A szaglás elengedhetetlen az emberi élet számára. A túléléshez éppúgy, mint a múló örömökhöz. Az illatok közvetlenül az agyba jutnak el. Nincs cenzúra, nincs szűrő, nincs semmilyen védelem, mint más érzékszerveink, a látás vagy hallás esetében. Ha egy illatot megérzünk azonnal befolyásolja életműködésünket, közérzetünket, viselkedésünket.

Az ORGONA illata mágikus és úgy hírlik tündérországba, a mennyei világba viszi az embereket. A szeretet szimbolizálja. ENYHÍTI A FÁJDALMAS EMLÉKEKET ÉS VISSZAÁLLÍTJA AZ ÖRÖMÖT. Illata egyszerre tiszta és hangulatos, virágos méz árnyalattal. Jázminszerű frissessége nevetésre késztet.

A növényi részeket reggel kell leszedni, amikor legmagasabb illóolaj tartalmuk. A levendula virágát még teljes kinyílás előtt. A kamillát akkor, mikor fehér sziromlevelei már szoknyát formáznak.

Rézüstben végzem a lepárlást. A réz katalizációs hatása okán aromában lényegesen gazdagabb párlatot kapunk. A lepárlás során a kupolában és páracsőben szabad gőzmolekulák repkednek és ütköznek egymással. A réz ezeknél az ütközéseknél elősegíti az aromaanyagok kialakulását, továbbá megköti a nem kívánatos anyagokat és tisztítja a párlatot.

A párlat vagy virágvíz hasznos mellékterméke az illóolaj készítésnek, melyben rengeteg gyógyerő van. Így különösen, hiszen az illóolaj még nincs elválasztva a virágvíztől. A víz és az illóolaj szétválik egymástól. Az olaj filmszerű rétegként úszik a víz felszínén. A kamillának sötétkék illóolaja jól látható. A kék színt az olaj kamazulén tartalma adja, mely igen erős gyulladáscsökkentő.

Az illóolajakat leggyakrabban desztilláció útján nyerik. Ez az egyik legegyszerűbb módja és butított verzióját otthon is megcsinálhatjuk, kipróbáltam. A növényi részeken áthaladó gőz az illóolajat magával ragadja. Mivel a víztől az olajat nem fogom tudni elválasztani, ezért virágvíz lesz a végtermékem.

Az igazi illóolajok előállításához nagyon nagyon sok virágra, levélre van szükség. Van, hogy szárítva nagyobb az illóolajtartalma a növénynek, van hogy kevesebb. Egy csepp rózsaolajhoz például 30 kinyílott virágot dolgoznak fel. 1 liter narancsvirágolajhoz ezer kiló kézzel gyűjtött virágra van szükség.

Az illóolajokat mindig valamilyen oldószeres hígítással szabad használni! Ezért a virágvizem máris használható, de további hígítással sem veszít értékéből. Kiváló bőrápolók, gőzölő szerek, arclemosók, frissítők.