Márciusban voltam egy akupunktúrás szakmai napon, ahol Dr. Rideg Sándor hagyományos kínai orvoslással is foglalkozó orvos természetgyógyász tartott előadást arról, hogy valójában mi is az a HASHIMOTO és létezik e autoimmunitás, vagy a szervezet intelligensebb, minthogy saját maga ellen forduljon?

Pajzsmirigybetegségek a XIX. században jelentek meg az ipari forradalom után, amikor megváltoztak az étkezési szokásaink. Létrejöttek ásványokban, jódban és cinkben szegény étrendek, valamint előtérbe kerültek a nehézfémek használata, például higanytömések a fogászatban, gyárak nehézfémterhelése a természetes vizekben, levegőben.

Az emberi szükségletek kielégítése, a minél többet minél olcsóbban, télen is nyári étkek igénye, az élelmiszeripart olyan élelmiszerek forgalombahozatalára ösztönözte, melyekből kivontak tápanyagokat, mást vagy hasonlót tettek a helyére, nem természetes érési folyamatokon megy végig…stb…, megborítva a természetes táplálékot.

Anyagcserefolyamatok nem léteznének tápanyag nélkül és mivel a pajzsmirigy az anyagcserefolyamatokat szabályozza, a pajzsmirigy egészséges működéséhez elengedhetetlenül szükséges az egészséges tápanyag. Enélkül nem tud létezni.

A táplálékon kívül a pajzsmirigy működését zavarja a kimerült szervezet, érzelmi megterhelés (félelem), alacsony kortizolszint, D-vitamin hiány, nehézfémterhelés, hormonális egyensúlyzavar, az éhezés, a tápanyaghiány, a cukorbetegség, a pajzsmirigy működését károsító vegyületek szervezetbe jutása (nehézfém).

Hogy működik a pajzsmirigy?

Ha kevés hormont termel (alulműködik), az azt jelenti, hogy az anyagcserefolyamatokat le kell lassítani a szervezetben, az energiát szebb időkre kell tartogatni.

Ha a pajzsmirigy sok hormont termel (túlműködik), akkor azt az üzenetet küldi, hogy energiára van szükség, glükóz kell. Hol ez az üzenet, hol az az üzenet, ez így van jól, mert az életünket sem ugyanazon a szinten éljük, ezért ha például félünk, akkor pihenő üzemmódra állít, ha nagyon lelassulunk, akkor fel kell pörgetnie.

De az nem jó, ha hosszútávon mindig ugyanaz az üzent, mert akkor valamibe belesüppedtünk. Általában túl sokáig tartó félelmek, aggodalmak, depressziók alulműködésre késztetik a pajzsmirigyet.

Ha túl sokáig félünk, akkor a pajzsmirigy arra ad utasítást, hogy kevés hormont kell termelni, alacsony működésre kell beállni, az anyagcserefolyamatokat minimálisra kell csökkenteni, túlélésre kell törekedni. Hosszútávon gyulladásba kerül a pajzsmirigy. Félelem a COVID vírus miatt, illetve annak valós következményei a jövőt illetően, sokaknál be fogja dönteni a pajzsmirigy egészséges működését, ha nem készülünk rá tudatosan. A pajzsmirigy nem megfelelő működése egy háromlábú szék egyik lába. Ha kirúgjuk, magaután rántja a másik két lábat is. A stresszt kezelő mellékvesét és a nemi szervek hormonális működését.

A fentieken kívül létezik egy titokzatos betegsége a pajzsmirigynek, amit az orvostudomány autoimmunbetegségnek nevez. Ez a Hashimoto.

Az előadáson elhangzottak szerint azonban nem létezik autoimmunitás. Testünk sokkal intelligensebb. „A test nem támad önmagára, az immunrendszer nem zavarodik össze és nem támadja meg a saját szerveket! Ez ugyanúgy igaz a pajzsmirigyre, mint minden egyéb szervre. Az autoimmun betegség téves elmélet, a páciens testére mutogatva elvonja a figyelmet az igazságról.”(- dr. Rideg Sándor)

Az „autoimmun”pajzsmirigy betegségek hátterében 95 %-ban egy új vírusfertőzésről (EBV) van szó, ami gyulladásba hozza pajzsmirigyet és 5 %-ban ionizáló sugárzás okozza a problémát.

Ionizáló sugárzás: A gyógyításban használt ionizáló sugárzásra (röntgensugárzás, sugárkezelések, radioaktív jódkezelés) a legérzékenyebben a pajzsmirigy reagál. Az ionizáló sugárzó anyag, amikor bekerül a szervezetbe, részt vesz az anyagcserefolyamatokban, miközben bomlik és a bomlás során keletkező sugárzás közvetlenül az élő sejteket éri. A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek a szervezet anyagcseréjét – a sejtek anyagcseréjét is beleértve! – szabályozzák.

