Ez a fűszeres bodzabogyószirup jó szolgálatot tesz télen a királyi időszakban, és mivel finom, a meleg napok frissítő italát is elkészíthetjük belőle.

A BODZABOGYÓ (25 g) sok olyan hatóanyagot tartalmaz, melynek segítségével fokozza az anyagcserét, flavonoidjai gyulladáscsökkentő, vírusölők, nyálkaanyaga, cseranyagai védik a nyálkahártyát. Ez azért fontos, mert a szájüreg nyálkahártyája lesz az első védelmi vonal a betolakodókkal szemben, vigyázni kell rá. (Egyébként minden nyálkahártya épsége nagyon fontos, ami a szervezetünkben megtalálható!)

Ha lekvárt, szirupot készítünk a bodzabogyóból, akkor tisztítja a tüdőt, csillapítja a lázat és immunerősítő.

Tudtad, hogy a bodzabogyó Tyrosint tartalmaz? A Tyrosin a pajzsmirigyhormon előállításához szükséges. A szervezetünk képes ennek előállítására, de a félelem, ami mostanság a világra telepszik, a pajzsmirigyet kikészíti és arra készteti, hogy a szervezetet alulműködésre állítsa be. Ez nem tesz jót az immunrendszernek, mert így lassulnak az anyagcserefolyamataink, nehezebb lesz a vírus ellen a küzdelem, a félelem miatti stressz miatt a mellékvese kimerülhet, túl sok stresszhormont kell gyártania a védelmed érdekében.

A bodzabogyószirup, amit most megosztok veled nem az egyetlen megoldás, hanem része a megoldások tárházának az egészség érdekében, főleg mikor királyi előkelőség van a környéken.

A szárított bodzabogyó ideális a recept elkészítéséhez, ahogy általában a szárított gyógynövények használata is teához, mert koncentráltabban vannak benne a hatóanyagok.

Lássuk miből mennyire lesz szükségünk, hogy életed legjobb szirupját elkészítsd.

A recept

Végy egy csipetnyi porított szárított ÉDESGYÖKERET. Nem kell a csipetnél több, mert nagyon édes és a szirupban lesz még méz is (vagy cukor).  Azon túl, hogy immunerősítő, vírusölő, gyulladáscsökkentő, segít a félelmek elleni küzdelemben.

FAHÉJ (egy rúddal) erősíti a véráramlást, a vírus elleni védekezésünket.

SZEGFŰSZEG (4  szeg) antibakteriális, fertőtlenítő hatása miatt, a tüdő erősítésére és mert passzol ízében az előtte lévőkhöz.

MÉZ  (125 g), vagy finomítatlan nádcukor.

GYÖMBÉR (1 vastagujjnyit nyersen szeletelj bele), ne hagyd ki!!! A végén kandírozott bodzabogyós fűszeres gyömbérszeleteink lesznek, amit megehetünk.

A bodzabogyót és a fűszereket lassú tűzön 2,5 dl VÍZZEL kezd el főzni. A mézet NE tedd még bele! Ha cukorral készíted, az belemehet és együtt főzheted a többiekkel.

(Most látom, hogy de jó fej vagyok a leírást illetően. Jó recept, ami a fűszerezéssel kezdődik? Jó! Meg tudjuk csinálni? Meg! 🙂 )

Kis idő múlva  a bodzabogyók megpuhulnak. Addig főzd, amíg már azt látod, hogy nem a vízben úsznak a bogyók, hanem annál sűrűbben vannak. A szirup gyöngyözve fő, amikor jó.  Ha puha a bogyó és úgy látod elég sűrű is, akkor kapcsold le a tüzet, hagyd hűlni, szűrd le, végül keverd hozzá a mézet. Ha cukorral készítetted, már nem kell bele méz. Nem halmozzuk az élvezeteket, csak szeretjük!

Télidőben minden nap egy teáskanállal kapjál be a szirupból, ezzel is támogatod az immunrendszeredet!

Tipp: teát, kávét, koktélt, joghurtot, fagylaltot is ízesíthetsz ezzel a rendkívüli bodzabogyó sziruppal! Sőt, a szürletből visszamaradt bodzabogyókat se dobd ki, mert a következő teád elkészítésekor fel tudod használni!

JÓ IDŐBEN FRISSÍTŐNEK:

Egy üvegpohár aljára önts a bodzabogyó szirupból annyit, amennyit egy szörpből öntenél. Tegyél bele citrom- és narancsszeleteket, friss mentaleveleket, kicsit törd össze őket egy fakanállal, majd öntsd fel vízzel! Ha nagyon meleg van és jólesik, tehetsz bele jégkockát is!

Na, megcsináltad? Milyen lett? Ugye milyen finom?