Barátnőm meséli a teaboltban, hogy már bejárta a várost és sehol nem talál szárított bodzát.
Miközben ott áll a boltban a szárított bodza előtt. 🙂
Ezen nekem kell elgondolkodnom, hogy ha a barátnőm se tudja, akkor mások vajon tudják-e, hogy nálam vannak szárított gyümölcsök, hiszen ezekből is keverhetünk nagyon finom teákat?

Gyorsan kimértem neki, miközben elmesélte, hogy mit is szeretne készíteni belőle.

Fűszeres bodzabogyó szirupot az influenzavírus ellen. Zseniális!

Kicsit módosítottam az eredeti amerikai recepten és szombaton elkészítettem.

A BODZABOGYÓ (50 g) sok olyan hatóanyagot tartalmaz, melynek segítségével fokozza az anyagcserét, flavonoidjai gyulladáscsökkentő, vírusölők, nyálka anyaga, cseranyagai védik a nyálkahártyát.

Ha lekvárt, szirupot készítünk belőle, akkor tisztítja a tüdőt, csillapítja a lázat és immunerősítő.

Tudod, hogy mindezek mellett Tyrosint tartalmaz? A Tyrosin a pajzsmirigyhormon előállításához szükséges. A szervezetünk képes előállítására, de a félelem, ami mostanság a világra telepszik, a pajzsmirigyet arra készteti, hogy alulműködésre álljon be, alulműködésre állítsa a szervezetet. Ez nem tesz jót az immunrendszernek, lassulnak az anyagcserefolyamatok, nehezebb a vírus ellen a küzdelem. A többi járulékos dologról nem is beszélve, ami hosszútávon előjöhet, mint a petefészek nem megfelelő működése vagy a mellékvese kimerülése.

Ezért tettem bele ÉDESGYÖKERET (csipetnyit, mert nagyon édes) is. Azon túl, hogy immunerősítő, vírusölő, gyulladáscsökkentő, segít a félelmek elleni küzdelemben. Az eredeti receptben ez nincs benne.

FAHÉJ (egy rúddal) erősíti a véráramlást, a vírus elleni védekezésünket.

SZEGFŰSZEG (4-5 szeg) antibakteriális, fertőtlenítő hatása miatt, a tüdő erősítésére és mert passzol ízében az előttelévőkhöz.

Méz helyett én NÁDCUKROT (250 g) használtam, a mézet meghagytam önálló védekezésre. Sajnáltam hőhatásnak kitenni. Kár lenne érte.

Ja, és a GYÖMBÉR (szeretem a gyömbért, ezért nem sajnáltam, két vastagujjnyit biztos beletettem), ne hagyjuk ki!!! A végén kandírozott bodzabogyós fűszeres gyömbérszeleteink lesznek, amit megehetünk.

Először a bodzát lassú tűzön vízzel (kb. fél liter) főztem mindennel, kivéve a cukrot. Nem sok idő telt el (a bodzabogyók megpuhultak) és beletettem a cukrot. Addig főztem, amíg gyöngyöző lett, mert ekkorra elfőtte a vizet és csak a a finom szirup maradt.

Minden nap egy teáskanállal beveszünk a szirupból, ezzel is támogatva az immunrendszerünket. Vasárnap a kávénkba tettük bele és úgy is nagyon finom volt. 🙂

Köszönöm @katalinmattyasovszky a tippet!