A nyári nap melege mostanában igen tüzes kedvében volt. Nem lehetett kint megmaradni, még estére sem frissült, hiába mentem ki, nem volt oxigén, nem kaptam levegőt. Mozdulatlan volt minden. Ez a mozdulatlanság sok embernél fejfájást okozhatott, mindenkinél pedig nyomott hangulatot, kedvetlenséget, semmit nem akarok csinálni érzést. Ez a semmihez sincs kedvem elfeledteti, hogy vizet kellene inni, de még ezért sem akarok megmozdulni. Meg egyébként is, annyi vizet ittam, mást se csinálok, csak iszok. Nem mozdulok, hagyj békén!

Este kimentem a tornácra, hogy meglocsoljam a muskátlikat, gyógynövényeket, zöldségeket. Locsolom őket reggel, locsolom este, olykor napközben, ha valamelyiket nagyon megsajnálom és mégis, mintha semmi sem történne. Lógatják leveleiket, földjük száraz, szomorkodnak, túlélnek. Pedig itatom őket, de nem mozdulnak, hagyjam őket békén.

Extrém meleg volt. Valamire mégis jó. A szélsőségek megmutatták, a természet láthatóvá tette, hogy mi történik, amikor például az arra érzékenyeknek fáj a fejük.

Fejfájással nagyon sokan küszködnek. Fáj tompán, fáj élesen, fáj szúrósan, fáj hányingerig, fáj lázasan, fáj a lelki stressztől, belső feszültség miatt. Fáj, mert magas a vérnyomás, fáj, mert öröklött. Fáj a homlokon, fáj a halántékon, fáj a tarkón vagy a fejtetőn. Ezer és egy lehetőség, ami kínoz.

De miért és mit lehet tenni?

Ma már nem vitatjuk, tudjuk, két pólusú a világ. Van igen-nem, nő-férfi, kint-bent, lent-fent, mozog-áll, hideg-meleg, öröm-bánat…stb… A kínai orvoslás az egyiket Yin-nek, a másikat Yang-nak nevezi. Az egyik feltételezi a másikat, a másik nem létezik az egyik nélkül, örök mozgásban, változásban vannak. A kettőből születik a harmadik, az EGY, a LÉT = a három, háromnia, harmónia, ami a folyamatos egyensúlyra való törekvést jelenti. Tökéletes egyensúly nincs, csak rövid ideig. Az arra való törekvés azonban örök, mert mindig minden változik és semmi sem állandó.

Az utóbbi napokban eszméletlen meleg volt, a Yin (a vér) mozdulna, mozogna, de nem iszunk eleget, nem termelődik megfelelő mennyiségben és a Yang (az energia) mozgatná, de nincs mit. A Vese nem tud elegendő vizet adni a Májnak (nem iszunk eleget), hogy kellő mennyiségű vérrel lássa el a Szívet, a víz nem tudja eloltani a Szív tüzét, a Szív energiája nem tudja megmozgatni a vért. A Szív dobog örökké, nincs megállás, de csak üresen. Hiába locsolunk, a meleg azonnal felszippantja, eltűnik, nem elég.

A fej a YANG meridiánok gyűjtőhelye, mindegyik az arcon randevúzik. A YANG a férfias erő, a mozgás, az ENERGIA, ő hozza a változást, a meleget, ő a NAP, az idő ura.

A fejen a Yang energia útjában „igazoltatópontok”, barrierek vannak. Ha ezek a kapuk zárva vannak, az Energia a zárt ajtókon nem tudja a Vért kellő mennyiségben áttuszakolni.  Ez a küzdelem fájdalom formájában jelentkezik az inakban, izmokban, szempanaszokat okoz, kibírhatatlan fejfájást.

Ezek a kapuk, barrierek a tarkón, a homlokon és a halántékon találhatók, KI KELL NYITNI!

Nyakszírti barrier három fontos pontja a Szél kapuja, a Némaság kapuja és az Agy bejárata a tarkón.

A Yang energia leszállítását akadályozó kapuk a halántékon. Ha ez beragad, a fentről érkező szállítmány (vér) felhalmozódik, ami szemproblémát, izomrángást, fülzúgást, nagyothallást eredményezhet.

A Yang energia felszállását akadályozó kapuk a homlokon. Ha itt a vér nem tud a fejtetőre feljutni az úttorlasz miatt, szintén fájdalom formájában jelez a szemöldök felett, a szem körül, homlokon.

A fejfájást okozhatja máj, epe, gyomor, vese, tüdő és a bélrendszerben megrekedő energia.

Segíts magadon, ha fáj a fejed!

Ami minden esetben segíthet:

Keresd meg a nyakszírtcsont kidudorodása alatt a tarkón a Szél tavát a fejbiccentő- és a trapézizom tapadása között egy mélyedésben. Ott van a tó. Ha fáradt a szemed a vezetéstől, ha magas a vérnyomásod, fáj a fejed, zúg a füled, agyi érelmeszesedés esetén a vérkeringés nem megfelelő, ragadd meg ezt a pontot. 

Keresd meg a szemöldök belső végénél lévő két kis mélyedést, a Bambuszgyűjtés pontját.

Egyik kezed hüvelykujjával és mutatóujjával fogd meg a tarkón lévő két pontot, a másik kezed hüvelykujjával és mutatóujjával fogd meg a szemöldökvégi két pontot.

Csukd be a szemed, végy egy mély levegőt, hajtsd hátra a fejed és a tarkói két pontra gyakorolj nyomást a két ujjaddal, miközben a szemöldöködnél lévő ujjaiddal óvatosan segíted a fejed hátra hajtani. Fújd ki a levegőt és ereszd el az ujjaid nyomását. Mély levegő, nyomj rá a tarkói pontokra, segíts a szemöldöknél! Fújd ki, engedd el a nyomást! Ismételd 5 percig. Mély levegő, fújd ki! Nyomj rá, engedd el! 5 perc!