A Rooibos Council híreit olvasgatva találtam egy érdekes cikket, miszerint a Rooibos tea fogyasztásával egyedülálló bőrfiatalítás lehetséges. Lehetséges?

A rooibos tea eddig is nagy kedvencem volt, sokat lobbizok mellette, mert sokan ítélkeznek felőle negatívan, miután sikerült egy pocsék filteres rooibossal találkozniuk ezáltal általánosítva a róla kialakított véleményt, miszerint fúj…Pedig nem fúj. Sőt! Mint fitoterapeuta a teák összeállításánál szeretem alapteaként használni, mert táplálja a szöveteket, segít a felépülésben.

A Nelson Mandela Metropolitan University két tudósa, Prof. Maryna de Venter és Dr. Trenvok Koekemoer kutatásokat végeztek és megállapították, hogy a rooibos képes lelassítani az öregedési folyamatokat és az azzal együtt járó betegségek kialakulását, illetve sakkban tartja a ráncokat.

A kor előrehaladtával természetes folyamat indul el a test zsírszöveteinek átrendeződésében, elsősorban a has területére. Ez a zsírszöveti átrendeződés lehet összefüggésben az időskori betegségek kialakulásával, mint szív- és érrendszeri betegség, II. tip. cukorbetegség, illetve rák.

A bőr elveszti a bőr alatti zsírréteget és ez eredményezi a ráncokat, beesett szemet. Azokról a helyekről, ahol zsírnak kellene lennie átrendeződik olyan területekre, ahol nem kellene, megváltoztatva ezzel az egészséges egyensúlyt, és az ember egészségi állapotát.

A két tudós bebizonyította, hogy a Rooibosnak megvan az a képessége, hogy helyreállítsa az öregedő sejtek funkcióját és mind a zöld rooibos, mind az erjesztett rooibos képes megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől (= nem képes a sejt ellensúlyozni a káros szabadgyökök hatását a szervezetben). Amolyan anti-aging támogató. (Japánban a hosszú élet italaként említik.)

Hogy kiderüljön mennyi Rooibos teát kell fogyasztani ahhoz, hogy öregedésgátló hatása érvényesüljön, illetve, hogy belsőleg vagy külsőleg alkalmazva hatékonyabb-e, még további kutatásokat kell elvégezniük és 2018-ig alátámasztaniuk az állításaikat.

Addig is igyunk sok Rooibos teát, főzzünk vele, készítsünk belőle krémeket, arcvizeket, hogy szépek maradjunk, ameddig csak lehet.