Növényi turmixporok és mézes eszem-iszom nyalánkságok

A növények csodálatos világa nem áll meg a teáknál. Ezer és egy lehetőség van még a tudásuk átvételére. Ezek közül mutatok meg párat.

Növényi turmixporok
Rengeteg turmixpor létezik és biztos, hogy egyik jobb, mint a másik és mind nagyon jó épp arra, amire árulják nagyon sok pénzért, de házilag is készíthetünk finomságokat. Meglátod, ízleni fog! 🙂

Nem is gondolnád, hogy a szárított gyógynövényekből, gyümölcsökből micsoda italport lehet készíteni, ha porrá őröljük. A szárítmányok halmozottan tartalmazzák a hatóanyagot, hiszen nincsenek vízzel felhígítva, kiszáradt, tömény koncentrátumban vannak a vitaminok, ásványi anyagok, illóolajok. Ha ezeket a szárított növényeket, gyümölcsöket porrá őröljük, akkor még koncentráltabban lesznek a hatóanyagok adott egységben.

Biztos vannak olyan reggelek nálad is, amikor nincs kedved erőteljesebb reggelihez, mondjuk egy sonkás tojáshoz, vagy bundás kenyérhez, hanem csak valami könnyed étket szeretnél. Ez a turmixpor ilyen alkalmakra tökéletes, de persze bármikor bevetheted.

Nagyon egyszerű az egész: válaszd ki az ízlésednek megfelelő növényeket és mákdarálóval zúzd porrá.Piros növényi turmix

Nemrég én ilyet készítettem: lucerna, nagy csalán, vörös szőlőmag és szőlőtörköly, narancshéj, alma és macapor. A maca egy perui afrodiziákum, általános energetizáló, roborál, aktivál, javítja a testi erőnlétet, fokozza a szellemi és fizikai teljesítményt, az Andok ginsengje. Fogyasztása reggel ajánlott, ezért tettem a reggeli turmixporkeverékbe.

Csalános tejReggeli turmixital: egy banánt mandulatejjel vagy teljes tejjel (2,5-3 dl) felöntünk, hogy kellemes plusz tápértéket és fincsi ízt adjunk hozzá. Tegyünk bele egy evőkanálnyi szárított növényi turmixport, egy kanál mézet, vagy 3 szem puha datolyát mag nélkül. Szezonális gyümölcsök is mehetnek bele, de ennyivel is tökéletes.

 

A turmixunkhoz saját magunk készíthetünk növényi tejet, mert ez sem egy ördöngösség, csak rá kell szánni az időt. Nekem a diótej ízlik a legjobban, de készítettem már mogyoróból, rizsből, kókuszreszelékből, mandulából is. De a dió volt a legjobb!

  • 1 marék dió (vagy olyan olajos mag, ami van otthon) finoman átmelegítve, hogy a benne lévő olajok könnyen hozzáférhetővé és emészthetőbbé váljanak.
  • 0,5 liter víz
  • Tedd őket egy turmixgépbe és turmixold össze.
  • Öntsd ki edénybe, tedd a tűzhelyre és melegítsd 100 fokig.
  • Öntsd vissza a turmixgépbe és megint turmixold egy kicsit.
  • Újra öntsd át az edénybe, melegítsd fel 100 fokig és aztán újra turmix.
  • Ezután egy finom szűrőn engedd át. Ezzel az eljárással a fehérje és a zsiradék szépen benne lesz a növényi tejben.Lekvár

 

Innen már csak egy ugrás a Honey spread, a mézes eszem-iszom elkészítése.

Nagyon finom mézbe isteni porrá zúzott gyógynövényeket teszünk.

Például szárított csalán, cékla, hibiszkusz, édesgyökér, gyömbér, ashwagandhapor (ha a MACA a perui ginseng, akkor ez az indiai ginseng, ami növeli a szervezet ellenállóképességét, erősíti az immunrendszert).

Olyan csodálatos helyzetben vagyunk, hogy tudatunkkal és akaratunkkal saját magunk segíthetünk azzal, hogy olyan táplálékot eszünk, iszunk, amivel az egészségünket megőrizhetjük vagy sérthetjük.

Naponta 1 kiskanálnyi ilyen nyalánkságért télen-nyáron hálás lesz az immunrendszerünk.

Ha elkészítetted, vagy ez alapján inspirálódtál, kreatívkodtál és elkészítetted a sajátodat, mutasd meg kérlek!