A gyógynövények felhasználásával, fogyasztásával kapcsolatban érdemes egy-két fontos dolgot tudni, ami elengedhetetlen, hogy a célunkat elérjük vele és ne a sutba dobjuk.

Mi befolyásolhatja egy gyógynövény hatását?

 1. Nem mindegy hány évesek vagyunk: Fiatalon könnyebben regenerálódik a szervezet, annak reakcióképessége, -készsége gyorsabb. Ahogy haladunk az életutunkon, a szervezet anyagcsere folyamatai, a méregtelenítő szervek működése egyre lassabb, amit figyelembe kell venni. Ezt a felhasznált gyógynövény egyszeri adagjának a mennyiségével tudjuk szabályozni, ha szükséges.
 2. Nem mindegy milyen élettani állapotban vagyunk ideiglenesen. Arra gondolok, hogy átmenetileg vagy tartósan az életfolyamatok az általánostól eltérnek: egy lány épp serdül, a hölgy lehet kismama, szoptat, vagy itt a klimax. Ideiglenesen megváltozik a szervezet reagálása, másképp működik, mint általában addig és ez a férfiaknál is így van. Ebben az esetben vannak gyógynövények, amit nem fogyaszthatunk, vagy ha igen, odafigyeléssel.
 3. Az sem mindegy, hogy gyógynövények használata mellett szedünk e rendszeresen valamilyen  gyógyszert, milyen gyógyszert? A gyógyszerkölcsönhatásokat kell figyelembe venni.
 4. És az sem mindegy, hogy mikor fogyasztjuk a gyógyteákat. Az esetleges kölcsönhatások kivédése érdekében.

Ez nagyon veszettül hangzik, de nem annyira vészes, mint azt első hallásra érezzük, viszont fontos megérteni a lehetséges kimenetel szempontjából.

A héten egy közeli településen a Szépkorúak hetén tartottam előadást a gyógynövények használatáról, a gyógyteák fontosságáról. Ebben a szép korban bizony gyakoribb a rendszeres gyógyszer használata, ezért beszéltem arról is, hogy milyen kölcsönhatásokra kell odafigyelni gyógynövény és gyógyszer között.

Mivel nem csak idős korban szednek az emberek gyógyszert, hanem már sokkal fiatalabb korban is előfordul a rendszeres gyógyszerhasználat, ezért jutott eszembe, hogy neked is elmondok egy-két hasznos dolgot a gyógyszereket illetően.

Mi az, hogy kölcsönhatás? 

A gyógynövényeknek, növényeknek, mindennek, amit megeszünk, megiszunk, van valamilyen hatása a szervezetre. A gyógyszereknek is van hatása. Ezek a hatások kölcsönösen hatnak egymásra is. Erősíthetik egymást, gyengíthetik egymást, provokálhatják egymást...

Gyógynövények fogyasztásának hatására

 • csökkenhet a gyógyszer (említhetnék étrendkiegészítőt, másik ételt is) felszívódása, vagyis nem éri el azt a szintet a vérben, ami szükséges lenne a megfelelő hatás kialakulásához.
 • növekszik a gyógyszer mennyisége, vagyis a szükséges koncentrációnál nagyobb koncentrációt ér el a véráramban és ezzel toxikus tünetek is előfordulhatnak.
 • késleltetett hatás esetén a gyógyszer csak később éri el a terápiás vérszintet. Ez akkor fontosabb, ha egyszeri gyógyszerszedésről van szó.
 • nagyobb mennyiségben fogyasztva, illetve a gyógyszerekkel együtt beszedve nemkívánatos mellékhatásokat okozhatnak.

Néhány példa:

 • ALOE VERA  és más hashajtó növények

A felgyorsult bélmozgások miatt lerövidül a gyógyszerek tartózkodási ideje a gyomor-bél csatornában, így azok hatékonysága csökkenhet.

 • LENMAG, mályvafélék, nyáktartalmú székletlazítók

A nyálkaanyagok megkötik a gyógyszert, csökkentik azok felszívódását és véráramban a koncentrációját.

 • ORBÁNCFŰ  – növényi antidepresszáns

Gyógyszerlebontó enzimek működését serkenti = a gyógyszerek szintje csökken a vérben, majd abbahagyása után hirtelen megemelkedik.

 • FOKHAGYMA, GYÖMBÉR - véralvadásgátló

Alvadásgátló hatásuk összegződhet alvadásgátló gyógyszerekkel, fokozva a vérzésveszélyt.

 • CSÍPŐS paprika, bors

Helyi vérbőséget okoz, a bélnyálkahártya vérbősége kedvez a gyógyszerek fokozottabb felszívódásának, így az általuk okozott pl. vérnyomáscsökkentés kifejezettebbé válik.

 • GALAGONYA virágos ágvég

Vérnyomáscsökkentő és koleszterincsökkentő hatású növény, keringési elégtelenség gyógyszereivel (digoxin) együttesen alkalmazva veszélyes mértékben lecsökkentheti a szívfrekvenciát.

 • BÍBORKASVIRÁG (Echinacea) – immunerősítő, Grapefruitlé

Gyógyszerlebontó enzimek tevékenységét gátolja, így a gyógyszer-felhalmozódás toxikus hatást eredményezhet. Egyes gyógyszerek májkárosító hatását fokozhatja.

A fent leírtak akkor okoznak problémát, ha az adott gyógynövényből rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztunk. Azért tartom ezt fontosnak leírni, mert hajlamosak vagyunk arra, hogy ha valamit felrobbant az internet, akkor azt éjjel nappal fogyasztani akarjuk, mert tuti.

Életrevaló útravaló tanácsom, hogy aki gyógyszert szed, terápiás jelleggel szeretne a gyógynövényekhez fordulni, az inkább kérdezze meg fitoterapeutáját, egyeztessen orvosával.

Egy apró trükk, ami nyilvánvaló, ha a józan eszünket elővesszük. A gyógyszert ne gyógyteával vegyük be, hanem előtte vagy utána egy-két órával. Ennyire egyszerű az első dolog, amit megtehetünk és máris nem hangzik olyan veszettül.

Egyébként meg soha semmiből nem kell túlzottan fogyasztani. A hétköznapi élet nem terápia. Változatosan kell táplálkozni, teát inni, ma ilyet, holnap olyat és akkor az információ bekerül a szervezetbe, de kárt, vagy haszontalanságot nem okoz. Gondot mindig a túlzásba vitt dolgok jelentenek.