Virágzanak a gyógynövények, ideje a füstölő kötegek elkészítésének. Erről már írtam korábban, olvasd el ezt is.

Beleszerettem a gyógynövények füstjébe. Mágia lengi körül, ahogy utolsó leheletével az első lélegzetvétellel elér a tudatunkig.

Az enyémben levendula, rozmaring, citromfű, menta, babérlevél és a mágikus izsóp van. Levendulához nagyon sok helyen hozzá lehet jutni, ha csak abból készíted, tökéletes.

Kora esténként jó a teraszon vacsorázni, beszélgetni, lenni, de a szúnyogok is szeretnek ott lenni. Ha kiszáradt a köteg, begyújtom és a parázs füstjével kifüstölöm őket. Esti kerti locsoláskor is velem van az izzó köteg és varázsló mozdulatokkal magam körül hessegetem a szúnyogokat. Vicces lehetek kívülről szemlélve, de hatásos, úgyhogy nevessenek. Bográcsozás, szalonnasütés után jó még a tűz körül maradni. Az izzó parázsra szórva a füstölő törmelékeit, a beszélgetés távoli helyekre röpít.

Füstölő gyógynövények
Füstölő gyógynövények
Füstölő gyógynövények, izzó füstölő

Tértisztításra is használhatjuk bent a lakásban, mert összeszedi a levegőben tanyázó bacikat, vírusokat, gombákat, molyokat. Viszont ki kell nyitni az ablakot, hogy a füst kivigye őket és ne maradjanak a lakásban.

A negatív érzelmeknek, mint pl. a stressz, félelem, harag, szomorúság, az evolúció során a túlélésben volt szerepük. Ma azonban tartós fennállásuk akadályozza működésünket, alkotókészségünket és betegségek kialakulásához vezethetnek.

Pozitív érzelmek hatására több dolgot veszünk észre magunk körül, jobban figyelünk kapcsolatainkra és kreatívabbá válunk, hozzáállásunk nyitottabb, pozitívabb, jobban ki tudjuk használni tudásunkat, készségeinket, képességeinket. Jobban bízunk önmagunkban, javul a problémamegoldó képességünk, könnyebben kapcsolódunk másokhoz, ezáltal összességében jobb teljesítményt nyújtunk a munkahelyen és a családban is.

A gyógynövények füstje egy természetes stresszoldó lehetőség. Tisztítja a légutakat bent és a teret kint. A növény utolsó lélegzetvétele, mielőtt füstjével eltűnik a semmibe, és még ezzel is minket gyógyít.

A gyógynövények csodája, hogy még akkor is gyógyítanak, mikor füst formájában az égre szállnak.

Használhatjuk tértisztításra bent a házban, magunk körül kint a szabadban, és beszippantva illata járja át a légutakat és takarít szelíden.

Füstöléskor minden elem együtt. A növények, mint a Fa elem képviselői. A körforgást kezdjük innen. Ha nincs fa, a Tűz nem tud égni. A fa táplálja a tüzet. A tűzben elégnek a gyógynövények, elég a Fa és Föld lesz belőle. A hamu lemegy a föld mélyébe, ásvány (Fém) lesz belőle és ásványokkal teli forrásokkal Vízként kerül a felszínre.

Rituálémon a vizet a tea itala képviseli. A gyógynövény újjászületése a körforgásban. Lassan, csukott szemmel kortyolom, miközben kint ülök a teraszon. Érzem a füstölő gyógynövények illatát és érzem, hogy az utolsó méreg is elszáll.

Megtisztulás.

Füstölő gyógynövények, izzó füstölő
Füstölő gyógynövények, izzó füstölő

Nemcsak füstölő kötegeket, hanem a szárított növényeket is használhatjuk füstölésre.

KAMILLA – milyen lehet kék illata? Van valami emlék a forrázat gőzéhez, ugyanakkor a tűz hozzáad egy egészen különleges édes, gyümölcsös, fiatalító illatot.

BORSMENTA – a frissítő menta illata megmaradt a füstben is. A menta nyugalmat árasztó illata erősíti a kamilla harmóniáját.

BODZABOGYÓ – a füstölő gyógynövényeket, hogy ne égjenek meg idejekorán, érdemes gyantával keverni. Én most arra voltam kíváncsi, hogy ha gyanta helyett szárított gyümölcsöt teszek, annak cukortartalma helyettesítheti e a gyantát. Várakozáson felüli az eredmény. Édes íze, illatával segít a lelki terheket enyhíteni és a füstjében is érezni lehet ezt az erőt.

LEVENDULA – az édes illatok ellensúlyaként vajon mit hoz ki a levendula keserűen aromás illata? Ahogy a kamilla, a levendula is megosztó az embereknél. Teája, illóolaja csökkenti a belső feszültségeket, serkenti az emésztést. Hozzátéve a többiekhez frissíti az illatokat, gondolatokat.

Így tettem sorba egymásra a növényeket és vártam a varázslatot. Nem tudok betelni a gyógynövények határtalan erejével.

Vannak teáim, teakeverékeim, melyek füstölésre is alkalmasak. Ilyen az ERDŐ nevű mesélő teám. Minden összetevőjét (fahéj, édeskömény, gyömbér, rozmaring, borsmenta, kardamom, damiána, édesgyökér, zsálya, szegfűszeg) használják térfüstölésre, vagy gyógynövényes cigaretta készítésére. További növények közül itt válogathatsz.

A füstöléssel a növény lelkét engedjük elszállni, a növényi részt átalakulni. A füsttel az utolsó lehetőség, hogy a növény a gyógyító erejéből még átadjon információt.

A gyógynövényekkel való füstölésre éppúgy meg kell teremteni az énidőt, mint a teázásnál, a növények begyűjtésénél, szárításánál, virágvizek készítésénél, ahhoz, hogy minden begyűjtött információt át tudjon adni.

Ahogy a gyógynövény lelke felszáll és táncot jár füstje, az pazar művészet.