Csak a valódi cukor indítja be azt a kémiai folyamatot, ami hozzájárul a tökéletes emésztéshez és egy tökéletes termék elkészültéhez.
Ha ez így van, akkor miért hagyjuk magára a cukrot és utasítjuk el?

Ősszel készültek a finom lekvárok, szörpök, fermentált frissítők, indul a pálinka szezon, készültek a borok. Krízis helyzetben egész Magyarország kovászt csinált. A közös ezekben, hogy mindegyikhez elengetdhetetlen az igazi cukor jelenléte, különben a lekvár nem lekvár, a szörp nem szörp és kenyér sem lesz kenyér, a jó bor is silány lesz, ha a nap nem érleli meg és tölti fel cukorral a szőlőt.

A kovászból készült kenyér könnyebben emészthető, a természetes  fermentált üdítő pedig segíti az emésztést. Sem a kovász, sem a fermentáció nem működik valódi cukor nélkül. Nem helyettesíthető édesítővel, folyékony löttyökkel, pöttyökkel, bogyókkal. Csak a valódi cukor indítja be azt a kémiai folyamatot, ami hozzájárul a tökéletes termék elkészültéhez és a tökéletes emésztéshez.

Ha ez így van, akkor miért hagyjuk magára a cukrot és utasítjuk el? Ha kint a természetben a cukor elengedhetetlen az erjedéshez, akkor a szervezetünkből sem száműzhetjük, mert bent is szükség van a minőségi cukor bevitelére, hogy emészteni tudjuk a táplálékkal bevitt fehérjéket, zsírokat. A CUKOR éppúgy NÉLKÜLÖZHETETLEN az emberi szervezet számára, mint pl. a só, mellyel kapcsolatban időnként lángra kap az őrület és tiltják hevesen. DE, ahogy professzor Papp Lajos mondja, „Mérték legyen az érték!” Semmit nem kell túlzásba vinni, csak az igazit kell enni!

Miért van szükség cukorra?

A cukor, a szénhidrát szénből (C), hidrogénből (H) és oxigénből (O) áll. Az élet feltételeinek építőelemei. Vannak egyszerű cukrok és összetettek. A természetben semmi nem történik véletlen, mivel a cukrok léteznek, nem kérdés, hogy lét-elem. Ráadásul minden cukornak megvan a maga emésztőenzimje, ami a hasnyálmirigyben csak arra vár, hogy cukor érkezzen.

A fehérjék és zsírok emésztéséhez a cukor elengedhetetlen. A szervezet a fehérjét nem tudja elégetni, szükség van hozzá a cukor jelenlétére. A cukor a bélben erjedni fog, majd alkohol képződik belőle, ahogy az a természetben is lenni szokott. A fehérje ahogy bomlik aminosavakra, minden egyes darabjához rákattan egy cukorból erjedt alkohol molekula. Az alkohol pedig már ég, amit egy enzim a hasnyálmirigyből begyújtott és vele egyetértésben ég a fehérje. Ha ez megtörténik, nincs puffadás, nincs gázosodás és jó lesz az emésztés.

Vannak poliszacharidok, mint a cellulóz és a kukoricarostból (cellulózból) készült cukrok, melyet az emberi szervezet nem tud megemészteni. Ezért megy a hasunk a nyírfacukortól. Ezt a bélbaktérium fogja lebontani, miután elkezd erjedni a bélben. Ezáltal a nyírfacukorból faszesz képződik, mint alkohol, de ez metilalkohol (sejtméreg) lesz, ami mérgezést okoz, károsítja a látást, az idegrendszert. A vese próbál rendet rakni, de nem bírja, ezért megemelkedhet a vérnyomás.

Valódi cukorra van szükségünk, hogy ne habzsoljunk. Ha nem minőségi, valódi cukor (szénhidrát) kerül be a szervezetbe, a szervezet folyamatosan küldi az üzenetet, hogy egyél cukrot, egyél cukrot, mert nem tudom elégetni a fehérjét. Vagy az inzulin az édes ízre felébredt, kiment a vérbe, de nem találja az ő igazi cukor-párját, nem tudja bevinni a sejtbe. Az agy üzenetet kap, hogy inzulin van a vérben és ő szól neked, egyél kérlek. Ilyenkor érzed azt, hogy még mindig éhes vagy, még mindig ennél, pedig már ettél eleget.

