Hamarosan lehet gyűjteni a csipkebogyókat. 🙂 Na jó, odébb van még az, de az elhatározásnak időben meg kell születnie. 🙂

Akinek van otthon szárított egész csipkebogyója, egy kis kitartással férjen hozzá a magokhoz. Nincs túl sok isten patikájában, amiben megtalálható a lecitin, de ebben az olajos magban igen. Nem kell nekünk szóját enni, hogy hozzájussunk, van nekünk saját növényünk. Illóolajakat, zsíros olajakat tartalmaz a magocska és rögtön ott van benne a lecitin, mint telítetlen zsírsav, emulgeálószer, ami segít a zsíroknak, hogy hasznosuljanak. Minden sejtnek szüksége van rá, az agynak különösen. Az olajok és a lecitin mellett E-vitamin van benne. Májvédő vitaminnak is szokták nevezni. Védi a sejtekben elhelyezkedő zsírokat a szabadgyökök károsító hatásától. Véd a máj elzsírosodásától, védi a terhességet, az érrendszert. Zsírban oldódó vitamin. Hát nem fantasztikus a természet? Adja az E-vitamint és rögtön mellé odateszi a zsírokat is, hogy be tudjanak épülni. A zsírok mellé letermeli a lecitint, ami a sejtek mélyéig segít a zsírok hasznosulásában. Micsoda rendszer! Nem tudom, csak engem kápráztat el a természet csodája?  És itt van, bárki számára elérhető, annyi van belőle, hogy kiírtani nem lehet.

Csipkebogyó magját akartam Hamupipőkét megszégyenítő módon kiválogatni az összetört bogyókból. A magokból lisztet őrölni, a lisztből kenyeret készíteni. Olyan szépen indult, mint a mesékben és zsupsz a fatál megbillent, a törlemények szétrepültek. Azt a magasságos…..t.! De hogy én ma még egyszer nem állok neki csipkebogyóból magot szedni, az tuti. Majd ha megint megihlet Hamupipőke.

Aztán csak megihletett Hamupipőke és megcsináltam a csipkemaglisztet és belőle a kenyeret. Hamupipőke a fasorban sincs hozzám képest. Mire a szárított csipkebogyókat összetörtem, különválogattam a szöszöket, a csipkehúst és a magokat…, kitartás kellett, hogy még a kenyér is elkészüljön.

A szöszöket nem tudom mire lehet felhasználni, én Miaszöszt csináltam belőle, aki figyel. 

A magok őrlőbe kerültek és mivel olajos mag, ez látszik a liszten is.

Olvastam valahol egy internetes áruház oldalán, hogy olajmentesített! csipkebogyómaglisztet lehet vásárolni. Minek kell kivonni belőle azt, ami benne van? Hasznos összetevői az illóolajok, a zsíros olajok. Benne van a lecitin is, mint természetes zsírszerű anyag, az agy kenőanyaga, karbantartja a szervezet zsírháztartását. Amit a természet megteremt olyannak, amilyen, abból miért kell kivenni bármit is? Ha valaki érzékeny rá, akkor ne egye! Keressen más alternatívát! …

E kis kitérő után vissza a kenyérhez. A kenyér nem csak csipkemaglisztből készült, hanem búza liszt, tönkölybúza rozsliszt, tökmagliszt, hajdinaliszt és koriandermagliszt (ez újabban nagy kedvencem!) és a szokásos, ami egy kenyérsütéshez kell (víz, élesztő, cukor, só). Fini lett!