A kínai gyógyászat öt elem tana szerint a FÖLD elem időszakában járunk, a Lép és Gyomor szervrendszere, az emésztés tartozik hozzá. Az emésztésnek tökéletesnek kell lennie, alaposnak, teljesen elemeire, részleteire kell szedni mindent. 

A jó emésztéshez fontos a rágás! 

Minél tovább rágunk, annál több nyál választódik ki és a nyál lényeges az egészséges emésztéshez!

Alaposan rágjuk meg az ételt! A jól megrágott ételt könnyen emésztjük és a salakanyagoktól is könnyen szabadulunk meg. A csak részlegesen megrágott ételt nem tudjuk teles egészében megemészteni. Mindenféle gyomor- és bélrendellenességet okoz és betegség, boldogtalanság a végső következmény.

A videó angol nyelvű, de be tudod állítani a magyar nyelvű feliratot. Ha rákattintottál a linkre, elirányít a youtube felületére. A videó jobb alsó sarkában megtalálod a fogaskereket, a Beállításokat. Erre kattints rá! Majd a Feliratokra, majd kattints az "angol (automatikusan létrehozott)" -ra, majd az „Automatikus fordításra”. Ekkor felhozza az összes lehetséges nyelvet, amivel feliratozni tudja a videót. Válaszd ki a magyart és már olvashatod is magyarul a videót.

Minden egyes falatot negyvenszer rágjunk meg egészségünk, gondolkodásunk tisztasága és jó emésztésünk érdekében. Nem viccelek, de nyilván nem fogod számolni. A lényeg, hogy jól rágd meg!  Az alapos rágás edzi a száj, az állkapocs és a nyak izmait, ettől jobb lesz az agy vérellátása. Az agynak harmincszor annyi oxigénre van szüksége, mint a szervezet többi részének. Minél többet rágunk, annál okosabbak leszünk.

Ha a gyomor és a lép energiáját növelni szeretnénk, akkor keserű ízt hívjuk segítségül.

Néhány növény, amely a tökéletes emésztést segíti:

  • borsmenta a gyomor fertőtlenítésére: émelygés, epegörcsoldó, epehajtó, epevezeték görcsoldó, epe fájdalomcsillapító, hányinger, gyomor-, bél-, légúti-, szájüregi fertőtlenítő, étvágygerjesztő, serkenti a nyálmirigyek működését, megszünteti a hányingert, csillapítja a gyomorégést, megszünteti a csuklást, enyhíti a gyomorgörcsöket, hascsikarást (a gyomor belső bevonatára gyakorolt hatása miatt a borsmenta gyakorlatilag lerövidíti azt az időt, amelyet a táplálék a gyomorban tölt),
  • édeskömény a nyálka oldására, emésztés serkentésére
  • kapor a vércukor csökkentésére: szél- és hashajtó, bélféregűző, megszünteti a bélpangást, étvágyfokozó, epehajtó, bélgörcsoldó (gyerekeknek is ajánlott, mivel gyengébb más hasonló hatású szereknél pl. kömény, édeskömény, ánizs), nyugtató, fájdalomcsillapító, serkenti a tejelválasztást
  • ürömfüvek keserűsége az emésztést segíti
  • apróbojtorján a gyomorfekély ellen: teája antibakteriális hatású gyomor- és bélrendszeri gyulladásoknál, fekély esetén vérzéscsillapító, külsőleg nehezen gyógyuló sebek, vagy akné.

Cickafark: a legértékesebb keserű emésztőrendszeri gyulladás csökkentésére

A virágát kell gyűjteni. Az emésztőrendszerben sokat segít azzal, hogy javítja az emésztést, enyhíti a görcsöket a vékony és vastagbélben. Anélkül, hogy hashajtó lenne, javítja a belek kiürülését, mindazoknak ajánlott, akiknél emésztőrendszeri fájdalmak és gyulladt, esetleg enyhe diffúz vérzések lépnek fel. A vizeletet sötétbarnára festi és egyéni érzékenység kialakulhat. 

  • Elkészítése: 1 ek/2 dl/15’ áztatás/2x/nap

Paracelsus azt mondta, hogy az orvos mit sem ér, ha nem ért az asztrológiához. Engem érdekelt, hogy mit tudtak az ókor orvosai, amiért ezt merték mondani. Három általam ismert tudományt vizsgáltam meg, hogy az összefüggéseket megkeressem és az állításában megtaláljam az igazságot. Ugyanis, ha a természet egyféleképpen működik, akkor mindenkinek ugyanazt kell magyaráznia,  akár 5000 évről korábbról teszi, mint a kínai gyógyászat, akár Paracelsus mondja az ókorból, akár a modern fitoterápia napjainkból.

Az ember része a természetnek, egészsége ugyanúgy a természet törvényeitől függ, mint minden létezőnek ezen a földön.

Az indián nyár időszaka az asztrológia szerint a SZŰZ időszaka. 

A SZŰZ gyakorlatias, már nem a Szív irányítja, hanem az ész. Gondos, alapos, fontosak a részletek. Benne vakon meg lehet bízni. Ezek az alapvető jellemvonások, melyek éppúgy igazak a tökéletes emésztésre is.

Mivel az élet szép és élvezzük, ezért a gyógynövényeken túl, nézzük meg milyen élvezeti teája van a nálam található teázó csillagjegyek közül a Szűznek és miért.

Mi lehetne jobb választás az Ő számára, mint egy fehér tea?

 A fehér teákra mondják, hogy szűz tea, mert a legenda szerint csak egy szűz lány keze érinthette és szedhette le az első szüret legelső hajtását, amikor még a nap nem szárította fel a harmatot. 

Mesélő teák - szűz

Ahogy a fehér magában foglalja az összes többi színt, a fehér tea is mindent megőriz a tea eredeti ízeiből, beleértve a termőföldet, levegőt, klímát; igen gazdag antioxidáns polifenolokban, fertőtlenítő, segíti az emésztést, kívül és belül alkalmazva egyaránt tonizál, jelentős a koffeintartalma. A legjobb fehér teák majd kicsattannak az élettől, több felöntésben egyre több, édes, kissé savanykás, muskotályos aromával ajándékozva meg minket.

A legkevésbé feldolgozott fehér teák megmunkálása igen nagy befektetést igényel; az ültetvény eredetvédett, tehát csak meghatározott klónokból állhat, a szüret kora tavaszi; március végétől április közepéig terjed, mindenképpen megelőzve az esős évszakot. A hagyományos módszer szerint kizárólag a rügyekre és új hajtásokra korlátozódó, rendkívül aprólékos kézi szedés után a teát azonnal, nagyon rövid ideig, alacsony hőmérsékleten meggőzölik, és a napon szárítják. Máshol a gőz helyett szemvillanásnyi időre parázs fölé kerülhet. Mivel a fehér teák előállítása tulajdonképpen három fázisra szűkül, szedés, szárítás, szelektálás, az ültetvényen és a szárítás során történtek alapvető hatással vannak a tea minőségére. 

Ne feledd! Minden, ki él, minden jegyben él, ezért a teákat nem csak az adott jegy szülötte ihatja, hanem mindenki. Ahogy mindenkinek van emésztése, Gyomra és Lépe. A teázó csillagjegyek teáit itt találod.