A mesék régen nem a gyerekeknek szóltak, hanem a felnőtteknek, a felnövekvő generációnak, akik ismerkedtek az élettel, annak örömeivel, nehézségeivel, és azzal, hogyan küzdjenek meg a konfliktusokkal az életben.

Akkoriban nem voltak pszichológusok, nem volt közösségi média, de voltak bölcsek és közösségek, ahol a tűz mellett, a közös időben meséltek. Ezekben a mesékben gyönyörű szimbólumokkal értették meg a fiatalokkal, hogy az élet nem habos torta. Az ember fejlődése útján számtalan próbát kell, hogy kiálljon, és ehhez az ősök tapasztalatait nem árt, ha meghallgatjuk. Ezeket a tapasztalatokat mesékbe, történetekbe szőtték bele, hogy könnyebb legyen a tanítást elfogadni, befogadni, megérteni.

Ezeket az ősi meseszimbólumokat szeretném feleleveníteni, hogy elgondolkodhassunk ezekről a tanításokról, vagy beszélgethessünk róluk gyermekeinkkel, barátainkkal, szüleinkkel, ismerőseinkkel - egy finom tea mellett.

A Mesélő Teák ezeket a régen feledésbe merült meseszimbólumokat közvetítik a ma embere számára.

Életrevaló útravaló: a mesék tanítása az ősök hagyatéka

Megszületésükhöz több út és felismerés vezetett.

A teák az életemben amolyan kultúrmissziós feladat. Fitoterapeutaként azt szeretném elérni, hogy ne csak betegség idején teázzunk, és ne csak télen, hanem nyáron is, sőt egész évben. A teázás kulcs az egészséghez, aminek a megőrzéséhez az idő múlásával egyre több időt kell fordítanunk.

Életrevaló útravaló: a mesék tanítása az ősök hagyatéka
Életrevaló útravaló: a mesék tanítása az ősök hagyatéka

Ahhoz, hogy ezt elérjem, kitaláltam, hogy a magyar népmesék meseszimbólumait, és azok tanításait jelenítem meg a teák csomagolásán.

A mesékben gyógyító erő lakozik, hogy az elénk érkező feladatokkal meg tudjunk birkózni. Az életfeladatok megoldásához kapcsolódó érzelmeket, lelki feszültségeket fejezik ki, mely a tudatunk számára nem mindig nyilvánvaló, és sokszor magunktól nem ismerjük fel. A mese az a kulcs, amely az új megoldások ajtaját tárja fel előttünk, mert a mesék mindig rólunk szólnak.

Sokan vannak a felnőttek között, akik a magyar népmesei tanításokat nem ismerik, ezért úgy gondoltam, ha a teákat felöltöztetem ezekkel a szimbólumokkal, közelebb kerülhetnek őseink hagyatékához, az ősi tudáshoz és a teákat is megszerethetik.

A Mesélő Teák a legfinomabb teáim közül valók, melyeknek a csomagolásán megjelenik a felnőtteknek szóló életrevaló útravaló, amiket a gyerekek még értenek, ám a felnőttek már elfeledtek.

Életrevaló útravaló: a mesék tanítása az ősök hagyatéka

És mivel a gyerekek értik, ezért őket kértem meg, hogy rajzoljanak az egyes szimbólumokhoz illusztrációt. Ezek a rajzok a Mesélő Kártyákon jelennek meg, amelyek segítségével a meseszimbólumokat véletlenszerű sorrendbe rakva, összeolvasva újabb és újabb mese formálódhat.

A gyerekek szeretnek kitalált meséket hallgatni és ők maguk is szeretnek fantasztikus történeteket kitalálni. A Mesélő Kártyák segítségével könnyebben telik majd a betegségben töltött idő, vagy vidámsággal telik meg a szabadidő.

A Mesélő Teák segítségével a gyerekek játékosan szerethetik meg a teát és már gyermekkorban beépülhet a tudatukba gyógyító ereje anélkül, hogy betegséghez kötődne a teaivás.

Nagyon jó játék a kártyák segítségével mesélni egymásnak - felnőtt a gyereknek, gyerek pedig a felnőttnek - a mai rohanó világban, amikor alig szánunk időt egymásra.

A Mesélő Teákat a magyar mellett angol nyelven is megtalálod.