Cukorra van szüksége a gyermeknek a növekedéshez. A fejlődéshez sok energiára van szüksége, ezt pedig a cukor fogja biztosítani. Az édes ízt használjuk a szervezet energiaigényének kielégítésére. A gyermeki szervezet üvölt a cukorért, de nem tud mit kezdeni az IZOcukrokkal (literes cukros üdítő, cukorkák) és további édes íz utáni vágyat produkál. Ezért nem elég a világ összes édessége a gyereknek és csak gömbölyödik, egyem meg. 😉  Az izocukrot a vegyipar állítja elő, ami nem tudja felvenni a kristályos formát, folyékony marad. Ezt használja az üdítőipar, az alkoholipar, mert hogy nézne már ki, ha az üdítő kristályosodna.

Nem a cukor árt a májnak, hanem a nem cukor, az izocukor, amivel az élelmiszeripar telít minket. A máj nem tudja szintetizálni az értéktelen „cukrot”, ami bekerült a szervezetbe. Hamis információt kap. Érzékeli, hogy édes íz érkezik, de nem tudja mit kezdjen vele, nem tudja emészteni. A bélbaktériumok fognak nekilátni a lebontásának, ezáltal fog erjedni, de a szervezet számára nem megfelelő alkohol képződik belőle, mérgezést okoz, károsítani fogja a látást (a máj minősége a szemen tükröződik), az idegrendszert (a máj indulatai a düh, a harag). A vese próbál rendet rakni, de nem bírja és megemelheti a vérnyomást.

Az anyagcsere folyamatokhoz szükség van a cukorra. A sejten belül az égésnek meg kell történnie, ha törik, ha szakad és ehhez cukor kell.

A máj feladata a szénhidrát anyagcsere biztosítása. A vércukorból saját részre glikogént képez és ezt elraktározza olyan időkre, amikor stresszelsz vagy edzel és szükség van a „menekülésre”. Ekkor a glikogént visszaalakítja vércukorrá és futhatsz, üthetsz, ledermedhetsz. A túl sok szénhidrátból azonban zsírraktárt képez, mert legvégső esetben abból is energiát nyerhetsz.

Cukorra van szükség, amikor betegek vagyunk, mert a szervezet fel akar épülni. Amikor a szervezet küzd a vírusokkal, bacilusokkal, koplalsz, nincs kedved enni, böjt van. Amikor ennek a küzdelemnek vége, jön a felépítő szakasz és szükség lesz a cukorra. A betegségek kilábalásából az édes ízre van szükség, ebből fog erőt meríteni a szervezet, ezért igényli a beteg ember a cukrot és ezért fogadja el nehezen, ha eltiltják tőle. Az édes íz megszünteti a gyengeséget, az alultápláltságot, felülkerekedik a betegségek leromlásán. Figyelni kell arra, mit üzen a test!

A szervezet önmagában nem tudja elégetni a szénhidrátot, kell hozzá ásványi anyag és enzim. Enélkül nem égnek a cukrok. Próbáltad már begyújtani a cukrot? Ég? Nem. Olvad. Az égéshez kell egy pici só, ásványi só. Ezért mondják, hogy az édes íz „megtalálásához” egy csipetnyi sóra szükség van. Cukor+ásványi anyag+ enzim = égés. És még valami! MOZGÁS! MOZGÁS! MOZGÁS!!!

Nem szabad magára hagyni a valódi cukrot, mert az egyik legfontosabb tápanyag az egészség megőrzése, betegségek kezelése esetén. Fontos éppúgy, mint a fehérje és a zsír. CSAK MÉRTÉK LEGYEN AZ ÉRTÉK!

Akkor milyen cukrot ehetünk? A méz a legjobb. Ha ez nincs, vagy nem szereted, akkor a barna nádcukor (finomítatlan). Alternatív megoldás bizonyos esetekben, például teafüvekhez keverve az édesgyökér, a bodza, a stívia levél. Más az édes ízérzet, de édes.

A valódi cukorban minden megvan, ami a cukrok emésztéséhez, anyagcsere-folyamataihoz elengedhetetlen. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Agrárkutatási (USDA) oldalán találtam olyan kimutatást, mely a különböző cukrok összetételéről szólt. Ezeket a kimutatásokat összehasonlítva beigazolódott az, amiről eddig tanultam és a fentiekben leírtam. Nézd meg és jusson eszedbe, hogy az egészséges szénhidrát anyagcseréhez mire van szükség: ásványianyagra és enzimre.

