AZ ÚTON EGYEDÜL MEGYÜNK, DE JOBB EGYÜTT MENNI EGYEDÜL 

Végére értem az őszi léböjt napoknak. Eltelt öt nap, hatodik nap reggelén vagyok. A ráhangolódó napok után szombaton kezdtem el a böjtöt.

Az őszi léböjtöt azért szeretem, mert tele vagyunk valódi nap által megérlelt gyümölcsökkel. Szőlő, alma, körte, szilva, cékla, répa.

A böjt alatt méregtelenítő (vagy salaktalanító) teakeverékem összetevői csalánlevél, mivel ez vese és vértisztító és radikálisan takarít, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, tisztítja a teljes emésztőrendszert. Aranyvessző, a vizelet kihajtására, bodza és kökény, mert fogyaszt, mezei zsurló, mert a húgyutakat fertőtleníti és most sok szutyok ürül a pisivel és végül pitypang simogatja a májam.

Méregtelenítő teakeverék és fürdősó a léböjt alatt.

A böjt alatt a bőrömre is külön figyelmet szenteltem kávézaccból, cukorból és olívaolajból készített testradírral. A bőr az egyik kiválasztó szervünk, ezen keresztül is méregtelenít a szervezet az izzadsággal. Ha fürödtem, fürdősót tettem a vízbe, amit könnyen el lehet otthon készíteni. Bázispor, szódabikarbóna, néhány kényeztető virágszirom, illóolaj és lehet lazulni. Gyertyát el ne felejts gyújtani. Csak úgy a relax kedvéért.

A böjt alatt elegendő folyadékot kell fogyasztanunk és alapos béltisztítást kell végeznünk az első két napban legalább. Ez elég szar kérdés és sokan kihagyják, de akkor, hogy úgy mondjam szart se ér az egész.

A böjt alatt megtanultam, hogy jöjjek ki a semmiből és a kevéssel is elégedett voltam. Hihetetlen, hogy micsoda mértéktelen mennyiséget tudunk megenni, amire nincs szükség.

A böjt alatt ízületeink és mozgásszerveink is újra formába hozhatók.

A böjt alatt megtanultam, hogyan lazítsak és fedezzem fel a mozgás örömét. Egy kis mozgással nem csak a vérkeringést gyorsítjuk fel, hanem olvadnak a zsírok is. Nem kell a mozgást túlzásba vinni, nem teljesítménytúrán vagyunk. Akinek magas a vérnyomása inkább sétáljon. Akinek alacsony a vérnyomása az inkább aktívabb mozgást válasszon.

A böjt alatt egészen más, érzékibb viszonyba kerülhetünk saját testünkkel. Meg érzékenyebbek is lehetünk. Máskor el tudunk számolni tízig, ilyenkor nem biztos, erre készülj fel. A méreg azonnal kijön.

A böjt alatt érzékszerveink kiélesednek, így sokkal többet fogunk érzékelni, mint azelőtt. A VilágSzép!

Böjt után vissza kell térni a normális egészséges étkezéshez.  De nem úgy, hogy mától újra azt eszem, amit korábban. A fokozatosság elve érvényesül. Az emésztőszervek pihenőállásban voltak, ébreszteni kell őket finoman, különben ingerültek lesznek.  ( A böjt alatt nem volt széklet, csak pisi. )

Böjt után nyers alma jó alaposan megrágva. Lehetőleg mi rágjuk meg és ne akarjuk megúszni reszeléssel. A nyál járja jól át és rágjuk pépesre. Aztán egyre több olyan ételt ehetünk, ami megmozgatja a bélrendszert. Darált lenmag cukormentes szilvalekvárral, saláták, teljes kiőrlésű kenyerek kissé megszáradva, barna rizs, zöldségek nyersen vagy párolva, tojássárga…

Böjt után egy alma nagy élmény. Aki megtanulja falatról falatra élvezni az ételt a sokkal kevesebbtől sokkal többet kap.

Böjt után felhasználtam az utolsó napra kicentrifugázott zöldségek húsát. Céklából majonézes salátát készítettem. Finom, ha magad készíted a majonézt. Pár gerezd fokhagyma, borsikafű. Isteni! A káposzta húsából káposztás köles készült.

léböjt utáni időszakra a visszamaradt zöldséghúsokból salátának

Böjt után jobb keveset vagy egyáltalán nem enni, mint sokat vagy silány ételt. A silány étel az elhízás és a 2. típusú diabétesz felé vezető modern út. Semmi mindig van, sőt legtöbbször egy kis jó is akad.

Böjt után a felépítési szakasz egy 5 napos kúránál minimum 2 napig tart, általában a böjt napjainak számának a fele. Húst csak ezután együnk.

Böjt után sokkal könnyebbnek érzem magam, mintha pehelysúlyú lennék. Nagyon jó érzés. Szemmel láthatóan vékonyabb vagyok, bár ennek csak ideig óráig örülhetek, hiszen ahogy a szilárd táplálék bekerül újra az étrendembe, néhány visszajön. De nem mind! 🙂 És ha figyelek az étkezésre, mozgok és pihenek, akkor  a tavaszi böjtöt már kevesebb kilóval kezdhetem.

Nekem az a tapasztalatom a böjt kapcsán, hogy két év után beállt az az ideális testsúly, amire az én vázszerkezetem kalibrálva van.  Ennél véknyabbnak nem kell lennem. Jól érzem magam a bőrömben.

Legközelebb tarts velem! Az úton egyedül megyünk végig, de jobb együtt menni egyedül. Találkozzunk tavasszal/ősszel az első teli holdat követő fogyatkozásnál. Figyeld a workshopjainkat,  tudj meg többet miért és mikor jó böjtölni, hogyan indulj el az úton.  Akik eddig velem tartottak, mindenki jól érezte magát.