kiüríti. Nyáron a vese alig tudott mosni, mert a meleg elszívta a vizet. Így a salakanyagok nem tudtak ürülni rendesen. Az édes ízzel az elveszettnek hitt vizet pótolhatjuk. Mint, mikor a gyümölcsöt megszórod cukorral és az levet ereszt, valahogy így képzeld el ezt. Édesgyökérrel, almával, körtével, teád alapja lehet rooibos, honeybush, mely önmagában mézes.

HŐMÉRSÉKLET – Hűl a levegő, egyre nehezebb a folyadéktereket megmozgatni. Mozogj rendszeresen és használj olyan fűszereket, amik felmelegítenek, mint fahéj, gyömbér, kardamom, szegfűszeg. A hideg levegő összehúzza a bőr pórusait, szárad, védelmi funkcióját egyre nehezebben tudja betölteni, az izzadsággal alig tud méregteleníteni (mert nem izzadunk spontán, csak ha mozgunk, vagy ha hat kabátot magunkra húzunk). Külső és belső bőrtáplálás orbáncfűvel.

OXIGÉN – A tüdő a lélegzetvétellel és a táplálékból erőt nyer és ezt eloszlatja a szervezetben. Ha nincs elegendő oxigén bőrbetegségek, légúti problémák jelenhetnek meg. Ősszel még tudsz jó mélyeket szippantani a levegőből, de aztán jön a tél és minden lélegzetvétel csípős, kellemetlen. A tüdő munkáját segíti a borsmenta, a bodza, hárs, csipkehús, mórmályva, sáfrányos szeklice, rooibos, honeybush, áfonyabogyó, kökény, hogy néhányat említsek.

NAPFÉNY – a Nap energiája gyengül. Korán sötétedik és hajlamosak vagyunk a dolgokat is sötétebben látni. Sokat aggodalmaskodunk, töprengünk, gondolkodunk, ránk tör a szomorúság, lehangolódunk, sírunk. Orbáncfű, citromfű, borsmenta. Ebből főzzük a VOLT-NINCS-GOND teát. Gyújtsunk gyertyát, csempésszük be a napfényt a szobánkba. De ne zsákban Béláim! D-vitamin krém segíthet a napfényét elraktározni.

Minden megbetegedésünk az energia hiányából, pangásából, rendellenes áramlásából ered. Ősszel erre figyelj, no meg télen! Amikor tehetjük a Nap fényét még élvezzük, gyűjtsük be, tartalékoljunk belőle télire. Menjünk kirándulni, irány a természet!

Nézzünk csak szét, mit találunk?

Vadgesztenye termés – erősíti az érrendszert, csökkenti a visszérgyulladást. Na nem így önmagában, hanem krémet készíthetünk belőle. Szaponin tartalmának köszönhetően, mint szappant használhatjuk és moshatunk vele. Érdemes összegyűjteni egy kis tarisznyára valót a barna gömböcskékből és a mosógépbe téve ruháinkat moshatjuk vele. De ami leginkább valószínű, hogy asztaldíszt, dekorációt készítesz. Lelassíthatod vele az időt, ha apró mintákat festesz rá.

Galagonyabogyó – vérnyomáscsökkentő, szív- és érrendszeri problémák esetén használjuk. Tegyünk pár bogyót a teánkba. Csak akkor gyűjtsük, ha határozottan tudjuk, hogy a piros bogyó, amit látunk, az galagonya és nem valami tilos piros.

Fekete áfonya – ez jól jöhet, mert ebben az őszi időszakban a hasmenés előfordulhat és a fekete áfonya ennek ellenszere. Mindemellett fertőtlenítő és vitaminpótló, látásjavító. Az amerikai hadsereg katonáinak ezt kell inni, hogy a látásuk éles legyen a sötétben.

Csipkerózsa bogyó – érdemes gyűjteni, mert immunerősítő, érfalvédő. Magjától megszabadítani, és a magokat a szösztől, fejleszti a türelmed képességét. Viszont nagyon finom kenyérliszt pótló. Tele van E-vitaminnal és lecitinnel, ami segít a zsíroknak hasznosulni. Csipkerózsa kutyafütty lesz hozzád képest, ha végzel.

Makk – a tölgyfák termése Makk Marcin túl különleges kenyérliszt adalék lehet. Ha egészséges, szép makkokat találsz, szedj össze párat. A vastag héjától tisztítsd meg, szárítsd ki, ha megszáradt őröld meg és keverd a kenyérliszthez. Nem mondom, hogy mindig ezt fogsz csinálni, de kipróbálni megéri.

Kullancsot lehetőleg ne gyűjtsünk, de mit lehet ellene tenni? Kirándulás előtt 3 nappal kezdjünk el diólevél teát inni vagy csalánlevél teát. A bőr olyan illatanyagot fog párologtatni, ami távol tartja a váratlan leselkedőt.

Ha mégis megtalált, rovarölő illóolajok segíthetnek, mint a borsmenta vagy a bazsalikom.

A természetet járva rovarcsípésekre is fel kell készülni. Ilyenkor jól jön a levendula, a fahéj vagy az ánizs illóolaja. Valamilyen hordozó olajra cseppentsünk pár csepp illóolajat és ezzel kenjük be a megcsípett bőrfelületet. Illóolajat közvetlenül ne használj a bőrre!

A kirándulások és az őszi kerti munkák során bizony sebeket, zúzódásokat szerezhetünk. Segítség a feketenadálytő, a körömvirág, a lándzsás útifű vagy a rozmaring, ha a sebre rögzítjük. Nehezen gyógyuló sebeknél használjunk orbáncfű olajat, borogassuk apróbojtorján vizes kivonatával.

ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA! ÉS SZÉP, MINT MINDIG!