Az indián nyár után most már tényleg itt van az ősz. Az ősz 1. (szeptember – indián nyár) + 2.  (október és november)  hónapja az az időszak, amikor már minden megérett és készen áll az aratásra. Ebben az időszakban hűvös van, a növények magányos külsőt öltenek. 

A természetre a lassulás, a megnyugvás, a sokféleség jellemző. A zöld mellett a színes falevelek az őszt idézik. A természet lelassul, aludni készül. De mielőtt elaludna még szép ruhába öltözik. Színes falevelekkel dicsekszik. Nyugodt harmónia jellemzi, fesztelen párbeszéd. Elköszön mindenkitől, elmondja mit tanult az élettől. 

A nap lenyugvóban, az esszencia átalakulóban. Még ébren, de már majdnem alszik. Ősz van, a Fém elem, a szervek körforgásában a Tüdő és Vastagbél időszaka. 

Az élethez oxigén kell. A szervezetben a Tüdő a lélegzetvétellel és a táplálékból nyert erőt, energiát a vérereken át eloszlatja a szervezetben és biztosítja saját vérellátását is.

A tüdő a lélegzetvétellel nyitja és zárja a bőr pórusait. A bőrön keresztül segíti az immunrendszert, a bőrön keresztül párologtatja el a méreganyagokat, nedvesíti a bőrt. Ha a Tüdő gyenge, a lélegzetvétel erőtlen, kevesebb oxigén jut a szervezetbe. Egyre hidegebb van és a külső hideg összehúzza a bőr felszínét, akadályoztatva a tüdő munkáját, s ha így van, a bőr nem lesz szép rugalmas, hanem száradunk, mint a falevél. Ha a bőr nem tud rendesen párologtatni, a tüdő is gyenge, a védekezőrendszer ereje csökken, megfázás kerülget. 

Az ősz íze, a Tüdő segítője a csípős yang energia. Élénkíti a légzést, oldja a nyálkát, elősegíti az energia áramlását. A tüdőbe behatolva megtisztítja azt a nyálkától, javítja az emésztést és serkenti a vérkeringést. Ha megnyitjuk a bőr pórusait izzadást okozó csípős melegítő alapanyagokkal, a megfázás kiűzhető, a tüdő erősíthető.

A napsütéses órák száma, az optimizmus melege egyre kevesebb, eljön a befelé fordulás ideje. Többször vagyunk szomorúak és már nem látjuk olyan optimistán a történéseket. A hosszú ideig tartó szomorúság gyengíti a Tüdőt, gátolja a tüdőlebenyek szétterjedését. A szomorúság általában a bizalom, a biztonság hiánya, ami állandó készenléti állapothoz vezet a sérülésektől való félelem miatt. A biztonság hiánya miatt kialakuló belső feszültség következtében gyakran tartjuk vissza a lélegzetünket, mely legfőbb oka lehet széken ülő megrekedésünknek és a székrekedésnek.  

Milyen egyszerű őszi teendőkkel készíthetjük fel a szervezetünket, hogy a tél közeledte ne okozzon problémát?

  • Korlátozd az olyan ételek túlzott fogyasztását, mely hűt és túlzott nedvességet termelnek (déli gyümölcsök, cukor, tej). Ez a nedvesség a Tüdőben halmozódik fel, ami gyengíti a tüdő által biztosított védelmi rendszert, és nátha, gyakori megfázás képében fog segíteni az egyensúlyt helyreállítani. 
  • Lélegezz lassan és mélyeket! Lassan engedd be a hideg levegőt, hogy legyen ideje a légutakon felmelegednie. A rövid és gyors légvétel összerántja a hörgőket, de még az életed fonalát is. A lassú és mély kitágítja, meghosszabbítja életed. 
  • Érzelmileg maradj nyugodt és békés. Élvezd az ősz magányt árasztó szürkeségét. Figyelj oda az ősz nehézségeire, szomorúságaira, engedd át magadon, de ne ragadj bele.
  • Kényeztesd a bőröd meleg, gyógynövényes fürdőkkel: hársfa, kakukkfű, bíborkasvirág, körömvirág, kamilla

Készülj a hosszú télre kedvesem, mert hosszú lesz a tél én úgy hiszem!

A következő részben a Fém elemhez és a csípős ízhez kötődő gyógynövényeket vesszük sorra.