Meleg napokon, amikor a testünk is felmelegszik, érdemes nem csak jégkockával hűtött teákra gondolni, hanem olyan növényekre, melyek hatóanyaguknak köszönhetően hűtik a szervezetet.

Anélkül, hogy tudnád melyek ezek a növények, az egyik ismertető jegy az íz. Mégpedig a keserű! Ne rohanj el! Tudom, nem szeretjük, de várj még! Meglátod, megéri!

Nagyon keveset fogyasztunk keserű ízű dolgokból, talán ösztönösen azért, mert bizonyos értelemben nem erősíti a szervezetet, nem építi, hanem inkább méregtelenít, hozzájárul a szövetek leépítéséhez, bomlásához, a felesleges zsíros kilók eltüntetéséhez, segíti az emésztést, eltakarítja a gyulladást keltő baktériumokat. Tehát inkább redukáló hatása van, a hevítő folyamatokat kordában tartja, lehűti az érzelmeket.

A keserű ízű növények szárítják a szöveteket, ezért ellensúlyként jó az édes ízzel kombinálni, mely táplál, szövetépítő, fiatalító, nedvesítő íz és hűt is. Harmóniát fog teremteni, ezért segítségül hívjuk szirup formájában. A keserű a szív íze (keserű gyógynövények) és az édes ízzel lehet erősíteni a gyenge szívet. Miért? A kínai gyógyászat 5 elem tana szerint az édes íz a Lép/Gyomor páros íze és az ételekkel, italokkal bevitt tápanyagokból általuk nyert energiával a Szív a megtermelt, megfelelő mennyiségű vért könnyebben keringésben tudja tartani, rendben van a vérnyomás, sőt az alvás is pihentetőbb ezáltal.

Ebben a gyógynövényes koktélszirupban olyan gyógynövények vannak, melyek kimondottan keserűek. Kivonószerként és keserűt ellensúlyozó édes ízként a barna nádcukrot használtam, mely hő hatására majd megolvad és egy pici vízzel felmelegítve fogja elvégezni azt a feladatot, hogy a gyógynövényekből kivonja a szükséges hatóanyagokat (az édes íz ozmózis hatása).

Alapvetően egy gyógyszirupot készítünk, amit ezúttal örömmel fogunk kortyolni és ha eddig nem rohantál el fejvesztve a keserűség hallatán, eztán se tedd, mert most jön a recept, ami megváltoztatja az egész életed. 😀 😀 😀 A nyári teafogyasztáshoz fűződő viszonyodat mindenképp. Én sem szeretem a keserű ízt, de ebben a koktélban szinte észre sem veszed, mégis benne lesz.

Szárított hozzávalók:

Azért jó szárított hozzávalókból készíteni, mert azok a szárítás során elvesztették nedvességtartalmukat, a hatóanyagok koncentráltan vannak jelen (nincsenek a víz által felhígulva) és erőteljesebb lesz a gyógynövényszirupunk. Minden összetevője gyomorerősítő, az emésztési energiánkat támogatja, takarító team. Nem véletlenül gyomorkeserű a gyomorkeserű, de ne essünk túlzásba. A kínai gyógyászat szerint a keserű a szív íze, az ízek közt a keserű az uralkodó, tehát ha keserűt iszunk, erős lesz a szívünk.

De mérték legyen az érték! A túlzott keserű fogyasztása kellemetlen mellékhatásokkal jár: túlzott szájszárazság, rugalmatlan erek, hajhullás, kóros testsúlyvesztés, hányinger. Igazság szerint, annyi keserűt nem tudunk jóérzéssel megenni, hogy ez előforduljon, de gondolj csak arra, hogy a zöld tea, fekete tea, szóval a színes teák koffeinje is keserű hatóanyag, és mértéktelen fogyasztása okozhat ilyen tüneteket.

Egyenlő arányokban:

  • grapefruithéj
  • narancshéj
  • citromhéj
  • pitypang gyökér
  • bíborkasvirág gyökér
  • édesgyökér
  • fehér ürömfű
  • cickafarkfű
  • orvosi zsálya

Ezeket a hozzávalókat a boltom polcáról választottam.

Te is válogass kedvedre a nálam megtalálható hozzávalókból.

Tegyük a lábasba a gyógynövényeket és töltsük fel annyi barna nádcukorral, hogy ellepje, majd öntsük fel szűrt vízzel, amíg szintén ellepi. Lassú tűzön melegítsük kb. 20 percig. Sohase forraljuk!  Szép lassan, ráérünk! Egy éjszakát is pihentethetjük, hogy a hatóanyagok jól kioldódjanak, majd újra melegítsük fel és szűrjük át vászon szűrőn. Más szűrőn is átszűrheted, de a vászon szűrő segítségével az utolsó cseppet is megnyered. Például ilyennel.

Ezt a szirupot jó előre elkészíteni, akár már nyár elején, hogy amikor kell, elővesszük és már használhatjuk is. A túlzott keserű íz hányingert kelt, elég belőle egy-két evőkanálnyi/3 dl frissítő. Épp csak annyi, hogy ne legyen túlzottan keserű, de ott legyen az a titkos összetevő, amitől ütős lesz a nyár esti üdítő.

Az elkészült keserűen édes szirupot alkoholmentes vagy akár alkoholos (gyógynövény) koktélokhoz is használhatod. Légy kreatív, használd a fantáziádat.

És még mondja valaki, hogy gyógynövényekből nem lehet finom italt készíteni! 🙂

Ha további TEAkészítő Műhelytitkokra is kíváncsi vagy, akkor csatlakozz a következő online workshopra.

A keserű íz a szervezetünk nagy takarítója, testünk meghálálja a gondoskodást, a nagytakarítást. Egy évben kétszer, tél után tavasszal és nyár után ősszel érdemes méregteleníteni. Sokszor meg van a szándék, csak a kellő bátorság hiányzik. Ehhez nyújtok segítséget egy online tanfolyam keretén belül.