Összetétel 100 g-ban barna cukor/méz klf. édesítők
szénhidrát 68,09/82,4 g 1,99 g – 89,11 g
szacharóz 94,56 g/0,89 g nincs adat
glükóz (szőlőcukor) 1,35 g/35,75 g nincs adat
fruktóz 1,11 g/40,94 g nincs adat
összes cukor 97,02 g/82,12 g 1,98 g – 85,19 g
Kalcium Ca 8 mg/0,42 mg 0,02 mg
Vas Fe 0,71 mg/0,42 mg 0,001-0,04 mg
Magnézium Mg 9 mg/2 mg
Foszfor P 4 mg/4 mg
Kálium K 133 mg/52 mg 0,04-4 mg
Nátrium Na 28 mg/4 mg 0,02 – 428 mg
Cink Zn 0,03 mg/0,22 mg 0-0,01 mg
Réz Cu 0,047 mg/0,036 mg 0 mg
Mangán Mn 0,064 mg/0,08 mg nem vizsgált
Szelén Se 1,2 μg / 0,8 μg 0,012-0,5 μg
B3 vitamin (niacin) 0,11 mg/0,121 mg 0 mg
B5 vitamin (pantoténsav) 0,132 mg/0,068 mg nem vizsgált
B9 vitamin (biol. aktív folát) 1 μg/2 μg 0
B9 (szintetikus folsav) 0 0
Kolin (összesen)

(az idegsejt és az izmok közötti ingerületátvitelben játszik szerepet és a lipidszállításban)

2,3 mg/2,2 mg 0

ENZIM: nélküle nem történik semmi! Minden szervezetünkben lezajló kémiai folyamathoz szükséges jelenlétük. Az élet katalizátorai. A szervezet állítja elő, amikor arra szüksége van és amennyire szüksége van. Ha nincs elegendő enzimtermelés, sem a vitaminok, sem az ásványi anyagok, sem a hormonok nem tudnak működni!

Akinek problémája van a cukorral (cukorbetegség) természetesen a saját értékének megfelelően fogyaszthatja a cukrot szakember utasításai alapján, de akinek nincs problémája a cukrával, sem az inzulinnal, az törekedjen arra, hogy igazi cukrot/szénhidrátot egyen!

Akkor milyen cukrot ehetünk?
A méz a legjobb. Mégpedig azért, mert rengeteg ásványi anyag van benne és ami még fontosabb, hogy a méhecskék készítése által benne van a méhek nyálából a kész enzim. Az emberi szervezetnek nem kell előállítania. Készen kapja! Ma már az is gyakran előfordul, hogy enzimhiányos a szervezet. Mondhatnád, hogy hízlal, de olyan édes, hogy annyit nem tudsz enni belőle, mert telít. Nem a méz fog hízlalni, hanem az összes többi, amit még hozzá eszel.

Ha ez nincs, vagy nem szereted, akkor a barna nádcukor (finomítatlan). A boltok polcain, ha figyeled, találsz olyan barna nádcukrot, amire rá van írva, hogy finomítatlan. Én ezt részesítem előnybe, ha cukrot veszek, mert nincs otthon méz, vagy a recepthez nem jó a méz. A finomított cukor (klasszikus kristálycukor) veszít értékéből a finomítás során. Mindent, amit megeszünk, megiszunk, a lehető legtermészetesebb formájában együk, ha lehet.

Vagy természetes növényi édesítők, amit nagyon szeretek és ajánlok, amikor mi magunk készítünk el egy teakeveréket és édesítésnek édesgyökeret, stívia levelet, bodzavirágot, sárgarépát, céklát, tehát édes növényeket használunk. Tudnád a sort folytatni?

FONTOS MEGJEGYZÉS! EZ A BEJEGYZÉS NEM AZT ÜZENI, HOGY CUKROT MINDEN MENNYISÉGBEN, MERT AZT MONDTAM LEHET!
A TÚLZOTT CUKORFOGYASZTÁS ÉPPÚGY KÁROSÍTJA A SZERVEZETET, MINT MINDEN MÁS, HA TÚLZÁSBA VISSZÜK!
EGYÉNENKÉNT VÁLTOZIK, HOGY KINEK MENNYI CUKROT TOLERÁL A SZERVEZETE.
EZ A BEJEGYZÉS CSAK ANNYIT HIVATOTT KÖZÖLNI, HOGY HA MÁR ÉDESÍTED AZ ÉLETED, AKKOR AZT JÓ MINŐSÉGŰ CUKORRAL TEDD!

Cukorbetegek konzultáljanak orvosukkal, vagy olyan szakemberrel, aki ismeri az ő kórtörténetüket.