Bevallom őszintén, én sem olyan régen használom a teakeverékeimben. Tudtam, hogy jó és mire való, mert fitoterapeutaként használom a receptúrák összeállításánál különféle betegségek kezelésére. De a saját teámba, hogy csak úgy élvezetből igyam?…, ezt alig 1-2 éve.

Édesgyökér – A titkos összetevő

Amikor a vevőim bejönnek a teaboltba és KEVERD KEDVEDRE teát vásárolnak, olykor belekerül az édesgyökér, ez a különös „édesség”. Ha emellé beleteszik a hibiszkuszvirágot, nincs szükség további ízesítésre. Nem kell cukor, nem kell méz, se citrom vagy citromlé. Az édesgyökér édesíti a teát, a hibiszkusz pedig savanyít rajta.

Megfigyeltem, hogy azoknál a vevőknél, akik úgy jöttek vissza, hogy a tea, amit kedvükre kevertek nagyon finom volt és szinte elájulnak; ezekben a teákban egy közös összetevő volt. Mégpedig az édesgyökér. És úgy hidd el, hogy minden teánál, amibe belekerül vagy amiben eleve benne van, megjegyzik, hogy ez nagyon finom. Csendben is maradhatnának; mondhatnának semmit is. De nem! Mondják és kérik.

Én ezt kevertem most – Goji levelek, mate tea, rózsaszirom, homoktövis, bodzavirág és édesgyökér

Tudod miért? Elárulom a titkot. Hajolj közelebb, megsúgom! Most vált világossá számomra is, ahogy elvégeztem a hormonegyensúly tanácsadói tanfolyamot. Ekkor esett le a tantusz.

Nem azért szeretik, mert télen segít a légúti problémákon. Nem azért, mert csökkenti a gyomorsavtermelést, vagy mert görcsoldó és csillapítja a hascsikarást, vagy enyhít a premenstruációs problémákon. Ezért a tulajdonságáért hálásak, de nem fog visszajönni, hogy ez nagyon durván finom volt, kérek még.

Hanem azért, mert minden ember stresszel és ez komoly terhet ró a mindennapjainkra. Ilyen világot élünk. Van aki tudja kezelni, van aki nem. Stresszes életmódot folytatunk, aminek az a következménye, hogy a szervezet anyagcseréje felborul, a mellékvese kimerül, mert annyi kortizolt termel, hogy Te életben maradj, hogy előbb utóbb besokal és feladja. A kortizol pedig nem engedi a hormonegyensúlynál oly fontos progeszteront érvényesülni.

Ez a stresszhormon, a kortizol alapvetően jó, szeretjük. Ha nem lenne és nem termelődne, belehalnánk lelkünk háborús helyzetébe. Van ám egy nagy igazság: A jóból is megárt a sok.

A kortizol, ha sok, pofátlanul kipicsázza a nemi hormonokat (má’ bocs), mert most épp arra nincs szükség, hogy te teherbe essél. De ez lenne a legkevesebb, nem mindenki akar gyereket. Ugyanakkor ez lehet a legnagyobb gond annál, aki épp gyereket szeretne.

Maradjunk annál a ténynél, hogy szeretjük, mert a kortizolnak köszönhetően a stressz nem öl meg és ahhoz, hogy az őt termelő mellékvesénk ne merüljön ki a gyártásban itt van nekünk az ÉDESGYÖKÉR, ami a kortizol szervezetből való kiürülését lassítja, ezáltal kevesebbet kell termelnie, mégis jelen van.

Érted már, hogy miért jönnek vissza a vevőim és miért számol be mind egytől egyig arról, hogy ez a tea annyira, de annyira finom volt? Egy zacskó erejéig folyamatosan kapja a szervezete az infót. Icipici mennyiségben, de kapja és az édesgyökér kezeli a stresszt.

A kortizol gyártási ideje lerövidül, békén hagyja a nemi hormonokat, szerelem van, szex van, boldogság, de legalábbis a VilágSzép.

Hát ezért jönnek vissza a vevők. És ők nem tudják, csak én tudom és most már Te is, hogy miért. És hidd el a felét sem mondtam még el, hogy miért.