A méhecskék begyűjtik a nektárt és enzimekben gazdag mirigykivonataikkal dúsítják. Erre a folyamatra elengedhetetlenül szükség van, mert a méhek ezáltal teszik a mézet az emberi szervezet számára gyógyító táplálékká. Amikor betegek vagyunk, a szervezetünkből hiányzik a szénhidrátbontó enzim. A méhek ezt a hiányzó enzimet beleteszik a mézbe a mirigykivonataikkal.

A cukor a szervezetnek az energiatermelésben játszik szerepet. El kell égnie! Önmagában azonban nem tud elégni, ásványi anyagokra van szüksége. Ha nincs ásvány, nincs égés. A cukorbetegség egyik oka, hogy nincs a szervezetben elegendő ásványi anyag és enzim. A méz együtt tartalmazza mindezt. (Mozogni is kell!!) Magas ásványianyag-tartalma van, enzimeket tartalmaz, proteineket, aminosavakat, nyomelemeket, vitaminokat, szteroidokat és hormonokat a megfelelő kötésben, a megfelelő mennyiségben, hogy beépülhessenek a szervezetünkbe.

Sok ezer éve használjuk édesítésre, gyógyításra, de használatát kezdtük elfelejteni. Nagyon sok cukrot akarunk fogyasztani és az igények kielégítésére megjelentek a finomított cukrok, illetve álcukrok, amivel nagyobb kárt teszünk, mint hasznot. Üres energiák, melyek felborítják az anyagcsere folyamatokat és ennek következménye a cukorbetegség. Az álédesítők bejuttatják az információt a szervezetbe, a szénhidrátbontó enzimek felsorakoznak, várják, hogy kézen fogják a cukrot és csak várnak, mert szénhidrát nincs, amit a sejtekhez kéne vinniük. A vérben túl sok lesz az inzulin, miközben cukor egy szál sem. A máj megbolondul, nem tudja a szénhidrát anyagcserét elvégezni.

A valódi mézeknek magas energiatartalma van, melyek gyorsan hasznosíthatók a szervezet által. Nem borítja fel az anyagcserét, tartalmazza a beépüléshez szükséges enzimeket, ásványokat, vitaminokat. Terápiás alkalmazási területei jelentős ásványianyag-tartalmának és a benne lévő enzimeknek köszönhető. Gyorsítja a lábadozók gyógyulását, használjuk vérszegénység, méregtelenítés, meghűlés, húgyúti panaszok, alvászavarok, sebek, görcsök, emésztési zavarok, allergia… ellen. Édes íze meggátolja bizonyos tünetek kifejlődését, semlegesíti más toxikus ételek hatását. Nedvességet kölcsönöz a tüdő szárazságának, ezért kiváló légúti panaszok esetén alkalmazása. Csillapítja az érzelmi viharokat. Kiválóan hidratál, a száraz bőrt regenerálja, táplálja a felületi sejtréteget, aktiválja a hajszálerekben a vérkeringést. Minden egyes ember felépítése különbözik a másiktól. Mindenkinek más az energia-egyensúlya. Egészsége megőrzése érdekében ezt figyelembe kell venni.

Méhészeti termékek, melyek a terápiás kezelés során alkalmazhatók:
VIRÁGPOR – A virág digitális lenyomata. Minden információ benne van, ami a növény életéhez szükséges. Az ember számára fontos fehérjeforrás, mivel 22 aminosavból 20-at tartalmaz. Olyat, mint az arginin, mely a növekedésért felel, hisztidint, mely a belélegzett oxigén beépüléséért felel, lizin, mely segíti a vörösvérsejtek megújulását és a kalcium beépülését. …. A fehérjék mellett találunk benne cukrokat, zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antibiotikumot és egy speciális enzimet, mely az emberi sejtekben is fékezi a sejtek öregedését.

MÉHPEMPŐ – A pici méhek táplálékául szolgál, illetve a méhkirálynő egész életében méhpempőt fogyaszt, hogy termékeny legyen és jól fejlett. A méhpempő sikerrel alkalmazható azok számára, akik gyerkőcöt szeretnének, de a sors kicsit türelemre inti őket. Milyen érdekes, hogy a magyar nyelv a női gyermeket kihordó szervet épp méh-nek nevezi? Ami persze nem annyira érdekes, mint inkább fantasztikus, hiszen a magyar nyelv beszélő nyelv, nyelvében őrzi a titkot, csak figyelni kell rá. A méhpempő nagyon érzékeny fényre, hőre, hamar romlik. Fehér színű, zselés anyag. Nem annyira édes, sokkal inkább szúrós savanyú ízt érzünk, ha szánkba vesszük. Nagyon kevés elég belőle, hogy jó közérzetet biztosítson, immunstimuláljon. Terhesség alatt érdemes fogyasztani. Öregedés, depresszió, kimerülés idején kiegyensúlyozottá tesz.

MÉHVIASZ – megfázás idején rágcsáljuk rágóként.

MÉZHARMAT – kevés pollentartalma van, mivel nem virágról gyűjtik a méhek, hanem fák leveleiről. Olyan fák leveleiről, amelyek különböző tetvek, rovarok váladékával, ürülékével van tele. Ezek a rovarok felszívják a növényből a táplálékot, az emésztőrendszerükön áthalad és a méhek lecsapnak rá. Kicsit furcsább íze van, mint amit általában egy méztől megszoktunk, de értékes és érdemes megszokni ezt is.

KAPTÁRLEVEGŐ

A méhcsalád által kibocsájtott meleg megtartja az ember 36 fokos hőmérsékletét. A mikro vibrációk a méhek szárnyrezegtetésével jönnek létre és jótékony hatást fejtenek ki a közérzetre, működésre, immunvédelemre és a szervezet regenerálására.