Az emberi szervezetben a szervek működésének van egy körforgása, melyben egymást segíthetik, gyengíthetik, megtámadhatják. Röviden ez azt jelenti, hogy a Máj megfelelő működése segíti a Szív működését, vérrel látja el. A szív, ha elegendő vért kapott a májtól, akkor az általa termelt energia, hő, támogatni fogja a Gyomor és a Lép munkáját, hiszen az emésztéshez melegre van szükség. Ha a Gyomor és a Lép fel tudta dolgozni a táplálékokat, akkor a Tüdő a felvett oxigénnel továbbítja a táplálékokból kinyert esszenciát, a Vastagbél szétválasztja a hasznosat a haszontalantól, majd átadja a Vesének az utómunkák elvégzésére és a tiszta, ásványokban gazdag vért újra a máj kapja meg. Leegyszerűsítve és a lényeget kinyerve. 

  • Fa – MÁJ, epe - Tavasz
  • Tűz – SZÍV, vékonybél, hármas melegítő - Nyár
  • Föld – LÉP, gyomor – Indián nyár
  • Fém – TÜDŐ, vastagbél - Ősz
  • Víz – VESE, húgyhólyag - Tél

Tehát a földi fazék a GYOMOR, amiben a táplálék fő. A hombár, a magtár igazgatója a LÉP, a nagy átalakító, aki kormányozza az emésztést, szabályozza és ellenőrzi az ízlelést, a táplálék átalakítását, a folyadékok egyensúlyát a szervezetben, felszívását, az energia tárolását, a vér táplálását, a vér raktározását, a vér erekben tartását, a vörösvértestek, vérlemezkék lebontását, lymphocytákat képez és biztosítja a gyomornedvek keringését. Az energiaközpont és a gondolkodás irányítója.

A felsorolásból is érzed, hogy minden olyan nedves, nem igaz? A természetben már megjelenik a mindent bevonó hajnali nedvesség, melynek fontos szerepe van. 

Az indián nyár tüze nélkül nem esik jól bográcsozni, az ételekből esszenciát készíteni, társaságban jót nevetni. A TŰZ-re FÁ-t kell tenni, az ételt megfőzni, naplementénél megpihenni. Ha nincs elegendő meleg a fazék (GYOMOR) alatt, a kaja nem fő meg, puffad a has, rágós a falat. 

Nézzük mi történik odabent? 

Az indián nyár időszaka a Föld elem, a Lép és Gyomorhoz tartozik a kínai gyógyászat szerint, mivel a gyomorban zajlik az emésztés, a táplálék felbontása, hasonlóképpen, mint a bográcsban fővő étel.

A jó emésztéshez nyál kell, nedvesség, ahogy lé kell a főzéshez. A természetben minden olyan nedves, ami azért szükséges, hogy az épp aludni készülő természet levetett ruháját a föld elnyelje,  értékes ásványként szunnyadjon a mélyben, hogy majd a hosszú tél után újraéledjen. Ha nem lenne nedvesség, a levetett szép ruha száraz lenne, értéktelenül pihenne a felszínen. 

Ha az emésztés nem megfelelő, a táplálék esszenciája nem jut el a végtagokig, a hús, az izmok elvesztik vitalitásukat és használhatatlanok lesznek. 

Ha az étkezéssel bevitt táplálékot nem tudja a szervezetünk Föld eleme, a lép és a gyomor megemészteni, a táplálékokból nyert esszencia, vér nem jó minőségű, vagy nem elegendő, a Tüdő nem tudja megtölteni oxigénnel, annak lefelé szállító mozgása megreked, ezáltal ő is gyenge lesz. A szervezetben pedig a felhalmozódott nedvesség besűrűsödik, nem kering, váladék alakul ki, hasmenés, vizenyő, vagy puffadás, ami tovább nehezíti a tüdő működését, és bőséges váladékkal köhögés a vége.

A jó emésztés azonban nem csak a gyomron vagy a lépen múlik, mert ha megnézed az ábrát, a szívnek jól kell működnie, hogy támogassa őket. Ha a szív gyenge, a gyomor és lép energiája is gyenge, ezért annak feltöltésére az édes ízt használjuk, de ha ennek a két emésztőszerveknek az energiáját növelni szeretnénk, akkor a keserű ízt hívjuk segítségül. Például, amikor nehéz ételt eszünk, és bár van emésztési energiánk, de kevés hozzá, akkor keserű ízzel segítünk.

A következő részben részletesen megnézzük, milyen gyógynövényeket társíthatunk a Föld elemhez és az emésztést elősegítő keserű ízhez.