Fejfájással nagyon sokan küszködnek. Fáj tompán, fáj élesen, fáj szúrósan, fáj hányingerig, fáj lázasan, fáj a lelki stressztől, a belső feszültség miatt. Fáj, mert magas a vérnyomás, fáj, mert öröklött. Fáj a homlokon, fáj a halántékon, fáj a tarkón vagy a fejtetőn. Ezer és egy lehetőség, ami kínoz.

De miért és mit lehet tenni?

Ma már nem vitatjuk, tudjuk, két pólusú a világ. Van igen-nem, nő-férfi, kint-bent, lent-fent, mozog-áll, hideg-meleg, öröm-bánat. A kínai orvoslás az egyiket Yin-nek, a másikat Yang-nak nevezi. Az egyik feltételezi a másikat, a másik nem létezik az egyik nélkül, örök mozgásban, változásban vannak.

A kettőből születik a harmadik, az EGY, a LÉT = a három, háromnia, harmónia, ami a folyamatos egyensúlyra való törekvést jelenti. Tökéletes egyensúly nincs, csak rövid ideig. Az arra való törekvés azonban örök, mert mindig minden változik és semmi sem állandó.

Az ember a Nap energiáját veszi magához az ég felől és közvetíti a föld felé. Ez az energia a fejen még nagyon intenzív Yang, óriási energiabomba, majd ahogy halad lefelé, veszít erejéből és a lábakhoz érve egyre kevésbé van benne szufla, szinte mozdulatlan, egyre inkább Yin lesz belőle. Aztán ez a mozdulatlan Yin energia elindul felfelé, halad a fejtető felé és lesz belőle Yang, majd újra lefelé, felfelé, lefelé, felfelé, normális rendjében.

A nyári nap melegben a Yin (a vér) mozdulna, mozogna, de nem iszunk eleget, nem termelődik megfelelő mennyiségben és a Yang (az energia) mozgatná, de nincs mit. A Vese nem tud elegendő vizet adni a májnak (nem iszunk eleget), hogy kellő mennyiségű vérrel lássa el a Szívet, a víz nem tudja eloltani a Szív tüzét, a Szív energiája nem tudja megmozgatni a vért. Hiába locsolunk, a meleg azonnal felszippantja, eltűnik, nem elég.

A fej a YANG meridiánok gyűjtőhelye, mindegyik az arcon randevúzik. A YANG a férfias erő, a mozgás, az ENERGIA, ő hozza a változást, a meleget, ő a NAP, az idő ura.

A fejen a Yang energia útjában „igazoltatópontok”, barrierek vannak. Ha ezek a kapuk zárva vannak, az Energia a zárt ajtókon nem tudja a Vért kellő mennyiségben áttuszakolni rajta.  Ez a küzdelem fájdalom formájában jelentkezik az inakban, izmokban, szempanaszokat okoz, kibírhatatlan fejfájást.

Ezek a kapuk, barrierek a tarkón, a homlokon és a halántékon találhatóak.

Nyakszirti barrier három fontos pontja

  • a Szél kapuja, 
  • a Némaság kapuja és
  • az Agy bejárata a tarkón.

A Yang energia leszállítását akadályozó kapuk a halántékon.

Ha ez beragad, a fentről érkező szállítmány (vér) felhalmozódik, ami szemproblémát, izomrángást, fülzúgást, nagyothallást eredményezhet.

A Yang energia felszállását akadályozó kapuk a homlokon.

Ha itt a vér nem tud a fejtetőre feljutni az úttorlasz miatt, szintén fájdalom formájában jelez a szemöldök felett, a szem körül, homlokon.

Segíts magadon, ha fáj a fejed!

Ami minden esetben segíthet:

  • Keresd meg a nyakszirtcsont kidudorodása alatt a tarkón a Szél tavát a fejbiccentő- és a trapézizom tapadása között egy mélyedésben. Ott van a „tó”. Ha fáradt a szemed a vezetéstől, ha magas a vérnyomásod, fáj a fejed, zúg a füled, agyi érelmeszesedés esetén a vérkeringés nem megfelelő, ragadd meg ezt a pontot.
  • Keresd meg a szemöldök belső végénél lévő két kis mélyedést.
Fáj a fejed? Így segíts magadon!
Fáj a fejed? Így segíts magadon!

Egyik kezed hüvelykujjával és mutatóujjával fogd meg a tarkón lévő két pontot, a másik kezed hüvelykujjával és mutatóujjával fogd meg a szemöldökvégi két pontot.

Csukd be a szemed, végy egy mély levegőt, hajtsd hátra a fejed és a tarkói két pontra gyakorolj nyomást a két ujjaddal, miközben a szemöldöködnél lévő ujjaiddal óvatosan segíted a fejed hátra hajtani. Fújd ki a levegőt és ereszd el az ujjaid nyomását. Mély levegő, nyomj rá a tarkói pontokra, segíts a szemöldöknél! Fújd ki, engedd el a nyomást! Ismételd 5 percig. Mély levegő, fújd ki! Nyomj rá, engedd el! 5 perc!