„Nem hiszem el, hogy még mindig hapcizik és repkednek a szentséges elegem van megjegyzések!”

MÉG MINDIG ITT VAN AZ ALLERGIASZEZON

Sokan érkeznek a boltba vagy a rendelésemre allergiával kapcsolatban valamilyen, mindegy milyen, „bármilyen, csak legyen” segítségért. Látva szenvedésüket, meg tudom érteni, mennyire kellemetlen lehet tavasszal és/vagy nyár végén a tünetekkel együtt élni.

A szénanátha kialakulásához több út vezethet. Ezek közül kettőt említenék. Az egyikkel nehéz, a másikkal még nehezebb együtt élni. A legtöbb esetben pszichoszomatikus betegség (kódolták vagy mi kódoltuk) vagy a környezetszennyezés következménye.

Pszichoszomatikus betegségként általában gyermekkorból hozza magával az ember, mert

 • Pusztán jóindulatból úgy mutatták meg neki: „Nézd csak, virág! Hapci virág.” és már tüsszentettek is, hogy bemutassák mit kell csinálni, ha meglátunk egy virágot. Kódolva lett, programozva az allergia.
 • A gyermek túlzott féltése. A hosszú, hideg tél után a gyermek végre kiszabadulhat a szabadba, megvalósíthatja önmagát, de nem teheti. Ne tedd ezt, ne tedd azt, ne koszold össze magad, ne tedd meg azt az első lépést, ne…, ne…, ne…. Nem tudja kiélni vágyait, nem kap életteret és nem tudja az akaratát érvényesíteni. A szülő részéről ez csupa jóindulat, félteni, óvni szeretné gyermekét, de ennek ára van.
 • A gyerek immunrendszerét erősítik, beleavatkoznak egy fejlődésben lévő szervezetbe. Márpedig, ha ezt úgy teszik, hogy a széltől is óvják, akkor a szervezet mielőtt kifejleszthette volna immunrendszerét, máris ellustul és nem hajlandó megtanulni, hogyan kell működni. Minek erőlködjön, ha kívülről úgyis megtámogatják? Nem alakul ki a védettség, kialakul az allergia.

De van, hogy

 • a levegőben lévő égéstermékek, koromszemcsék hozzátapadnak a könnyen szálló virágporhoz, belecsimpaszkodnak és bekerülnek a légutakba, az arra érzékenyek immunrendszere pedig védekezik, a száraz nyálkahártyát nedvessé teszi
 • eleve szennyezett légkörbe születnek a gyermekek, nem tud kialakulni a védelem, légúti problémákkal küzdenek felnőtt életükben.
 • vagy legyengült immunrendszer okozhat allergiát.
 • Az is lehet, hogy az allergiás emberekben a kintről érkező meleg hőmérséklet felhevíti a testet vagy valamilyen okból kifolyólag belülről izzó tűz kimeríti a test szerves folyadékait, a nyálkahártyák kiszáradnak, a legapróbb porokra is érzékenyen reagálnak. A száraz nyálkahártyára érkezett por, pollen irritációt, prüszkölést okoz, ezért a szervezet nedvességet küld a kiszáradt nyálkahártyákra és további hapcival igyekszik az irritáló anyagtól megszabadulni.

ALLERGIA ÉS A LÉGSZENNYEZETTSÉG

Mi történik a szervezetben a légszennyezettség következtében? A levegőben lebegő por, koromszemcsék a rájuk tapadt egyéb anyaggal bekerülnek a légutak nyálkahártyájára. A szervezet védekező rendszere azonnal akcióba lép, a légutak csillószőrős hámja igyekszik kihajtani ezeket az anyagokat. Egy felfelé irányuló mozgással az orrnyálkahártyáig tereli a mélyebb légutakba kerülő idegen részecskéket. Amit nem sikerül így kitakarítani, azt a nyirokrendszer révén próbálja a szervezet ártalmatlanná tenni. A légnemű részecskék, gázok bénítóan hatnak a csillószőrökre, gátolják mozgásukat. Ezzel a nyálkahártya öntisztulása zavart szenved. Tartós környezeti ártalom esetén a sérült nyálkahártyán átjutnak a fehérjetermészetű vagy a test fehérjéjéhez kötődő anyagok és ezzel allergizálják a szervezetet.

EGYRE TÖBB AZ ALLERGIÁS GYERMEK

A kisgyermek már gyakran szennyezett környezetbe születik bele. Nincs ideje a védőmechanizmus kialakítására. Így egyre fiatalabb korra tolódik a légúti betegségek megjelenése. A betegségek egy része allergiás jellegű: szénanátha, allergiás légcsőgyulladás, arcüreggyulladás, torokgyulladás. A kórokozók ugyanis könnyen megbetegítik a legyengült nyálkahártyájú szervezetet.

Levegőszennyezettség, a kőolajszármazékok tökéletlen égéstermékei, melyek koromszemcséken jutnak ki a környezetbe és eljuthatnak az alsóbb légutakba. Ez különösen veszélyes, ugyanis az aromás szénhidrogének a születés körüli időszakban többféle úton bekerülhetnek a fejlődő magzat, csecsemő szervezetébe. Bejuthatnak a várandós kismama szervezetébe és a méhlepényen áthatolva a géneket befolyásolni tudják.

MIT TEHETÜNK, HOGY GYÓGYSZEREK NÉLKÜL ENYHÍTSÜK AZ ALLERGIÁT?

Kezdjük a legfontosabbal, a hozzáállással.

ELMEFELADATOK

Ha nem ismerjük fel magunkban a nagy dolgok kicsiny voltát, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a másokban rejlő kicsiny dolgok nagyszerűségét.

 • Éld az életed! Légy boldog!Hapci I. rész - Mitől leszünk allergiásak? gyerekek
 • Mozogj! Figyelj a környezetedre! Figyelj önmagadra!
 • Vívd meg az élet harcait, fogadd el kihívásait! Valósítsd meg önmagadat! Tanuld meg elérni akaratodat!
 • Adj és fogadj szeretetet! Tanulj meg szeretni!
 • Hagyd, hogy gyermeked szabadon táncoljon, szabadon lélegezzen! Nem baj, ha egy kicsit piszkos lesz!
 • Hagyd, hogy élje önmegvalósító vágyait, még akkor is, ha a hajad szála égnek mered!

A sorozat további részeiben a természetgyógyászatban előszeretettel használt természetes terápiákat és élelmiszereket tekintjük át, mint lehetséges megoldásokat.