Az Epstein Barr Vírus (EBV) a megelőző években nem létezett. Ez a vírus sokáig a májban lappang, míg el nem indul a pajzsmirigy felé és belépve a pajzsmirigy szöveteibe, gyulladást okoz. A pajzsmirigy ezzel a vírussal áll harcban és az alulműködő pajzsmirigy tünetből pajzsmirigy gyulladás lesz. Ezt a háborút nevezi az orvostudomány Hashimoto betegségnek, melyről, mint autoimmunbetegségről beszél.

Pedig a pajzsmirigy a vírussal (EBV) küzd, ezért van gyulladásban, és nem önmaga ellen támad, ezért ebben a küzdelemben kell segíteni, és a megoldást a természetben kell keresni.

A pajzsmirigy működését támogató megoldásokat kell előtérbe helyezni. Ezek lehetnek gyógynövények, gyógynövényalapú étrendkiegészítők, gyógyító élelmiszerek. Meg kell nézni, hogy mi az, ami a pajzsmirigy egészséges működéséhez kell, mi az, ami vírusölő, természetes gyulladáscsökkentő. Támogatni kell, hogy ereje legyen megküzdeni a betolakodó vírussal, mikrotápanyagot kell biztosítani neki, hogy helyre tudjon állni a sérült pajzsmirigyszövet, és megszűnjön a gyulladás. Ki kell vezetni a nehézfémeket, a vírusok hulladékait és felélénkíteni a pajzsmirigyhomon termelését.

További támogatásként lehet bevetni az akupunktúrás pontkombinációk használatát akár tűvel, vagy az akupresszúra eszközeit alkalmazva. Az akupresszúrás kezelést konzultáció előzi meg és csak személyesen tudom elvégezni, így abban online nem tudok segíteni.

De nézzünk szét egy kicsit a gyógynövények között és készítsünk egy finom teát!

foto: teaharmonia.hu 

A növények, melyekből teát készíthetünk, elsősorban a folyadékpótlás eszköze, de a tea táplálék is, nem a vizet helyettesíti! A jól megválasztott növények olyan anyagokat tartalmaznak, melyek a szervezetünkből eltűntek, megfogyatkoztak vagy legyengültek. Ezek által az anyagok által finom ösztönzést adunk a szervezetnek, hogy visszaálljon az egészséges rend.

Finom ösztönzés azt jelenti, hogy apró információt adok, amikkel támogatni tudom, hogy ne legyen beteg, vagy ha beteg lett segítsem meggyógyulni. Azt a gyógyulási folyamatot segítsem, amelyet a szervezetem választott ki. Nem a tüneteket elnyomni, hanem segíteni az általa választott útban. A betegség nem egyik napról a másikra alakult ki. Természetes megoldásokkal a javulás is hosszabb folyamat. Ezért legyen célunk az egészség megőrzése és nem a betegség kezelése!

Mire van szüksége a pajzsmirigynek?

Elpusztítani az Epstein Bar vírust – cink, réz
Megvédeni az endokrinrendszert – cink, B-vitamin
Stabilizálni az endokrinrendszert – króm
Hormontermelődés segítése, stabilizálása – Mangán, Magnézium,Szelén, Tirozin
Immunrendszer reakciót stabilizálni – D3-vitamin

Szétnéztem a boltom polcain, mi van, amiből válogathatunk a pajzsmirigy esetében?

Rooibos – Magnézium, Réz, Cink
Citromfű – vírusölő
Édesgyökér – vírusölő
Áfonyalevél – mangán, króm
Áfonyabogyó – Magnézium
Csalán – réz, vízhajtó, kiviszi a méreganyagokat
Lucerna – Magnézium, réz, szelén, jód
Bodzabogyó – Tirozin
Sárgarépa pehely – Magnézium, Króm
Cékla pehely – Magnézium, Réz

Moringa – gazdag olyan antioxidánsokban és vegyületekben, amelyek javítják a pajzsmirigy egészségét.

Ezekből az ajánlásokból nagyon finom teát tudsz kedvedre keverni, miközben tudod, hogy a pajzsmirigyedet is simogatod vele!

foto: teaharmonia.hu

Kedvedre keverj az összetevőkből, 1 teáskanálnak vegyél egy adagot. A vizet forrald fel 100 fokra és öntsd le vele a teakeveréket. Hagyd állni 10 percig, vagy 15 percig! Szűrd le és kész, ihatod.

Amikor teheted menj ki a napra, vedd hozzá a D3 vitamint, vegyél mély levegőt egy fa tövében, ő megtisztítja a levegőt a környezetében és nyugalomban idd meg a rendkívüli teát, amit azért készítettél el, hogy magaddal törődj!

A pajzsmirigy működését ezen túl olyan gyógynövényekkel is támogathatod, melyek a félelmed, az aggódásod, a depressziód mértékét csökkentik, illetve személyreszabott teakeverék összeállítását és teljes terápiát lehet felállítani a gyógyulás érdekében, de ehhez kérd szakember segítségét (pl. fitoterapeuta, pszichológus)!