KONDURANGO

Marsdenia condurango

A növény a dél-amerikai Andok-hegységben őshonos, Ecuador déli részén, a nyugati lejtőkön, Peruban és Kolumbiában.

A condurango hatóanyagai közé tartozik a kvercetin, koffeinsav, fahéjsav, kumarinok, rutozidok, szaponarin

Javasolt fogyasztási mennyiség napi 3 x 1 csésze tea (1 tk condurango kéreg, 3 dl víz, 5 perc főzés)

Ha tinktúrát készítünk belőle, akkor  2×3 ml/nap

A RÁKBETEGSÉG

az egész világon előforduló jelenség

Sajnos hiába mutatnak előrelépéseket a kutatások, az eredmények azt mutatják, hogy a betegek száma egyre emelkedik. A figyelem a természetes megoldások felé irányul és így találtak rá a condurango-ra is, állítólag egy indiai nő megpróbálta megmérgezni az elviselhetetlen fájdalmakkal élő rákbeteg férjét.

Különböző vizsgálatokat végezve úgy tűnik, hogy a méhnyakrák sejtekkel szemben is képes citotoxicitást (sejtmérgezést) kiváltani.

CONDURANGO

és az emésztőrendeszer

Jótékony hatását emésztőrendszeri problémák kezelésénél emelik ki. Gyulladáscsökkentő, keserű hatóanyaga serkenti az emésztőenzimek és a gyomornedv termelődését, használják emésztési zavarok, hányinger, gyomorgörcs, gyomor nyálkahártya gyulladás, gyomorfekély, anorexia esetén, növeli az epe mennyiségét, megszünteti a bélgázosodást. Nyugtatja az idegrendszert, elősegíti a menstruációt.

Szöveti tenyészetekben kimutatták a gyógynövény vizes kivonatának vírusellenes hatását.

DOKUMENTÁLT KUTATÁSOK

JAVARÉSZT

Segíti az emésztést azáltal, hogy keserű serkentő anyagként növeli az emésztőnedveket. Enyhíti az émelygést, a hányást, nyugtatja az idegrendszert, enyhíti a gyomorfájdalmat, görcsöket, gyomorfekélyeket és segíti az epehólyag, a máj és a hasnyálmirigy munkáját.

A Condurango olyan vegyi anyagot (conduritol) tartalmaz, amely befolyásolja a cukrok lebontását és felszívódását az étkezéskor, képes csökkenti a vércukorszintet.

DOKUMENTÁLT TULAJDONSÁGOK

ÉS ELLENJAVALLAT

Kutatás által dokumentált tulajdonságai: antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, gyulladásgátló, gyomor stimuláns

Hagyományos felhasználású dokumentumok alapján: adaptogén, alternatív, fájdalomcsillapító, étvágycsillapító, keserű, epenövelő, keringési stimuláns, menstruációt elősegítő.

Ellenjavallat: egy esetjelentést tettek közzé, hogy egy ismert latexallergiás beteg allergiás reakciót mutatott a condurango teára. Ha allergiás lenne a latexre, akkor legyen körültekintő a növény használatát illetően.

VARRÓ ALADÁR BÉLA

a condurango

Varró Aladár Béla (1881-1956) Gyógynövények gyógyhatásai című 1941-ben megjelent könyvében így ír a Condurangoról:

„A fa kérge képezi a drogot, ennek a Közép-Amerikában honos, nem nagytörzsű fának. Hatóanyaga: conduranging glycosida, kevés illóolaj, mézga, kaucsuk és condurit alkohol.

Értékes gyomorerősítő. Étvágygerjesztő, különösen ha ez lesoványodásnál válik szükségessé. Gyomor és bélgyulladás esetében is jó hatással van. Különösen erős dohányzók látják ilyen esetben hasznát. Gyomorráknál az állapot javulását tapasztalták (közérzés, táplálkozási kedv, hányási inger csökkenés), májráknál is kedvező kísérletek folytak a kéreg porával vagy tinktúrájával. Rákgyanús mellcsomók eseteiben külsőleg is ajánlják.

A hazai sárga tárnics pótolhatja ezt a külföldi drogot.”