A máktej vitte a prímet a Tiktok-on, de van még két szuper receptem növényi tejek elkészítéséhez. A fantasztikus DIÓtej és a RIZStej nálad is nyerő lehet.

Tudod mi a nagy előnye ezeknek a növényi tejeknek? Amellett persze, hogy egészséges alternatívája az állati eredetű tejeknek. Az, hogy pillanatok alatt el tudod készíteni és mindig lehet a hűtőben, nem baj, hogy a bolt nincs nyitva. Plusz, szerintem sokkal sokkal finomabb, mint a boltban kapható növényi tejek. Ráadásul az ízlésednek megfelelően készítheted el.

DIÓtej

A dió igen tápláló termése a diófának. Rengeteg esszenciális olajat tartalmaz, ami alkalmassá teszi növényi tej elkészítésére. Ezen kívül az egyik legfontosabb kalcium forrása az embernek, ami  segíti a vas felszívódását és a növények csodálatos mátrixa, hogy van benne magnézium is, ami megakadályozza, hogy a többlet kalcium lerakódjon. A dió vastartalmának felszívódását, beépülését a szervezetbe a mangán segíti, mely szintén jelen van a dióbélben. Emellett foszfor (csökkenti az ízületi gyulladást) és F-vitamin (megakadályozza a koleszterint lerakódását) is található benne. Néhány példa, nem soroltam fel mindent.

Nem is az a legfontosabb, hogy mi van benne, hanem az, hogy egészséges olajos magvunk, melyhez könnyű hozzájutni, hiszen sok falusi ház portáján áll egy diófa és a piacokon biztos találsz egy nénit vagy bácsit, aki árul dióbelet.

A diótejnek rendkívül finom íze van és ha nem vagy allergiás rá, akkor biztos hogy neked is ízleni fog.

Recept: 

 1. A nyers dióbeleket melegítsd meg egy serpenyőn. Ez azért fontos, mert az olajos magvak nyersen nehezebben emészthetőek, illetve az olajok előcsalogatása hő hatására hatékonyabb, amire szükségünk van ahhoz, hogy tejet kapjunk.
 2. Egy marék melegített dióbélhez kb. 0,5 liter szűrt vizet forralj fel! Előfordulhat, hogy több vízzel is fel tudod majd önteni.
 3. A felmelegített maréknyi dióbelet tebb turmixgépbe!
 4. A felforralt szűrt vízet öntsd rá a dióra, de ne legyen forrásban lévő a víz! Hagyd egy picit visszahűlni, de ne hűljön ki!
 5. Az egészet együtt hagyd langyosra hűlni. A dió hagy ázzon a melegvízben.
 6. Amint kihűlt langyosra, (a víz felvesz egy barnás színt) turmixold össze 2-3-4-szer. Majd látod, hogy mennyi elég.
 7. Tegyél bele egy kanálnyi mézet (mindegy milyen, de termelői méz legyen), vagy amennyit az ízlésed szeret és turmixold újra az egészet!
 8. Szűrd le és fogyaszd egészséggel!

Kattints ide a videóért! – DIÓTEJ A YOUTUBE-on

RIZStej

Az egyik legismertebb növényi tej, amit a boltban is lehet kapni, de ahogy az előzőek, úgy ez is sokkal finomabb, ha magunk készítjük el.

Általában fehér rizsből készítem, és igyekszem a jobb minőségre törekedni. Szerintem nehéz arról információt szerezni, hogy az adott rizs arzénnal szennyezett területről származik e vagy sem. Azt tudjuk, hogy Magyarországon az Alföldön ilyen területek vannak, ahol rizst termesztenek. Olvastam egyszer, hogy az arzén szennyeződéstől úgy tudunk valamelyest „megszabadulni”, ha a korpát és a csírát eltávolítják, azaz barna rizs helyett, fehér rizst fogyasztunk. Illetve, ha megmossuk jó alaposan a rizst (bármelyiket), szintén csökkenthetjük a mennyiségét. Az arzzén minimális mennyiségben jelen van a szervezetben. Ha valaki elzsírosodott, az ellenmérge arzén, mivel az harcol az elzsírosodás ellen. Viszont ha felhalmozódik a szervezetben, a legnagyobb kárt a kapillárisokban (kis vérerekben) okozzák, főleg a vese vérereiben. Mivel évezredek óta tápláléka az emberiségnek, azt gondolom, hogy semminek a fogyasztását nem kell túlzásba vinni és ha minimális arzén kerül is a szervezetbe, azt tudja kezelni, méregteleníteni.

A rizsnek jótékony hatásai is vannak, hiszen könnyű emészteni, a szervezetnek könnyű feldolgozni, emészteni, könnyen jut a szervezet energiához, ezért sportolók előszeretettel iktatják be az étrendükbe. A fehér rizs gluténmentes, laktózmentes, így azok is fogyaszthatják, akik erre érzékenyek, vagy intoleranciájuk van.

A rizstej egy natúr ízvilágú növényi tej, ezért bármihez felhasználhatjuk, amihez tejet szeretnénk használni.

Recept:

 1. A rizst jó alaposan mosd át, akár többször is öblítsd le!
 2. Szűrt vizet melegíts fel és öntsd rá a rizsre!
 3. Hagyd kihűlni, mert ezidő alatt a rizs kezd majd duzzadni, könnyebben turmixolható!
 4. Turmixold össze egy párszor. 3-4-szer.
 5. Érdemes egyszer újramelegíteni, hogy a rizs tovább tudjon puhulni.
 6. Tegyél bele pár szem datolyát, ízlésed szerint! Ki mennyire édes. Datolya helyett méz is mehet bele,vagy akár mind a kettő.
 7. Turmixold tovább!
 8. Szűrd le és váljék egészségedre!

Kattints ide a videóért! – RIZSTEJ a YOUTUBE-on

TIPP:

A növényi tejek ízvilágát különlegessé teheted, ha szűrt víz helyett teával készíted el.

A legalkalmasabb ehhez Dél-Afrika kitűnő édes ízzel rendelkező natúr ROOIBOS teája vagy a rendkívül mézes édes HONEYBUSH tea.

Natúr fekete teával készített növényi tej is remek alternatíva.

A zöld tea „jellegtelen” íze nem ad hozzá a tejhez, nem lesz tőle finomabb, hiszen nincsenek meg benne a fermentáció során előtérbe került illat és ízanyagok.

Próbáljátok ki és legyetek kreatívak, hogy mi mindent lehet készíteni a növényi tejek felhasználásával! 🙂

Ha még nem lennél a GONDOLATAIM-ban olvasó (nem szeretem a blog elnevezést), iratkozz fel a hírlevelemre és akkor értesítést kapsz, ha új bejegyzés született.

Plusz kapsz egy 7 részes ingyenes anyagot a teakészítéssel kapcsolatos műhelytitkokról, ahol olyan hétköznapi kérdésekre adok választ, ami biztos felmerült már benned is, de még senki nem magyarázta el.

HÍRLEVÉLRE FELIRATKOZOK