– mondja a magyar szólás. Vagyis most! Addig szép, míg fiatal.

Most készíthetünk igazán ízletes rózsaszirupot teás koktélokhoz.

1. Tölts meg egy befőttes üveget rózsaszirommal, néhány karika citrommal!

  • Piros és illatos rózsát válassz, hogy minél intenzívebb illata és íze legyen majd a szirupunknak.
  • A befőttesüveget töltsd tele a rózsaszirmokkal. Ne sajnáld! Tunkold meg!
  • A citromkarika azért kell bele, hogy a rózsa ízét és színanyagát könnyebben elő tudjuk csalogatni. Nem kell bele sok, mert nem akarjuk elnyomni a rózsát. Egy-két szelet.
Rózsaszirup készítése
Rózsaszirup készítése

2. Vegyél elő egy fakanalat, favillát, koktélokhoz használt törőfát,

és jól törd meg a szirmokat, hogy a sejtfalak megtörjenek és a szirmok kezdjék kiadni a sejtnedveiket. Minél egészségesebb szirmok, minél fiatalabbak a szirmok, annál lédúsabb, finomabb lesz. A szirmok összeestek és mindjárt nincs tele az üveg. Ezért mondtam, hogy bátran tegyél bele szirmokat.

3. Öntsd fel mézzel a befőttesüveget 

úgy, hogy a rózsaszirmokat teljesen ellepje + egy kicsit többet! Hogy milyen mézet használj? Csakis igazit, termelőtől! Ne legyen túl intenzív illatú a méz, mert a rózsa érdekel minket. Lehet egy kicsit folyósabb, de ha nem az, nem baj, mert ha vízfürdőbe állítod, akkor veszít a tartásából és még jobb lesz a mézes kivonatunk, mert a langyos méz könnyebben dolgozik a rózsával. Legyen mondjuk akácméz.

Rózsaszirup készítése
Rózsaszirup készítése

4. Meleg, de naptól védett helyen hagyd állni, hogy a méz kivonja a szirmokból a sejtnedveket!

A meleg ez esetben jót tesz, nem kell eldugni sötét helyre. Hagyjuk dolgozni a mézet!

5. Pár nap múlva szűrd le!

1-2-3 nap múlva, amikor már látod, hogy folyósabb lett a méz, szűrd le a rózsaszirmokat. A nap melegétől és a rózsa sejtnedveitől folyékonyabb lesz a méz, de ha nem és már három nap is eltelt, akkor melegítsd fel vízfürdőben és szitán szűrd át. Ha zavar a fémszűrő, akkor használj bambusz szűrőt, vagy pamutszűrőt, vagy a fém szitába tegyél nagyobb gézlapot.

5. Szedj újra friss rózsaszirmokat és az első rózsás mézsziruppal öntsd fel, 

citromkarikát már nem kell beletenni. Hagyd érni 1-3 napig, majd újra szűrd le! Szedj megint friss rózsaszirmokat, öntsd fel az immár kétszeres töménységű rózsás mézsziruppal és hagyd érni újabb 1-3 napig.

Miért 1-3 napig, ha a 3. napra érik be? 

Mert ha sietős és dolgod van, vagy már lassan levirágzik a rózsa, vagy bármi indokod lehet, akkor simán jó ha egy napig ázik a rózsa. A több nappal finomabb, de ha most ennyi fér bele, akkor ennyi ideig áztatod és jól van úgy is. Ha lesz több időd, akkor majd hagyod tovább ázni. Egy nap áztatásnál érdemes estére mindig vízfürdőbe tenni, hogy felgyorsítsuk a folyamatokat.

6. A mézes rózsaszirmokat tedd egy üvegbe és teához használd fel!

Nincs szívem kidobni a méztől leszűrt rózsaszirmokat. Egyrészt gyönyörűek a méztől csillogó szirmok, másrészt miért is dobnám ki, ha teát készíthetek belőle. Minden egyes leszűrt szirmot gyűjts össze egy üvegbe. A méztől konzerválódik, nem romlik, de ne tartogasd, nehogy bepenészesedjen. Inkább idd meg!

Nagyon finom rózsa illatú teánk lesz, ha semmi mást nem csinálsz vele, csak felöntöd vízzel.

  • 1 ek mézes rózsaszirom,
  • 2,5 dl 80 fokos víz
  • 10 perc áztatás

Válassz egy elegáns üvegpoharat, tegyél bele egy-két-három jégkockát, mentalevelet, citromkarikát és Helló nyár!

Rózsatea rózsaszirupból

A háromszoros erősségű rózsaszirupot felhasználhatjuk rózsás teás más koktéljainkhoz, hogy szépek és fiatalok maradjunk.

Használhatsz cukrot is a szirup elkészítéséhez? 

Persze. Jó minőségű, finomítatlan barna nádcukorral. Tedd a rózsaszirmokat a befőttesüvegbe a citromkarikákkal együtt és önts fel előzőleg felforralt vízzel. A vizet ne fedd le, hogy a klór el tudjon párologni. Hagyd pár óráig (mondjuk 4 órán át) ázni a szirmokat addig amíg szép vörös színű lesz a víz. Ne tovább, mert az állott vízben megposhadhatnak. Szűrd le egy lábasba. Tegyél hozzá finomítatlan barna nádcukrot és melegítsd olvadásig.

Ebbe a rózsás cukros vízbe tedd az újabb rózsaszirmokat (citromkarika már nem kell bele) és melegítsd össze. Ne forrjon fel! Hagyd állni egy éjszakát, majd leszűröd, újabb rózsaszirmok és jöhetnek a befejező mozzanatok. Addig melegítsd a cukros rózsát, amíg kezd sziruposodni. Elvileg már szinte szirup így is. Szűrd le és öntsd üvegekbe.

Rózsatea rózsaszirupból

A friss rózsaszirom mézben vagy nyerscukorban eloszlatva torokgyulladás vagy szájsebek ellen hasznos, nyáron pedig hűtő hatása isteni frissítő, a szív lótusza. Jól kombinálható hibiszkuszvirággal, ezért engedd szabadon a fantáziádat és készíts olyan nyári hűsítőt rózsával, amiben van hibiszkusz.

A rózsa antidepresszáns hatású, csökkenti a vérnyomást, segíti az alvást és kiegyensúlyozottan kering tőle a vér az erekben. A szerelem virága.