A máktej vitte a prímet a Tiktok-on, de van még két szuper receptem növényi tejek elkészítéséhez. A fantasztikus DIÓtej és a RIZStej nálad is nyerő lehet.
Tudod mi a nagy előnye ezeknek a növényi tejeknek? Amellett persze, hogy egészséges alternatívája az állati eredetű tejeknek. Az, hogy pillanatok alatt el tudod készíteni és mindig lehet a hűtőben, nem baj, hogy a bolt nincs nyitva. Plusz, szerintem sokkal sokkal finomabb, mint a boltban kapható növényi tejek. Ráadásul az ízlésednek megfelelően készítheted el.
DIÓtej
A dió igen tápláló termése a diófának. Rengeteg esszenciális olajat tartalmaz, ami alkalmassá teszi növényi tej elkészítésére. Ezen kívül az egyik legfontosabb kalcium forrása az embernek, ami segíti a vas felszívódását és a növények csodálatos mátrixa, hogy van benne magnézium is, ami megakadályozza, hogy a többlet kalcium lerakódjon. A dió vastartalmának felszívódását, beépülését a szervezetbe a mangán segíti, mely szintén jelen van a dióbélben. Emellett foszfor (csökkenti az ízületi gyulladást) és F-vitamin (megakadályozza a koleszterint lerakódását) is található benne. Néhány példa, nem soroltam fel mindent.
Nem is az a legfontosabb, hogy mi van benne, hanem az, hogy egészséges olajos magvunk, melyhez könnyű hozzájutni, hiszen sok falusi ház portáján áll egy diófa és a piacokon biztos találsz egy nénit vagy bácsit, aki árul dióbelet.
A diótejnek rendkívül finom íze van és ha nem vagy allergiás rá, akkor biztos hogy neked is ízleni fog.
Recept:
- A nyers dióbeleket melegítsd meg egy serpenyőn. Ez azért fontos, mert az olajos magvak nyersen nehezebben emészthetőek, illetve az olajok előcsalogatása hő hatására hatékonyabb, amire szükségünk van ahhoz, hogy tejet kapjunk.
- Egy marék melegített dióbélhez kb. 0,5 liter szűrt vizet forralj fel! Előfordulhat, hogy több vízzel is fel tudod majd önteni.
- A felmelegített maréknyi dióbelet tebb turmixgépbe!
- A felforralt szűrt vízet öntsd rá a dióra, de ne legyen forrásban lévő a víz! Hagyd egy picit visszahűlni, de ne hűljön ki!
- Az egészet együtt hagyd langyosra hűlni. A dió hagy ázzon a melegvízben.
- Amint kihűlt langyosra, (a víz felvesz egy barnás színt) turmixold össze 2-3-4-szer. Majd látod, hogy mennyi elég.
- Tegyél bele egy kanálnyi mézet (mindegy milyen, de termelői méz legyen), vagy amennyit az ízlésed szeret és turmixold újra az egészet!
- Szűrd le és fogyaszd egészséggel!
Kattints ide a videóért! – DIÓTEJ A YOUTUBE-on
RIZStej
Az egyik legismertebb növényi tej, amit a boltban is lehet kapni, de ahogy az előzőek, úgy ez is sokkal finomabb, ha magunk készítjük el.
Általában fehér rizsből készítem, és igyekszem a jobb minőségre törekedni. Szerintem nehéz arról információt szerezni, hogy az adott rizs arzénnal szennyezett területről származik e vagy sem. Azt tudjuk, hogy Magyarországon az Alföldön ilyen területek vannak, ahol rizst termesztenek. Olvastam egyszer, hogy az arzén szennyeződéstől úgy tudunk valamelyest „megszabadulni”, ha a korpát és a csírát eltávolítják, azaz barna rizs helyett, fehér rizst fogyasztunk. Illetve, ha megmossuk jó alaposan a rizst (bármelyiket), szintén csökkenthetjük a mennyiségét. Az arzzén minimális mennyiségben jelen van a szervezetben. Ha valaki elzsírosodott, az ellenmérge arzén, mivel az harcol az elzsírosodás ellen. Viszont ha felhalmozódik a szervezetben, a legnagyobb kárt a kapillárisokban (kis vérerekben) okozzák, főleg a vese vérereiben. Mivel évezredek óta tápláléka az emberiségnek, azt gondolom, hogy semminek a fogyasztását nem kell túlzásba vinni és ha minimális arzén kerül is a szervezetbe, azt tudja kezelni, méregteleníteni.
A rizsnek jótékony hatásai is vannak, hiszen könnyű emészteni, a szervezetnek könnyű feldolgozni, emészteni, könnyen jut a szervezet energiához, ezért sportolók előszeretettel iktatják be az étrendükbe. A fehér rizs gluténmentes, laktózmentes, így azok is fogyaszthatják, akik erre érzékenyek, vagy intoleranciájuk van.
A rizstej egy natúr ízvilágú növényi tej, ezért bármihez felhasználhatjuk, amihez tejet szeretnénk használni.
Recept:
- A rizst jó alaposan mosd át, akár többször is öblítsd le!
- Szűrt vizet melegíts fel és öntsd rá a rizsre!
- Hagyd kihűlni, mert ezidő alatt a rizs kezd majd duzzadni, könnyebben turmixolható!
- Turmixold össze egy párszor. 3-4-szer.
- Érdemes egyszer újramelegíteni, hogy a rizs tovább tudjon puhulni.
- Tegyél bele pár szem datolyát, ízlésed szerint! Ki mennyire édes. Datolya helyett méz is mehet bele,vagy akár mind a kettő.
- Turmixold tovább!
- Szűrd le és váljék egészségedre!
Kattints ide a videóért! – RIZSTEJ a YOUTUBE-on
TIPP:
A növényi tejek ízvilágát különlegessé teheted, ha szűrt víz helyett teával készíted el.
A legalkalmasabb ehhez Dél-Afrika kitűnő édes ízzel rendelkező natúr ROOIBOS teája vagy a rendkívül mézes édes HONEYBUSH tea.
Natúr fekete teával készített növényi tej is remek alternatíva.
A zöld tea „jellegtelen” íze nem ad hozzá a tejhez, nem lesz tőle finomabb, hiszen nincsenek meg benne a fermentáció során előtérbe került illat és ízanyagok.
Próbáljátok ki és legyetek kreatívak, hogy mi mindent lehet készíteni a növényi tejek felhasználásával! 🙂
Ha még nem lennél a GONDOLATAIM-ban olvasó (nem szeretem a blog elnevezést), iratkozz fel a hírlevelemre és akkor értesítést kapsz, ha új bejegyzés született.
Plusz kapsz egy 7 részes ingyenes anyagot a teakészítéssel kapcsolatos műhelytitkokról, ahol olyan hétköznapi kérdésekre adok választ, ami biztos felmerült már benned is, de még senki nem magyarázta el.