Bizony régen jelentkeztem, de most valami igazán finom dolgot hoztam neked.

Nálam elkezdődött a felkészülés időszaka a méregtelenítésre, a léböjtre, ezért megválogatom az ennivalóimat, innivalóimat, mert a böjt a vastagbél kitakarításával kezdődik. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az eseményre komolyan felkészüljek. Számomra nagyon fontos a vastagbél karbantartása, mert ennek állapotán áll vagy bukik az egészséges immunrendszer. Sokszor a betegségeink oka a bélrendszer redőiben bújt meg.

Ez a  legegyszerűbb lépés, amit tehetünk, egy évben kétszer, a tavaszi és az őszi méregtelenítés időszakának első napjaiban.

Szóval készülök az öt napos léböjt időszakára és igyekszem minden gyulladáskeltő anyagot addig kiiktatni, mint például a tej. Leglábbis az állati eredetű tejeket kerülöm.

Ráálltam a növényi tejekre, de megmondom őszintén a boltban kaphatóak nekem nem ízlenek, ezért saját magam készítettem el őket. Jesszus úristen, ég és föld a kettő. Komolyan mondom, nagyon ügyes vagyok! 🙂

Szerintem neked is ízlene, ezért megosztom veled, hogy te is ügyes legyél és ha csak azért készítenéd el, mert eszméletlen finom, már megérte. De ha azért is, mert megkíméled a szervezeted az állati eredetű bolti tejtől, ami sajnos nem azért olyan rossz, mert állati, hanem mert a civilizált világ ezeket az állatokat is kizsigereli, hormonokkal tömi, kegyetlen körülmények között tartja, a teje nem lesz alkalmas emberi fogyasztásra, már ha egyáltalán valódi tej. Lassan már ez se biztos.

A növényi tejek nem tartalmaznak glutént és laktózt, így szuper alternatíva azoknak, akik glutén vagy laktóz érzékenyek.

A TikTok-on a MÁKTEJ videóm több, mint 45 ezres nézettséget ért el eddig, 381-en megosztották, 1037 ember elmentette, ami az én esetemben ilyen „wow, azta de jó”, ezért arra gondoltam megmutatom neked is, hátha kedvet kapsz elkészíteni.

Három féle növényi tej receptjét írom meg, mindegyik kicsit más, mert mindegyikből másképp csalogatjuk elő a hatóanyagokat és azt is szeretném, hogy hasznos legyen, ne csak finom.

Kezdem a MÁKTEJjel, ami felrobbantotta a Tiktok oldalamat. 🙂 Kattints rá, ez a youtube viedo róla.

A mák fogyasztása jelentős szerepet játszhat a vérképzésben vastartalma miatt, ismerjük a csontok egészségére gyakorolt jótékony hatását, főleg csontritkulás esetén, de kiváló immunerősítő is.

Nagyon sok hozzászólás érkezett a videóra, néhányat megosztok veled, ha neked is eszedbejutna néhány kérdés, itt a válasz.

  • nem lehet bekábulni tőle, nem kábítószer, bár állítólag a drogteszt még egy tál mákostésztát is kimutat (nem tudom)
  • ez a máktej nem az a máktej, amit a gubóból nyernek ki és teljesen mást készítenek belőle
  • létezik más recept is, tehát ha te mást ismersz, az is lehet jó
  • nem altató, de pihentető alvásod lehet, ami egyébként nagyon fontos
  • vannak, akik allergiásak lehetnek a mákra
  • rendkívül jó hatása van vérszegénység kezelésében
  • csontritkulás esetén, a csontok egészségének megőrzése érdekében is érdemes fogyasztani
  • ha benned további kérdések merülnek fel, írj

Recept:

  1. egy kávésbögre mennyiségű mákot ledaráltam szimpla mezei kávédarálón, amiben mákot is lehet darálni, vagy cukrot, a lényeg, hogy összedarálja.
  2. 0,5-1 kávésbögre mennyiségű előzőleg gőzfürdőn langyosra melegített termelői mézzel kevertem össze és 3 napig hagytam ázni egy nagyobb befőttes üvegben. A méz erős kivonószer, hatására a mák ásványi anyagait, hatóanyagait ébreszti, elérhetővé teszi.
  3. Fontos, hogy langyos legyen a méz a terápiás hatás elérése érdekében és célszerű minden nap egy picit gőzfürdőbe tenni a mézes mákot.
  4. Az előző pont opcionális. Ha nincsenek napjaid az áztatgatásra, akkor kihagyhatod, de langyos mézzel öntsd fel a mákot és néhány órát próbáld pihentetni.
  5. Forralj vizet (lehetőleg szűrt vizet) és öntsd fel a mákos mézet 0,5 liter meleg vízzel és hagyd hűlni langyosra. Ízésed kérdése lesz, hogy elbír e még + egy fél liter vizet majd a tejcsi.
  6. Szűrd le és kóstold meg. Ha nagyon selymes, krémes, habos és úgy ítéled meg, hogy a leszűrt mézes mákot még egy fél literrel felöntöd az 5. pont szerint, mert még úgyis jó lesz, akkor tedd. Kinek mekkora a kávésbögréje. Nekem elbírta a + fél litert, így e 1 liter máktejem lett.

Hidd el nekem, nagyon finom és ha nem vagy rá érzékeny, akkor mindenképp készítsd el. Már csak azért is, mert nem csak innivalót készíthetünk belőle, hanem nyalánkságot is. Nekem az jutott eszembe, hogy a banánturmixot máktejjel öntöm fel, de csak annyira, hogy pohárkrém legyen belőle. Tetejére kiwi kockákat tettem, megszórtam pörkölt kakaóbab törettel és megettem. Isteni lett!

TIPP:

A növényi tejek ízvilágát különlegessé teheted, ha szűrt víz helyett teával készíted el.

A legalkalmasabb ehhez Dél-Afrika kitűnő édes ízzel rendelkező natúr ROOIBOS teája vagy a rendkívül mézes édes HONEYBUSH tea.

Natúr fekete teával készített növényi tej is remek alternatíva.

A zöld tea „jellegtelen” íze nem ad hozzá a tejhez, nem lesz tőle finomabb, hiszen nincsenek meg benne a fermentáció során előtérbe került illat és ízanyagok.

A következő a DIÓTEJ és a RIZSTEJ, de ezt már egy másik gondolatban mesélem el, mert közben eltelt az idő. Ha szereted a diót, a diótejet is imádni fogod. A rizstej pedig egy natúr, nagyon kellemes tej lesz. Pont a natúr íze miatt sokoldalúan használható a konyhánkban, ahol tejet használnál. A növényi tejek nagyon finomak turmixitalokba, tejes koktélokba, pohárkrémekhez…

Ha még nem lennél a GONDOLATAIM-ban olvasó (nem szeretem a blog elnevezést), iratkozz fel a hírlevelemre és akkor értesítést kapsz, ha új bejegyzés született.

Plusz kapsz egy 7 részes ingyenes anyagot a teakészítéssel kapcsolatos műhelytitkokról, ahol olyan hétköznapi kérdésekre adok választ, ami biztos felmerült már benned is, de még senki nem magyarázta el.

HÍRLEVÉLRE FELIRATKOZOK